Dobrý deň. Kúpila som si nemeckého ovčiaka na stráženie do rodiny, nakoľko nás už niekoľko krát vykradli. Fenka je po ostrých, nebojácnych rodičoch. Jej matka a otec strážili perfektne, chovateľ predáva šteňatá na stráženie objektu a pre policajtov. Teraz má 6 mesiacov a nestráži. Jej súrodenci už dávno pekne strážia.
Raz do týždňa chodíme na cvičák a pes má každodenné 3-hodinové prechádzky. Neviem kde som urobila chybu, asi som na psa príliš mäkká.. Včera stála pri bránke suseda a chcela vojsť dnu, fena sa iba pozerala, vrtela chvostom... ☹ Je až moc priateľská, vtieravá k cudzím..Na cvičáku sme skúšali obrany, nemala záujem a keď ostatné psy štekali, tak bola neistá..Máte podobnú skúsenosť???
Este je mlada 🙂 okolo roka bude strazit 🙂 teraz len vychovavaj a cvicte na cvicaku 🙂
Na čom si sa zasmiala miku1? Aj ja by som to rada vedela. Teraz už v každej dedine šteká kadejaký malý bastardík...Zhodli sme sa s rodinou, že si kúpime k nej ešte kaukazáka.Ten je v strážení bezkonkurenčný.
@paty199 Ešte je malá, to že jej súrodenci už strážia, no a? Veď aj ona bude. Možno potrebuje akurát dlhší výcvik. Prípadne ako si písala, dokúpiť kámoša, ktorý jej ukáže ako sa to robí. My nebývame na dedine ale v meste, preto som písala, že naša by až tak veľmi strážiť nemusela. Pretože hoc kto sa objaví na chodbe, už je v strehu....A zasmiala som sa preto, lebo mi to prišlo ako tie diskusie o tom, že moja má 10 mesiacov a nechodí, a susedina už chodí a podobné problémy s porovnávaní čo kto už robí. Nemyslela som to v zlom, aj keď si to asi tak pochopila.
nina661 Matka mojej feny bola ostrejšia ako jej otec.. 🙂 Niekedy sa viac hodí na stráženie fena ako pes..
Pri strazeni teritoria je jedno ci pes alebo fena. To ovplyvni iba geneticka predispoaicia. Ak pani predava stence aj policajtom, tak genetika je v poriadku. Dalsi faktor je temperament stenata. Temperamentnejsie stence strazia skor ale vycvik je pe menej skuseneho majitela komplikovany. Menej temperamentne stena je vo vycviku tvarnejsie a pokojnejsie, lahko sa motivuje. Strazi neskor, najneskor vsak na konci puberty.
Dalsi faktor je vek stenata, kedy bolo odobrate od matky. Idealny pripad pri stenati urcenom na strazenie je ak vyrasta aj s matkou aj otcom do veku 12 tyzdnov. Take stena je socialiaovane a pochopilo strazne vlastnosti od otca.
Fenka isto bude stekat a strazit, len potrebuje dospiet.
Fenku som brala od chovateľa, keď mala 3,5 mesiaca. 🙂
Obranu cvicim psov az po puberte. Dolezite teraz je aby zacala sama stekat. Ocakavanu navstevu nesmie ohrozovat stekanim a vrcanim. Ma byt praveze priatelska.
@paty199 ahojte. To je uplne normalne ze vrti chvostom, nieje to robot ale zviera.. A ono ma cit.. Budte rada, pretoze keby bola agresivna, tak je problem ako pre vas aj pre druhych, cudzich.. Aj ked ju mate na strazenie davajte pozor, lebo keby sa nieco stalo nesie zodpovednost majitel psa.. Dobre ze chodite na cvicak, len nesmiete nasilu od nej zatial nemozne veci.. Na to co chcete si musite pockat.. Je este velmi mlada, potrebuje sa vyhrat a dospiet.. Pocitam tak okolo roku a 3 mesiace by mala byt rozumnejsia.. Vtedy je no dospely..ale len statisticky. Ja som mala tu moju problem nieco naucit do 6.mesiaca..viac vnimat a posluchat zacala prelom8-9.mesiac.. Ja mam fenku no rexa 9 mesacnu a ta strazi velmi ostro teraz. Ale ked ju pustim a som tam pritomna nesmie si dovolit byt ostra na cudzich ludi. Ucim ju ku komu ma byt vludna a kedy moze napr.stekat..ja podla stekotu viem rozlisit ci na dvore mame kocura alebo ine zviera, ci ide clovek po ceste alebo k susedovi.. Alebo ide niekto k nam.. Ma to v genach, ale aj sa snazim aby bola mila k nam, aby som sa nebala ze mi zahryzie navstevu.. Lebo ona je dost ostrej povahy po svojom otcovi.. Ale je velmi rozumna, inteligentna to som az prekvapena ako vsetko rozumie, mam ju od 28 dna jej zivota❤️.. Nemenila by som.
NO patri medzi 10 nainteligentnejsich psov.. Myslim ze sa umiestnil na 3.tom mieste.
@paty199 Priznám sa, že po prečítaní tvojho titulku a príspevku som sa akurát tak fajne zasmiala 🙂 My máme fenku - kríženca z útulku, a tá stráži ako divá. Až by tak veľmi nemusela....🙂 Poradiť ti neporadím, asi skôr na tom cvičáku by ti mali poradiť, resp. keď nič nepomôže, zmieriť sa s tým, že máš mierumilovného tvora, ktorý má rád ľudí🙂 Držím palce 🙂