Epileptický záchvat u psíka

andy1789
14. mar 2021

Zdravím. Máme 9 skoro 10 ročného maltezského psíka, včera okolo 11ej ráno som ho našla zvaleného na boku celý sa triasol, nežmurkal a slintal. Veľmi som sa zľakla, že zomiera. Po asi 2 minutách to prestalo, tak sme rýchlo bežali za veterinárom. Zverolekár nevedel, že čo by to mohlo byť. Povedal, že to môže byť niečo s pečeňou. Prišla som domov a googlila som, zistila som, že je to asi epileptický záchvat, kedže má všetky príznaky. Opakoval sa tento záchvat včera o 21:00 a potom ešte 23:30. Dnes ešte (pravdepodobne) záchvat nemal, aspoň som si nevšimla. Ale je vľmi dezorientovaný, správa sa akoby bol v našom dome prvý krát, ovoniava všetko, stále chodí do kuchyne, do obývačky, do izby a takto stále dookola. Zajtra máme ísť na kontrolu, boli by sme išli na kontrolu dnes, ale v nedeľu neordinujú. Mám z toho celkom strach, nie je to príjemný pohľad. Myslíte, že by to mohli byť tie epileptické záchvaty? Epilepsia sa nedá liečiť, takže mi je ľúto, že takto to už bude do konca jeho života. Som na neho veľmi naviazaná, neviem si predstaviť, že by zomrel. Tiež sa bojím ho nechať sama doma, síce som teraz stále doma ale predsalen raz príde chvíľka kedy budem musieť odbehnúť. Máme rodinný dom, takže máme schody, nechcem ho na ne púšťať aby si náhodou neublížil. Cítim na duši taký kameň, mám pocit ako keby mi vymenili môjho vždy vysmiatého psa. Vždy bol taký veselý a teraz toto z ničoho nič.

ninusa221
14. mar 2021

Čo opisuješ tak bol to epi zachvat.. viem že kamoška mala psa ktory mal epi zachvat a bral na to dake lieky tak ako ich beru aj ludia aby nemali záchvaty🤷🏽‍♀️

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andy1789
autor
14. mar 2021

@ninusa221 Ja viem, že sa berú lieky, ale tie lieky tie záchvaty len stlmia, ale nezrušia ich úplne

andy1789
autor
14. mar 2021

@viestta a ako to zvládali? Ako často mal ten psík epi záchvaty? Lebo on ich mal včera tri, čo mi príde dosť na jeden deň. Ale cítim sa jak totálna hlupaňa, vždy keď ide do inej miestnosti, tak ho pozorujem. Nemôžem sa zbaviť zlého pocitu, cítim sa zle keď ho nemám stále na očiach. Veľmi by som mu chcela pomôcť, len ja nič nezmôžem je to v mozgu a to sa napraviť nedá:( ale pichá ma pri srdci ho tak vidieť, úplne jak bez života.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andy1789
autor
14. mar 2021

@viestta :(( To ma veľmi mrzí. Tak dúfam, že aspoň Leovi našemu tie lieky zaberú a polepší sa. Kiežby sa to dala liečiť úplne, ale bohužiaľ nedá sa.

maria1989
14. mar 2021

@andy1789 v prvom rade vymeň veterinára, ten nech psíkovi spraví všetky potrebné vyšetrenia, určí diagnózu a liečbu.

andy1789
autor
14. mar 2021

@maria1989 v pondelok máme ísť na kontrolu, tak uvidíme ak nebudú chcieť urobiť vyšetrenia tak určite vyhľadáme iného

stella03
14. mar 2021

@andy1789 zverolekár nevedel čo by to mohlo byť???? Možno pečeň? To čo je za lekára odborníka????? Už by som bola niekde na klinike, na psej pohotovosti. A pán doktor by môjho psa viac nevidel.

andy1789
autor
14. mar 2021

@stella03 Síce povedal, že by to mohol byť epi záchvat, ale nevedel to iste. Chce mu ale zajtra spraviť nejaké testy, tak uvidíme. Ale bojím sa ako to dopadne, chcela by som aby bol v poriadku, predsalen život s takto chorým psíkom neni najlahší. A ja sa bojím čo bude keď bude musieť na nejaký čas ostať sám doma, či sa mu niečo nestane alebo tak. Mám veľký strach z toho, uvedomujem si, že už to nikdy nebude také ako predtým 😔

andy1789
autor
14. mar 2021

Je ako telo bez duše, celý deň len behá z izby do izby. Pichá ma pri srdci vidieť ho smutného, vystrašeného. Neviete čo robiť aby nebol taký vystrašený? Aby nechodil dezorientovaný a smutný po dome? Chcela by som aby mal radosť zo života ako predtým:(

stella03
14. mar 2021

@andy1789 neporadím, ale treba to riešiť. Treba odbery a všetko skontrolovať, nasadiť liečbu. Mám fenku má 9 1/2 roka. Viem aký máš strach. Neboj sa konzultovať s viacerými lekármi. S epi sa dá žiť a existovať ešte veľa rokov. Prajem vám z celého ❤️ zdravie a dlhý život.

andy1789
autor
14. mar 2021

@stella03 ďakujem krásne, len ma to znervózňuje, že to prišlo tak náhle. Predtým nikdy nebolo na ňom poznať, že by bolo niečo zlé. Je pravda, že posledné dva týždne dosť vracal, ale nevenovala som tomu moc pozornosť, lebo je strašne pažravý, tak som si myslela, že sa ken prejedol. Môže to s tými záchvatmi súvisieť? Ak nepomôže tento veterinár tak zájdeme aj k iným. Vedeli by ste povedať, že ktoré lieky na epi najviac zaberajú? Viem, že to je asi individuálne, ale nech mám prehľad, že ktoré lieky sú lepšie a ktoré horšie. Každopádne včera mal 3 záchvaty dnes ani jeden, len je dosť rozrušený.

stella03
15. mar 2021

@andy1789 je tu skupina Psíčkari a psíčkarky, sú tam ľudia, ktorí super poradia, aj veterinárka je v nej. Poraď sa tam.

andy1789
autor
15. mar 2021

@stella03 No prepáčte, že som to napísala sem. Ale na koníkovi som pomerne nová, ešte sa tu tak orientujem

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andy1789
autor
15. mar 2021

@miriam11 to ma mrzí. Náš to mal 3x v sobotu a odvtedy nič. Dnes sme boli na kontrole, tam povedali, že epi záchvaty súvisia aj s pečenou, neviem ako ale ževraj 🤷🏼‍♀️A práve dnes mu aj brali krv a robili vyšetrenia ale pečeň má v poriadku. Len mu trošku zle búcha srdiečko a hustú krv má. Povedali, že to môže byť aj tým, takže sa snažíme teraz aby pil viac vody, nejaké tabletky nam dali proti kŕčom. V piatok na kontrolu ak sa srdiečko dotedy nenapraví, tak nejaké lieky na srdce. Ale veterinárka povedal, že tomu moc nerozumie, že vyzerá byť v poriadku, že podľa príznakov má epileptické záchvaty, ale podľa krvi je úplne zdraví (až na to srdce, ale to srdce na tom nie je až tak zle zase) . Tak nevieme. Ak sa v piatok nič nezistí, tak budem žiadať ešte retgen (naozaj neviem ako sa to píše 🤭) že či sa len nejak hlúpo nebuchol alebo tak. Len to slintanie sa akosi doktorke nezdalo, že tie záchvaty by mohli byť kvôli tomu srdcu ale že keď je tam aj slintanie, že by to mohol byť epi záchvat. Uvidíme.

luccija
15. mar 2021

@andy1789 to bude epi záchvat.suseda má psíka, ktory ju má roky má lieky a chytí ho to možno 4x do roka, keď sa feny harajú, či pre nejakom strese
Trasie sa stuhne pozvracia sa, alebo pocika a potom je ešte slaby.Da sa to dobre liečiť neboj sa

andy1789
autor
16. mar 2021

@luccija viem, že je to liečiteľné, len som teraz zmätená, že vyzerá, že má epileptické záchvaty ale pritom má všetky orgány v poriadku (až na srdce, ktoré neni nejak extra porušené aby to vyvolávalo záchvaty)

stella03
16. mar 2021

@andy1789 to je úplne v poriadku,že si to sem napísala. Len som ti chcela poradiť, že je tu aj skupina ,ktorá sa venuje psíkom. Držím palce,nech všetko dobre dopadne.

andy1789
autor
16. mar 2021

@stella03 ďakujem

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
16. mar 2021

@andy1789 epi záchvaty vyvoláva mozog

andy1789
autor
16. mar 2021

@luccija to viem, ale vraveli nám na veterine, že s tým má niečo spoločné má pečaň. Akoby sa dalo zistiť, či nemá niečo s mozgom? Retgén?