Fialka hnije

15. apr 2023

Ahojte zasadila som list fialky, všetko bolo fajn, fialka mi rástla a zrazu som spozorovala v hline také akoby miniatúrne pásiky, ktoré sa hýbali, akoby skakáli. Teraz mi fialka začala hniť, mám pocit že v tom majú prsty tie parazity. Neviete čo su to za parazity a ako sa ich zbaviť?

viestta
15. apr 2023

Mozu to byt larvy smutiviek a samozrejme aj preliata zemina, v ktorej sa im dobre dari. Na buduce treba fialky vysadzat do substratu s pridavkom strku alebo perlitu, pol na pol a najlepsie je ho vysterilizovat. A fialky treba polievat minimalne a aj to len zo spodu. Postavit do misky s vodou, nech sa napiju, po pol hodine vybrat a polievat az ked zas substrat preschne.

svokrinjazykmonika
15. apr 2023

To budú iba neškodné chvostoskoky, tie fialku nezabili ale to že je preliatá. Chvostoskoky milujú vlhkú zeminu.

autor
16. apr 2023

@svokrinjazykmonika ano presne toto mám vo fialke čiže vravíš že sú neškodné?

svokrinjazykmonika
17. apr 2023

Sú užitočné. Živia sa hnijúcou organickou hmotou, čím ozdravujú substrát. Rastlinám ani ľuďom nijako neškodia. Z kvetináča sa nikam nerozlezú. Pokiaľ by sa premnožili tak už by mohli byť na škodu, ale to by sa stalo iba v dlhodobo mokrej zemine. Oni tú tam stále, väčšinou sú v zemine ale pri polievaní vylezú von a poskakujú. Keď zemina preschne tak sa zase schovajú. Fialka má radšej sucho a pri odhnívaní za to môže väčšinou voda. Fialky polievam raz za týždeň odspodu ale keď mám zasadený ešte len jeden zakorenený lístok, čo má ešte malé korene, tak jej dávam vodu z vrchu, ale len takú šprtku. Až neskôr začnem zospodu polievať. Lebo aj to zospodu polievanie sa môže vypomstiť, pokiaľ nemá rastlina poriadne korenie aby to vypila. Z vrchu môže byť stále suchá ale zo spodu nonstop mokrá a aj tak môže uhniť.

autor
17. apr 2023