Ex robí dlhy. Budem ich musieť splácať?

xxxyxxxy
8. mar 2018

Som rozvedená už 3 roky, mám dve malé deti a bývam z exmanželom. Teraz sa rovnaké problémy, pre ktoré sme sa rozviedli vrátili. Začal robiť dlhy a aj keď sme rozvedený bojím sa, že ich budem musieť za neho platiť, keďže s ním bývam v jednej domácnosti. Neurobili sme si BSM do troch rokov od rozvodu. Počula som od známych o prípade keď žena musela za exmažela platiť dlhy, ktoré urobil po rozvode. Máte niekto podobnú skúsenosť? Viete mi poradiť?

veronikastrickova
8. mar 2018

Co najrychlejsie sa zbaliť alebo jeho poslať preč. Nejako ale nechapem, prečo ešte spolu žijete. Skusila by som zajst za pravnikom radšej.

zuzanka.zuzu
8. mar 2018

@xxxyxxxy je jedno kde bývaš, dokonca ak by pre dlhy prišiel o svoju časť bytu a ty si v ňom mala podiel a s deťmi trvalý pobyt, tak do dražby nikto radšej ani nepôjde lebo by vás odtiaľ nedostali 😉

avšak OKAMŽITE sa vysporiadajte a všetko dajte do poriadku aj na katastri (HLAVNE tam)... ja nechápem ľudí čo riešia kadejaké koniny a s kým ktorá celebrita chrápala alebo nie, no svoje dôležité majetkové veci neriešia = aktualizuj svoj podiel na byte na 1/2 a nie 1/1

titla
8. mar 2018

Nie som si istá, over si to u právnika, ale keď sa BSM nevysporiada do určitej lehoty od rozvodu (3 roky myslím), automaticky sa stávate podielovými vlastníkmi 1/2:1/2 vlastníctva nadobudnutého počas manželstva.

janina1127
8. mar 2018

Mám pocit, že nie si v najlepšej situácii. Poviem ti tak, že bude najlepšie zájsť za právnikom, nech ti povie ako to ozaj právne je aby si mala istotu, že sa nemáš čoho báť

sissy27
8. mar 2018

@xxxyxxxy dlhy, ktoré narobí po rozvode, sú len jeho dlhy. Ty na to môžeš doplatiť nepriamo, napríklad tým, že budeš platiť náklady na bývanie aby si neprišla o strechu nad hlavou a on si tam bude spokojne bývať tiež, veď vyhodiť ho nemôžeš, keďže polovica bytu je stále jeho a platiť ho nedonútiš... čím skôr si ten byt vysporiadate, tým lepšie.

trinneo
8. mar 2018

Ak je po rozvode 3 roky, tak je zákonná domnienka, že nehnuteľnosti sú v 1/2 a teda ty máš 1/2 a on má 1/2- bolo by dobré to aktualizovať aj na katastri, aby prípadný exekútor videl, že to máte rozdelené... Inak samozrejme, že na to môžeš doplatiť, ak on prestane platiť niečo s bytom a ty ako spoluvlastník budeš musieť...Ale inak dlhy ako pôžičky a pod, sú len jeho dlhy a na teba nemajú dopad, jedine, že na jeho podiel zriadi už exekútor(ak to zájde tak ďaleko) záložné právo a bude viesť exekúciu a potom sa môže stať, že niekto v dražbe vyplatí podiel a bude spoluvlastníkom Tvojho bytu ( záleží, či máte byt v lukratívnejšej štvrti alebo hodnote a nejaký špekulant by sa toho mohol chytiť) - ešte som sa s tým síce nestretla, ale teoreticky to možné je.

moose_cree
9. mar 2018

Tak túto situáciu ti vôbec nezávidím, viem, že to nie je určite jednoduche s dvoma deťmi, ale zabalila by som si kufre a išla rýchlo preč.

maciatkolulu
9. mar 2018

@moose_cree tazko zbalis kufra,ked je zjavne spolumajitel,to by mohol.aj on jej....

cecilia68
9. mar 2018

@xxxyxxxy A prečo nemáte vysporiadané BSM ???