Ahojte, nájde sa tu niekto kto s tým robí?
Mňa to celkom zaujalo a chcem to vyskúšať. Naozaj sa to musí robit len v elektrickej rúre?
Budem rada ak sa tu zídeme a budeme si dávať návody a rady 🙂
@michalag polymérove hmoty sa pečú pri určitej teplote (podľa pokynov výrobcu), ktorá sa nesmie prekračovať, nakoľko by došlo k uvoľňovaniu jedovatých plynov. Preto je potrebná rúra, kde sa dá regulovať a hlavne nastaviť presná teplota. Už som ale čítala o "varení" fima - na hrniec s vriacou vodou sa položí tanier na ktorom sú hotové kusy určené na pečenie a prikryjú sa druhým tanierom. Osobne som tento spôsob neskúšala...
@michalag tak ako pisala @mau v plynovej si to nevies regulovat ako potrebujes a tak by doslo k uvvolneniu skodlivin... a co sa tyka varenia v vode tak ako pisala baba v linku, co som ti dala voda vrie pri 100 c a potom varis fimo dlhsie, cize vies pri kolkych stupnoch cca... 🙂 Ale tiez som to neskusala... 🙂
Mne raz svokra pripiekla fimo, lebo videla, ze idem robit aj kolac, chcela som najprv upiect na nizsej teplote fimo a potom na vyssej ten kolac a ona dobra dusa si povedala, ze na 130 ten kolac predsa neupeciem, tak mi pridala na 180 😀 Koralky sa nafucali ako 3D pena a cele scerneli. Ale baby ten zapach sme z domu dostavali este mesiac a divim sa, ze sme sa vsetci neotravili, zhorene PVC je kvalita 😀
Takze rozhodne odporucam piect v niecom, kde si teplotu vies regulovat, mozno ak by si si ju v tej panvici vedela nejako odmerat, ale kvoli tomu sa ti asi nebude chciet kupovat teplomer do truby, ze :o) To varenie asi bude tiez fungovat, ale budes mat navyse pracu s brusenim a lestenim, ak ti na tom zostane povlak a rozhodne by som to potom nedavala niekomu ako darcek, lebo ak sa fimo nevytvrdi poriadne, tak bude dost krehke. To teda plati pre hocijaku znacku polymerovej hmoty.
Ahojte, mne sa stalo ze som zle nadstavila teplotu na rure myslim ze som dala 180 stupnov a fimo mi uplne zhorelo ☹ v byte som mala riadny dym, vsimla som si to neskoro lebo zvycajne kuchynu zavriem ked peciem fimo. Trrubu ktoru pouzivam na pecenie fima pouzivam aj na pecenie jedla. len teraz ked mi fimo zhorelo, bojim sa ruru pouzivat na pecenie jedla. neviem co robit. byt som riadne vyvetrala, ale staci to? umyla som aj ciste riady, ktore som mala v polickach, co s jedlom? dym z fima poskodi aj jedlo ktore mam v kuchyni?
prosim poradte ☹
ahojte,ja tiež robím trochu z fimo hmotou ale nechápem prečo sa nemôže piecť v plynovej rúre,ja pečiem iba v takej inú nemám.Mám odskúšané dám na najnižší stupeň čo najviac na vrch a stačí 10 min a hotovo a je také ako má byť
Ahojte 🙂 tu su nejake tipy na pracu s fimom a cernitom http://www.animas.eu/o-vyrobkoch/otazky-a-tipy-...
Ak začínate s Fimom odporúčam túto stránku http://www.tvorivymaterial.sk/tvoriva-skola/fim...
Nájdete tam všetko od začiatku 🙂
FIMO - pozrite si online kurz a inšpirujte sa 🙂
ahojte, zacala som nedavno pracovat s polymerovou hmotou cernit... funguje este tato diskusia/je tu niekto? 🙂 mam par otazok, lepsie povedane, problemov 😀
@michalsg ja robim z casu nacas s cernitom, vyhovuje mi viac ako fimo.... 🙂 a hej naj je elektricka, lebo v plynovej by sa to nemuselo upiect tak ako potrebujes alebo by to prihorelo a nebolo by to dobre, lebo ked to zhori je to toxicke apon co ja viem... 🙂 a najidealnejsie je ked mas pomocky, ktore pouzivas len nato... 🙂 a nekupuj nic lebo da sa to aj takto... http://www.sashe.sk/forum/1/49 a mas po probleme... precitaj si tu diskusiu... 🙂 pekny den... 🙂