Je povolená z evanjelickej cirkvi alebo sa to berie ako z katolíckej ako ťažký hriech?
Povolená nie je, ale nie je považovaná za ťažký hriech. Aspoň tak som to raz niekde zazrela. Ale ty veriaca nie si, inak by si to vedela, takže ti môže byť jedno, ako to berie viera. Rozhodni sa podľa seba a toho, ako to cítiš.
Potrat je považovaný za ťažký hriech vo všetkých kresťanských cirkvách ...poznám veľa žien čo to oľutovali, ale ani jednu čo ľutovala že si dieťa nechala...
@hopsas myslíš, že deti čo sú v detských domovoch, alebo su odložené do hniezda nádeje, že tie ženy neolutovali, že si nechali dieťa? Hlavne by to rozhodnutie malo byť tej ženy, a viera..Boh vie veľmi dobre z akého dôvodu to tá žena urobí ak pôjde na interupciu. Samozrejme, ideálne by bolo rozhodnút sa pre dieťa..ale stále viera nemá čo v tomto rozhodovaní robiť.
Neviem či evanjelici majú niečo tak definované ako ťažký hriech....myslím že ten pojem sa v ECAV nepoužíva,interupcia samozrejme nieje povolená v žiadnej kresťanskej cirkvi....keď to berieš ako kresťan....5. prikázanie: nezabiješ...
Rozhodnutie je na tebe...pozeraj na seba,na Vás...nie na cirkev...
@martinami274 uvazujem ako ty, ale to dieta v hniezde zachrany, alebo v detskom domove ma sancu. Zatial, co nenarodene dieta nema sancu
@eva8 áno, tiež sa prikláňam k tomu, že lepšie je to dieťa , aby prežilo..a nechcela by som byť v koži žiadnej ženy čo ma takú dilemu. Ja by som sa rozhodla pre dieťa, ale sú okolnosti a pocity ženy a nemusí byť ani sebecká, že si myslí, že je lepšie ísť na interpuciu.
@hopsas ja zasa osobne poznám niekoľko žien, čo neolutovali, že išli na potrat, bolo to pre nich v tej dobe jediné východisko a sú s tým rozhodnutím stotožnené. Za to som aj dokonca tu čítala veľmi nešťastné príbehy ako si žena nechala nechcené dieťa a má depresie, nenávidí svoj život, to dieťa atď. vždy je rozhodnutie LEN na tej žene, ktorej sa to týka. Nikdy by som si nedovolila niekoho presviedčať aby si dieťa nechal, ja sa mu predsa o to dieťa starať nebudem, ani platiť na neho nebudem, ty áno?
@mikasa_ackerman áno ja by som dovolila presviedčať ich lebo je dosť žien čo deti chcú a nemôžu ich mať a tie ktoré svoje deti zabijú by mali vedieť že dieťa nie je mača ktoré len tak utopia .ako sa to kedysi robilo na dedinach
@martinami274 blbosť veľmi sa mýliš ale veľmi ....prave viera je tu totiž základ a len vďaka viere milióny ďalších deti majú šancu žiť ..kto chce chápať pochopí...
@hopsas Máš pravdu, nechápem. Ty chceš dieťa zadarmo, ja vravím že vynosiť a porodiť niekomu dieťa je zásah do života, zdravia tej matky a že tá si zaslúži právnu ochranu, aj dohodnutú odmenu, aj možnosť zmluvne ošetriť napr. to či sa bude alebo nebude stýkať s tým dieťaťom. Potom sa može vedome a zodpovedne rozhodnúť, či to urobiť chce alebo nie. Žena ktorá chce interrupciu vie že to robiť nechce, a žiadnym spôsobom do toho nemôže byť nútená.
@hopsas je smutné, že niektoré ženy deti mať nemôžu, ale to neznamená, že voči nim majú ostatné ženy nejakú povinnosť😀 tak potrat je zlý, náhradné materstvo je zlé, ešte čakám, že aj antikoncepcia bude zlá a mali by sme všetky rodiť ako jablone😆
@ckocka áno, samozrejme, že je lepšie aby dieťa kto niekto nechce dostali ludia čo nemožu mať deti a túžia po deťoch. Ale ja naozaj by som si netrúfla tlačiť na ženu čo má strach až úzkosť, aby dieťa porodila.
@hopsas a viera fakt dovoluje, aby žena bola využitá na niečo čo osobne nezvláda a bude trpieť celý život? Vieru si vždy otáčate ako vám vyhovuje. Len mi prosím povedz, žena napriek tomu, že nechce dieťa vynosí dieťa a porodí ho. Dieťa dostane nových rodičov, čo je správne. Ale o tú ženu čo bude mať traumu po celý život nikto ani nezakopne, neriešite potom už jej stav čo si za to nesie. A to nehovorím, že ak sa ludia dozvedia, že žena dala na adopciu dieťa, tak je odsudzovaná v spoločnosti, že nie je dobrá. Ja naozaj osobne som za ideálny svet, kde ženy možu mať deti a chcú ich. Kde nie su ženy , ktoré nemôžu mať deti, čo ma neskutočne mrzí. Ale naozaj nebudem zasahovať do takéhoto rozhodnutia žene. Ak neviem pomocť, nebudem na tu ženu vyvíjať nátlak.
@martinami274 viera je od verit. Viera je vlozenie sa do ruk p. Bohu. Uprimne veriaci doveruje p. Bohu. Ked niekto doveruje, zmieri sa aj s tym, ze dieta moze mat, alebo nemat 😔 Clovek aj tak si tvori svoju buducnost podla vlastnych predstav, lebo ma slobodnu volu. Teda, ak dieta nemam, snazim sa on inym sposobom. Ak mozem mat, konam podla vlastneho vedomia a svedomia.
O dieta som prisla, lebo som mala velky strach, akoby som ho odmietala. P. Boh to tak zariadil, pretoze som si ten zazrak "nevazila". Mam vycitky a zaroven som aj rada, a mam vycitky aj za to, ze som rada. Verim, ze sa narodilo tam, kde je stastne. Boli to, ale p. Boh "zariadi" vsetko tak, aby bolo dobre. Viem, ze by bolo milovane aj v nasej rodine napriek situacii.
@hopsas
Rozhodnete sa najlepsie ako viete ❤️
@mikasa_ackerman áno je
Odpoveď pre všetkých keďže sa mi to tu nechce rozpisovať jednotlivo a ani som nečítala čo píšete - otázka bola či je alebo nie je povolená interrupcia. Odpovedala som podla pravidiel viery. Ak vy v Boha neveríte a chodíte na potraty ako na kávu...čo na to povedať...je mi vás úprimne ľúto ako aj každej ženy ktorá o takej strašnej veci vôbec uvažuje ...snáď raz pochopíte že to nie je nič iné ako obyčajná vražda. Bez ohľadu na to ako tu teraz na mňa prskate.
@hopsas nie je nič horšie ako zanieteny fanatik, už asi len fanatik, ktorý sa stará do cudzích maternic ako naše KDH. Nikto na svete nechodí na potraty ako na kávu, tak prosím ťa nezveličuj. Nie je nikoho povinnosť porodiť dieťa, ktoré nevie alebo nechce uživiť, vychovať... Je to každého slobodné rozhodnutie. Pánbožkári nech sa tak rozhodujú v rámci svojho klubu. Oveľa väčšie výčitky by mala podľa mňa žena, ktorá to dieťa porodí a nechá ho napospas cudzím ľuďom a celý život bude rozmýšľať čo a kde je jej dieťa.
@stanulienkat najväčší zástancovia potratov sú tí čo sa sami narodili 👍👍👍
Rovnako si myslím, že nie je povolená.