Zdravím, dnes som bol na lekárskej prehliadke kvôli vodičskému kurzu. Všetko bolo fajn, zrak do diaľky a do blízka mám super, no problém však nastal vtedy, keď som musel vyčítať čísla v rôznych farbách z takej knižky. Nešlo mi prečítať všetko. Poslali ma na očné skontrolovať farbocit. Mám z toho veľké stresy, že predsalen budem farboslepý a vodičský kurz nebudem môcť absolvovať. Nechcem žiadne špeciálny okuliare, alebo mať napísané na vodičskom preukaze “farboslepý” a budem musieť stále nosiť okuliare alebo šošovky vďaka tomu. Strašne ma to frustruje :(
Má niekto podobnú skúsenosť?
Na vodicsky preukaz ( amater/ profesionalny vodic) mozte mat poruchu farbocitu, vsetky znacky su v zakladnych farbach
Porucha farbocitu je geneticky podmienena
Na vodicaku nemate nikde napisane ze ci ste farboslepy alebo nie
@nikpa pise ze vidi dobre len je farboslepy
Farboslepi ludia mozu dostat vodicak ( amater/profesionalny vodic) znacky su v zakladnych farbach, jasne to vysvetlil v prispevku precitajte si prispevok este raz
Tak farboslepy nie si. Na znizeny farbocit myslim ziadne okuliare nepomozu. Znamy ma znizeny farbocit na cervenu a dost vyrazne. Vodicak dostal bez problemov. Aj hluchy a rozne telesne postihnuty maju vodicak, tak nestresuj. Hlavne si zisti pre vlastne dobro aku poruchu mas a nauc sa s nou zit a pri soferovani predvidat ci Ta to moze nejak obmedzit.
@taktotedanie
@ancell971 a farbocit je problém s čím, s nohami?? Týka sa to oči, je to porucha farebného videnia ľudského oka, ja chápem, že inak vidí normálne. Zbytočne ma chytáte za slovíčka. Znova napíšem čo som napísala aj vyššie len inak, pre pochopenie. Ak je podmienkou pre získanie VP aj farbocit, nič sa neda robiť. A myslím, že robis popredu zbytočne paniku, ak nie si farboslepy úplne.
Poznám konkretne 2 prípady v rodine, kde kvôli farbocitu očná odmietla potvrdiť žiadosť o VP.
@nikpa mne to nevysvetlujte ja pracujem na ocnej ambulancii!!
Pre ziskanie vodicaku moze byt porucha farbocitu!! A je jedno pre aku farbu ( cervena, zelena..) v prispevku jsne autor napisal ze nevedel precitat len niektore cisla a obrazce, ltore su v Rabkinovej knizke na urcenie farbocitu..A jedno aku skupinu v ramci vodicaku si robite, ci len ako amater alebo ako profesionalny vodic..vy Ako laik sa do toho akurat tak rozumiete
@ancell971 ahoj, manžel ma porušený farbocit tuším na jednu farbu, ten test s tými číslami v kruhu co máš vyčítať tam bežne z 10 dá 3 😅 a urobil v pohode vodičak a jazdi s autom každý deň bez problémov 🙂
@katulienocka999 ďakujem, upokojilo ma to🙂
@ancell971 môj muž tiež nerozozná všetky farby, hlavne odtiene, alebo keď sú farby, čo dobre nerozozná pri sebe, napríklad hľadanie červených jahôd medzi zelenými listami. Nemal žiaden problém dostať vodičak. Zatiaľ som nevidela nikde vo svete, žeby farby na semaforoch neboli v klasickom poradí, aj farboslepý môže šoférovať, keď vie, v akom poradi sú farby. Kolega je úplne farboslepý a má vodičak
@taktotedanie tak začni čítat s porozumením prosím ťa, keď už robis v očnej ambulancii tak asi máš zrak v poriadku. Takže nádych, výdych a ešte raz si prečítaj poslednú vetu v príspevku ktorý som napísala pred týmto. Nikde nepíšem, že mu nedajú vodičák.
Ide mi... s istotou 🤭
pojem "úplná farbosleposť" neexistuje.
@ancell971 tak keď chces VP a máš problém so zrakom treba to riešiť a keď treba nosiť okuliare alebo šošovky tak snáď je to lepšie ako niekoho zabiť lebo nevidíš. Alebo si kúp bicykel a máš po probléme.