Feminizmus - video na zamyslenie sa

2. apr 2023

Častokrát ženy hovoria ze chcú byť rovné mužom. Je to tak ale v každej situácii? - vtedy by šlo o skutočnú rovnosť. Alebo len vtedy keď to vyhovuje?
Pozrite si toto video a napíšte svoj názor na to, či by ste súhlasili s rovnosti mužov a žien v prípade povolania do armády, v čase vojny.
https://www.instagram.com/reel/Cqa6TLNAail/?igs...

viestta
2. apr 2023

Netreba si mylit feministky so sufrazetkami, k tomu len tolko

negymama
2. apr 2023

mne sa paci definicia. Feminizmus je radikalna myslienka, ze aj zena je clovek.

autor
2. apr 2023

@viestta oni chceli hlavne rozšíriť volebné práva, len trochu extrémnym spôsobom, nie?
Ako sa dá pomenovať dnes hnutie, ktoré sa snaží o rovnakosť mužov a žien?

autor
2. apr 2023

@negymama Čiže má bojovať vo vojne rovnako ako muž, tak?

rude_baby
2. apr 2023

Zas netvarme sa, ze na Ukrajine nezostali ženy... Ze v SNP neboli ženy...

viestta
2. apr 2023

Hnutie za rovnkost? Nemylis si dojmy a pojmy. Pretoze ide o rovnost prilezitosti. Toto je dost zasadny rozdiel.

heidy222
2. apr 2023

Ano, dalo by sa to spraviť ako v Izraeli, kde majú ženy vojenskú pripravu a očakáva sa od nich aj boj. Historický pravidlo, že ženy vo vojne nebojujú je kvôli tomu, že niekto sa musí starať o deti, starých a chorých. Som v Nemecku a tie Ukrajinky čo poznám majú 1-2 babky so sebou plus 2 deti a chodia do roboty a živia ich. Jasne není to to isté ako bojovať na fronte ale tiež nie med lízať.

jaskolka
2. apr 2023

Jedna vec je rovnosť a druha rovnoprávnosť.

negymama
2. apr 2023

tymto smerom som debatu nechcelka posunut, ale ked uz inak nedas...tak moze. Preco nie. Vela zien bojuje v armade a je vela muzov co nebojuje.

rovnocennost neznamena rovnakost. Rovnocennost znamena pochopenie pre moznosti a schopnosti.
Rovnakost znamena z velkej casti nespravodlivost

ckocka
2. apr 2023

Možno by bolo vhodné zamyslieť sa aj predtým než niečo poviem/napíšem.

viestta
2. apr 2023

Myslim si, ze keby muzi mali tolko povinnosti ako maju zeny, tak by sa z toho scvokli. Pretoze zeny jednoducho niektore veci musia robit aj ked sa im nechce, muzi mozu ak sa im chce.

heidy222
2. apr 2023

@viestta ináč ja som sa už zamýšľala, že ak by mali možnosť muži utiecť z Ukrajiny a sa sami starať o deti, či by tu možnosť brali 🤔

autor
2. apr 2023

@viestta muži môžu bojovať? Nie je to ich povinnosť v prípade pruseru?

autor
2. apr 2023

@rude_baby hovoríme o dobrovoľnosti veezus povinnosti. Ženy boli v SNP povinne? Sú na fronte teraz na Ukrajine povinne?

terezka1947
2. apr 2023

Rozmýšľam,ktorá žena si nutne potrebuje dokazovať,že je ako muž,dokonca aj lepšia a šikovnejšia?

autor
2. apr 2023

@negymama Nepíšem o rovnoprávnosti v zmysle volenia, albeo možnosti niekde pracovať.
Dnes sa prechádza do druhého extrému. Ze žena všetko musí. Na jednu stranu ma byt super manželka, dobe a matka. Na druhú ma pracovať a zarábať ako muž. Keď to tak nie je pozerá sa na ňu okolie ako na neschopnu. Myšlienka spokojne rodiny a rozdelenia úloh znie v dnešnej dobe ako nonsens. V okolí ale pozorujem, že ženy, ktoré sa s mužmi dohodli úprimne na tom, že každý si podrobí svoje povinnosti, jeden prácu, druhý deti a všetko okolo domu, bytu, žijú spokojnesie než tie, ktoré sa naháňajú z práce k deťom, aby splnili očakávania okolia o tom, ze nie sú "prizivnicky".
Preto sa zamýšľam nad celym tým systémom ako to dnes vlastne funguje.

777januska777
2. apr 2023

@viestta tak zas toto nie je o mužoch, toto je čisto vina žien. Ženy si samy sťažujú život, muži už len prijímajú ženské rozhodnutia a neriešia. Tie povinnosti sú čisto ženský výber ci už je to spoločnosťou alebo vlastným rozhodnutím. Problem nie je v nerovnosti príležitosti ale skôr v tom, ze zeny si nevážia samé seba a často pri mužoch idú pod svoju vlastnú hodnotu.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ckocka
2. apr 2023

Tlak okolia nepociťujem žiadny, ale to je dosť o osobnostnom nastavení. Čo som pocítila na vlastnej koži veľmi citeľne je rozdielne platové ohodnotenie za úplne rovnakú prácu. Rozlúčila som sa.

autor
2. apr 2023

@777januska777 premýšľala som nad tým, že ostanem doma pri deťoch. Manžel s tým plne súhlasí. Nevie si predstaviť, že by mal po práci bežať pre deti. Žeby sme sa naháňali za peniazmi a nemali život, ktorý máme kým som doma a starám sa o to, o čo on nie. A naopak on nosí peniaze.
Ženy z okolia ma ale začali urážať. Že poškodzujem snahy o ktoré sa ženy snažia roky. Že feminizmus je dôležitý. Ze je dôležité aby som bola finančne samostatná a aby muž sa staral o deti rovnako.
Prečo sú tieto súdenia iných v spoločnosti tak výrazne?
Keď v minulosti niekto odsudzovali ženu, ktorá sa rozhodla pracovať mimo dom, tak dnes sa odsudzuje žena, ktorá sa rozhodne nepracovať mimo dom 'práca v domácnosti je tiež prácou' .

zmrzlinka2021
2. apr 2023

A rozmýšľal si nad tým, že ženy chodia do práce aj kvôli kariernemu naplneniu? Že ich práca aj baví? Realizujú sa tam? Chcú byť v danom odbore excelentne?

Feminizmus je o voľbe. Ak chces byť v domácnosti, buď, je to ok. Teba to napĺňa, teší, ostane doma. Ja som iná

ckocka
2. apr 2023

Tieto popisy fanatického správania okolia má vždy zarazia. Buď zveličuješ pár blbých poznámok od pár blbých jedincov čo sa vyskytnú vždy a všade, alebo žiješ na mieste ktoré si fakt chcem veľmi obzrieť, tak prosím udaj polohu.

vroni
2. apr 2023

To, ze zeny nemusia ist bojovat je dane biologiou a historickou skusenostou. Proste zena je biologicky hodnotnejsi druh z hladiska zachovania druhu (pani odpustia, biologia proste nepusti). Jednoducho povedane, krajina, kde je len 10% muzov a 90% zien prezije v pohode. V opacnej konstalacii ani náhodou. Kym muz moze splodit za zivota az do 800 deti, zena ani v idealnom pripade viac nez 30 neda. Je to instinkt, do nebezpecenstva posielat ľahšie nahraditelne zdroje, ergo muzov. Nie je politicky korektne to tvrdit takto na plnu hubu, ale je to fakt. Na druhej strane nech robi muz co robi, dieta neporodi, takze rovnost pohlavi nemoze nastat vlastne nikdy. Ide o rovnopravnost a nie o rovnost. Nie o to, aby boli zena i muz rovnaki, ale aby mali rovnake prava. Nielen zo zakona ale aj v spolocnosti. Od toho druheho sme este vzdialeni. Prava, nie povinnosti.

beata_k
2. apr 2023

Muzi vzdy obranovali svoj kmen, svoju zenu a deti. Je to tak uz od jaskyne. A zeny sa starali o deti a starych. V pripade nebezpecenstva, zena vezme dieta na ruky a uteka s nim. Aj ked rapidne znizuje svoje sance na prezitie. Mohla by svoje dieta hodit predatorovi a sama si zachranit zivot. Neurobi to. Niektore veci su dane geneticky.
Ja sa fyzickej prace nebojim, ale taku nabojnicu do kanona hadam ani od zeme nedvihnem. Toboz to tam ladovat jednu za druhou. Mnoho zien ostalo na Ukrajine ako zdravotnicky a staraju sa o zranenych, tak ako to robili uz od jaskyne. V kazdej vojne napriec hitoriou za vojskom isli zeny a starali sa o jedlo, teplo, vojakov, zranenych. Boli znasilnovane a predavane ako otrokyne.

90909
2. apr 2023

@ckocka to ma skôr autorka problém s vlastnym sebavedomým, nez so spolocenskou situáciou. Preto hľadá oporu kde sa dá, aby sa cítila istejšie a kvôli tomu potrebuje vytvárať úvahy o feminizme a nevidí, ze problém, ktorý ma, je ona sama.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ckocka
2. apr 2023

@90909 Áno, toto asi nechápem lebo ja sa rozhodujem celý život podľa toho čo ja chcem a nie podľa toho čo niekto iný očakáva alebo hovorí. Ale aby som bola spravodlivá, rozdiel zainteresovanosti spoluobčanov na mojom súkromí som aj ja cítila diametrálne rozdielne na slovenskej dedine a v českom meste, slovenské mesto porovnať neviem, ale predpokladám že je to rovnaké ako tu. Moje rozhodnutia nikdy nezmenilo to čo si susedia rozprávajú, ale zaznamenala som to.

autor
2. apr 2023

@90909 Podobne reakcie som čakala. Nie, nemám problém so svojím sebavedomím. Ale vidím ako to celé vplýva na mladšie generácie, ktoré si to sebavedomie len budujú a dokážu ženu, ktorá nejde na vysokú školu ale rozhodne sa žiť ako žienka domáca a dobrá manželka, zvoziť totálne pod zem ako najväčšiu špinu a príživníčku.
Som za to, aby mali ženy možnosti voľby. Len mam pocit, že sa to tu otáča opačným smerom a možnosť byť ženou v domácnosti sa začína považovať za čosi podradné.

autor
2. apr 2023

@mamula20 To píšeš ako keby vzťah muž a žena bol o boji kto z koho a kto na tom lepšie vyjde.
O to mi nejde otáčať nejaké ženské zbrane na muža. Vôbec nie. Partnerstvo beriem ako spoluprácu pri ktorej sa obaja snažíme, aby ten druhý bol šťastný.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz