Existuje niečo ako syndróm obete?

25. jún 2024

Existuje niečo také ako syndróm obete? Prichytila som sa, uvedomila si, že som večný trpiteľ, najviac momentálne trpím vo vzťahu v ktorom som dobrovoľne, ale trpím vlastne preto, lebo je to vlastne celé tak ako nechcem. Dlho som si to nepripúšťala. Myslela som si, že je to preto a preto a keby to bolo tak a onak. Ale ono to tak vlastne nikdy nebude, reálne podľa toho ako je to dnes. Stalo sa Vám to niekedy?

cyberk
25. jún 2024

Denne tu je takych zien ako ty niekolko.. zial, zeny, ktore trpia a ostavaju v nefunkcnom vztahu, si vzdy za to mozu sami, vacsinou si take spravia aj deti, aby netrpeli same 🙈

shee11
25. jún 2024

Ono je viac vecí, ktoré môžu toto spôsobiť a bolo by fajn to možno prebrať s psychologom. Zistiť príčiny nízkeho sebavedomia, prečo tá rola obete a podobne. Nie je to náhoda. Môže byť za tým neistá vzťahová väzba v detstve (narcistický rodičia, neprítomní rodičia), trauma, šikana.... proste niečo. Sebapoznanie veľa napovie. A potom už len liečiť a liečiť. Skús pohľadať nejaké podcasty. Napr podcst Ľudskosť, Hovory o duši, Spoznaj svojho psychopata.

haley7897
25. jún 2024

My všetci sme obeťami niečoho. Niečoho co nás v minulosti ovplyvnilo a rozvinulo u nás iste vzorce správania. Výchova, vzťahy v škole, rôzne hoci aj zdanlivo bezvýznamné traumy... Rozdiel spraví, keď si človek uvedomí, ze ho minulosť nemusí definovať a môže sam pretransformovať vlastnú osobnosť a zmeniť naučené vzorce správania. Chce to ale spraviť vedomu voľbu a systematicky sa sebe v tomto smere venovať. Najdôležitejší krok máš za sebou - uvedomenie si. Uvedomenie si, ze tvoj život je v tvojej vlastnej réžii a minulost ta nedefinuje a bude ta držať späť len ak to ty dovolíš. A popravde mnohí to dovolia, lebo je v tom kus komfortu (hoci nepohodlného) byt v starých zabehanych kolajach. Aj zlé istoty sú istoty. Všetko iné vyžaduje námahu...

lea299
25. jún 2024

Stále je to ten lepší prípad, keď si uvedomuješ, čo sa deje. Niekto si ani to nechce pripustiť. Ako to bude ďalej, to je už len na tebe, ako to bude pokračovať. Netreba sa hanbiť požiadať o pomoc, na to mysli.

domkakvet
25. jún 2024

Nazvala by som to skor zavisly vztah.