Existuje stredná vrstva v spoločnosti?

1. jan 2022

Zdá sa vam, ženy , ze este v dnešnej spoločnosti na Slovensku existuje stredná vrstva? Z hľadiska finančného zabezpečenia a postavenia, resp. Akéhosi statusu v spoločnosti. Aj tu na MK dnes som Zrovná prečítala jedno fórum aj s reakciami ktoré mna osobne este viac utvrdilo v tom, ze su len bohatí, majetní a potom chudobní, zadlžení hypotékou, šetriaci alebo trpiaci kvôli kompromisom ktoré v živote robia aby “vyžili”..

ivik4
1. jan 2022

Nemyslim si a ani tych co maju hypoteku by som chudakmi nenazyvala

mamina0078
1. jan 2022

Zalezi od toho co, pod tym pojmom si predstavujes. Ale za mna ano existuje. A dlhy v podobe uverov, hypotek a lizingov ma vacsina slovakov, ktora sa vozi na jaguaroch dokonca aj par Rolls Royce som videla 😂 ja mam praveze nazor, ze tu su chudobni, stredna vrstva a majetni ale bohati nie, mozno par vynimiek o ktorych pochybujem.

stanulienkat
1. jan 2022

Rozdiely sa prehlbuju, ale nemyslim, ze na Sk sa mame zle. A nezabudni, ze ludia sa vacsinou robia vacsi chudaci ako su. Radi sa lutuju a stazuju. Hlave Slovaci. Tak ako kazdy lutuje dochodcov, z ktorych je naozaj len male mnozstvo naozaj chudobnych. Len mame zakorenene, ze dochodca sa utomaticky=chudak.

777januska777
1. jan 2022

Ja co si skôr všímam je to, ze Slováci aj keď sa majú dobre, tak robia len to, ze sa budu sťažovať ako sa majú zle. Lebo vždy je tu niekto kto sa ma lepšie. To ze ludia majú plne košíky zbytočnosti, aj 3 auta pre domom, najnovšie telefóny a neviem ešte co nesvedčí o tom, zeby boli chudobní.

luccija
1. jan 2022

Určite je...prečo máš také úvahy?

heleninamama
1. jan 2022

Samozrejme, stredná vrstva existuje. A hypotéka s tým nemá nič spoločné - práve tá môže byť chápaná ako dobrá investícia pre tých bohatých. Rozdiely medzi ľuďmi sú spôsobené najmä ich intelektom-aj keď si to málokto prizná.
Rozumní ľudia nielen pracujú, ale aj vedia so zarobenými peniazmi ďalej narábať, rozmnoziť ich (nie na úkor súčasného života) a myslia na budúcnosť.
A rozum používajú aj pri výbere partnera a potom nemusia živoriť a robiť kompromisy, ktoré sú im proti srsti.

tehulka2011
1. jan 2022

@heleninamama amen 🙂

stanulienkat
1. jan 2022

@heleninamama presne.

zarrinka
1. jan 2022

@heleninamama ako z učebnice... 👍 Úplne súhlasím, hypotéka sa v dnešnej dobe nemá vnímať ako problém ale výhodná možnosť 😉 a je len škoda,že sú ľudia finančne negramotní. Ak by to bolo lepšie, stredná vrstva by bola silnejšia....

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mogaa
1. jan 2022

záleží čo si pod chudobou predstavuješ...lebo to že niekto má hypotéku, úver neznamená že je chudobný a to napriek tomu že vyžije z mesiaca na mesiac a nemá úspory....za mňa je chudobný človek niekto kto nemá úspory, nemá nehnuteľnosť, nemá prácu a naozaj sa len prediera napr.po ubytovniach alebo niekto kto napriek tomu že má deti nemá na elektriku a teplú vodu......

tinka_1807
1. jan 2022

Žena, žena ... Prepáč, ale ty si potom nízku spodnú vrstvu v skutočnosti nevidela, ak si myslíš, že na Slovensku nemám strednú. Skôr by som povedala, ze väčšina ľudí je stredná vrstva a potom zopár takých, ktorí sú nad a pod.
Chudoba je, keď nemáš na štandardné potraviny, lieky, oblečenie, alebo keď nemáš kde bývať. Takým prípadom sú marginalizované komunity napríklad.
To, že ľudia majú hypotéky vôbec nie je symbol, že to je nízka vrstva, naopak - toto je stredná vrstva, ktorá si moze dovoliť splácať hypotéku a popri tom žije normálne, aj keď možno toľko neušetrí, alebo nejde každý rok a dovolenku, ale má všetko potrebné.
Vysoká vrstva je, keď si môžeš dovoliť chodiť pravidelne na luxusné dovolenky a pod.
Problém, prečo si zrejme myslíš, že je toľko "bohatých" ľudí je, že soc. Siete sú zaplavené fotkami a videami, kde sa každý snaží prezentovať v najlepšom svetle - nový dom, nové auto, luxusné oblečenie .... Ale v skutočnosti to môže byť úplne inak, ako si myslíš a aj na to majú tí ľudia možno hypotéky.
Neporovnavaj sa s ostatnými a skús sa sústrediť na vďačnosť za to, čo máš. 🙂
Vôbec na Slovensku na tom nie sme tak zle! Máš slobodu, mier, môžeš si vyberať, čo si kúpiš, oblecies, môžeš si vyberať štúdium, prácu, náboženstvo a žiť normálnym životom. Patríme k pomerne rozvinutej ekonomike. Takže sa prebuď a využi tento úžasný dar, že môžeš na tom byť vôbec tak, ako si a ak chces byť na tom ešte lepšie, tak skús hľadať spôsoby, ako sa to dá. ;) Určite existujú 🙂

1fifinka1
1. jan 2022

Chudobnym nedaju hypoteku. Nemusim pisat,ako prebieha ziadost o hypoteku, aky musi mat clovek prijem. Stredna vrstva existuje a je velmi hojne zastupena v spolocnosti. Ak mas kde spat, mas co jest a mas co na seba, chudobná rozhodne nie si.

jaroe
1. jan 2022

Podľa mňa existuje, ale postupne mizne a bude miznúť rýchlejšie. Green deal klope na dvere🙁 a covid opatrenia tiež vykonali svoju špinavú prácu.

annm81
1. jan 2022

Podľa toho ako sa na to chceš pozerať. Z globálneho ekonomického pohľadu patríme temer všetci k bohatým. Z ekonomického pohľadu západnej Európy na Slovensku stredná trieda takmer neexistuje. Ak chceš brať Slovensko len izolovane, potom môžeš do strednej triedy priradiť kohokoľvek kto zarába niečo medzi povedzme 70-200 percent priemernej mzdy.

Ale pojem stredná trieda bol historicky málokedy definovaný len príjmom. Patrili do toho aj hodnoty, životné postoje a životný štýl. Prvé definície sa v podstate zhodovali s termínom mešťan a aj dnes je to veľmi podobné. Podľa tohoto pohľadu ide o ľudí, ktorí chápu hodnotu vzdelania, majú nejakú kvalifikovanejšiu prácu, voľný čas venujú koníčkom, snažia sa o všestranný rozvoj svojich detí, majú vzťah ku kultúre, zaujímajú sa o spoločenské dianie a sú angažovaní minimálne v riešení problémov svojho okolia.

deti95060810
1. jan 2022

si ma prekvapila...a ja že som stredná vrstva... no nič, poviem mm nech viac maká a pozrie nejaké dedičstvo po tetičkách....😉

tomas115
1. jan 2022

Hypoteka nie je zla vec. Ako povedal moj kolega, keby sa dalo tak idem do banky a na kolenach ich prosim nech mi este pozicaju :D

macekovam
1. jan 2022

Sú bohatí... Chudobní.. A slobodní.... Slobodní sú tí ktorí dokážu žiť bez hypoték... Alebo ich s platili a nie sú nikomu nič dlzni... 😁

elementissa
1. jan 2022

Hypotéka je najlepší úver, lebo inflácia ti ju pomáha splácať. My sme kúpili byt za 150k. Zobrali si hypo 100k. Dnes je jeho hodnota 250k. Keby ho teraz predám, vyplatim hypo a 150k mi ostane. Neviem ako by som sa za 6 rokov tak rýchlo dostala k peniazom nebyť hypotéky😉 aj miliardári majú domy na hypotéky, pretože kupovať niečo za cash, ak to má slúžiť ako investícia je najväčšia kravina. Ty v tom byte nemusíš žiť celý život, kľudne sa môžeš každých 5 rokov sťahovať do nového. Vždy predas s výnosom ;) takže ľudia čo majú hypotéku určite nie sú chudáci. Zasa ľudia, čo si kupujú drahé nové autá, ktorým sa zníži cena o 1/3 v momente, keď odídu zo showroomu a navyše im auto nezarába (používajú ho len na uľahčenie života, nie na zvýšenie svojho príjmu), tak to mi príde dosť nerozumné, lebo kúpiš dvojročný model z autobazáru za zlomok pôvodnej ceny a nepotrebuješ si na to brať ani 30k leasing. A posledná skupina sú ludia, čo si berú úvery na život, na dovolenky, darčeky, spotrebiče.... To sú ľudia, čo nevedia hospodáriť, resp., chcú si veľa dopriať ale nemajú na to. A takí končia v problémoch. Potom je tu veľká skupina chudobných, čo nemajú vzdelanie ani adekvátnu prácu. Ale stále je väčšina ľudí taký priemer. Tých naozaj bohatých, čo majú vily na Kolibe a Slavíne je zopár, najčastejšie aj tak potomkovia mafiáncov z čias privatizácie. A potom tí, ktorí zbohatli vlastným úsilím a vypracovali sa. Ale tých je ako šafranu. Nemám pocit, že by to tu bolo také Švajčiarsko, ako ženy radi nafukujú a prezentujú na MK 😉

zmrzlinka2021
1. jan 2022

@autorka
Stredna vrstva sa radikalne znizuje - su to ludia, alebo rodiny, kde sice maju hypo, ale nemaju problem mesacne odlozit aspon tisicku s tym, ze nie su nuteni sa obmedzovat, mozu si dovolit kupovat kvalitne veci, cestovat, maju auto - neriesia z coho financovat opravy, udrzbu, vymenu veci.
Ziadne prepocitavanie, ziadne cakanie na vyplatu.

cherry_cherry
17. jan 2022

@elementissa ja ti neviem teda. Toto sa da skor aplikovat na niekoho, kto ma byvanie svoje, zoberie si hypoteku na nejaky dalsi investicny byt, ktory potom preda. Ale v tvojom pripade, kludne ma oprav, ale sice ten byt teraz predas za 250tisic, 100tis vyplatis hypoteku a 150tis ti ostane, ale byvat pojdes kam? Predpokladam, ze si z Bratislavy, ked byt ma aktualnu hodnotu 250tis. Tak bud sa so zvysnymi 150tis prestahujes niekde, kde su ceny nehnutelnosti podstatne nizsie, alebo ostanes v Bratialave a namiesto toho 4i panelakoveho bytu za 250tis si kupis 1 izbovy panelakovy byt, alebo si opat len zoberies 100tis hypoteku aby si mala obdobny standard byvania ako doteraz. Takze z mojho pohladu si na hypoteke nezarobila nic. Jedine, ze zdedis zazracne byt a rastuca cena nehnutelnosti a realitny boom ti pomozu predat byt po 6 rokoch podstatne drahsie ako bola jeho povodna kupna cena.

A autorke prispevku, ano stredna vrstva existuje. Ak ma niekto financie na kupu bytu/domu bez hypoteky, tak to urcite stredna vrstva nebude. Mozno niekto ma nasetrenych 200-300tis, ale potom sa o nom urcite neda hovorit ako o strednej vrstve. Rovnako, ak ma niekto tak nizky prinem, ze banka vyhodnoti, ze mu hypoteku poskytnut nemoze, tak to tiez nebude stredna vrstva.

cherry_cherry
18. jan 2022

@elementissa ja ti neviem teda. Toto sa da skor aplikovat na niekoho, kto ma byvanie svoje, zoberie si hypoteku na nejaky dalsi investicny byt, ktory potom preda. Ale v tvojom pripade, kludne ma oprav, ale sice ten byt teraz predas za 250tisic, 100tis vyplatis hypoteku a 150tis ti ostane, ale byvat pojdes kam? Predpokladam, ze si z Bratislavy, ked byt ma aktualnu hodnotu 250tis. Tak bud sa so zvysnymi 150tis prestahujes niekde, kde su ceny nehnutelnosti podstatne nizsie, alebo ostanes v Bratialave a namiesto toho 4i panelakoveho bytu za 250tis si kupis 1 izbovy panelakovy byt, alebo si opat len zoberies 100tis hypoteku aby si mala obdobny standard byvania ako doteraz. Takze z mojho pohladu si na hypoteke nezarobila nic. Jedine, ze zdedis zazracne byt a rastuca cena nehnutelnosti a realitny boom ti pomozu predat byt po 6 rokoch podstatne drahsie ako bola jeho povodna kupna cena.

A autorke prispevku, ano stredna vrstva existuje. Ak ma niekto financie na kupu bytu/domu bez hypoteky, tak to urcite stredna vrstva nebude. Mozno niekto ma nasetrenych 200-300tis, ale potom sa o nom urcite neda hovorit ako o strednej vrstve. Rovnako, ak ma niekto tak nizky prinem, ze banka vyhodnoti, ze mu hypoteku poskytnut nemoze, tak to tiez nebude stredna vrstva.