Emigration to Slovakia. Is it a good idea?

catherinevoyagere
30. dec 2020

emigration. To Slovakia? What do you think about it? Is emigration to Slovakia a good idea? I am a French lady. We live now in Canada. I like it very much. But my boyfriend would like we move to Slovakia saying that life is cheaper there. But I am not sure if the labour market efficiency is so good than it is in Canada. And I like Canada very much. But I saw pictures of Slovakia and it seems to be a very nice country as well. So it is a hard decision for me. What would do recommend me to do, please? Is emigration a good idea? Should I move to Slovakia or stay in Canada?

emigration
https://doi.org/10.1080/1331677X.2020.1858131
Labour market efficiency and emigration in Slovakia and EU neighbouring countries
There is an article about emigration and it seems the labour market efficiency is OK.

Prepáčte, že píšem po anglicky. Som Francúzska. Priateľ mi preložil tento text do slovenčiny. Momentálne žijeme v Kanade. Veľmi sa mi tu páči, ale priateľ ma nahovára, aby sme sa presťahovali na Slovensku s tým, že vraj na Slovensku je lacnejší život, ale nie som si istá, či tam nájdem takú dobrú prácu ako na Slovensku. Videla som fotky Slovenska a zdá sa to byť pekná krajina. Je to teda ťažké rozhodnutie. Ostať žiť v Kanade alebo sa presťahovať na Slovensko? Čo by ste mi poradili?

karhu
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
karhu
30. dec 2020

come for holiday, stay few weeks and then decide

77daniela77
30. dec 2020

Ano prid na Slovensko najprv na dovolenku aspon na mesiac a potom sa rozhodnes.

deedol
30. dec 2020

znie to ako maturitna otazka z angliny;)

dazdovka
30. dec 2020

@deedol presne, neverim, ze sa francuzsky hovoriaca kanadanka ide popytat na modreho konika, to proste nenapadne nikoho

petamich
30. dec 2020

@deedol tiez mi to pride trosku zvlastny prispevok - som cudzinka a natrafim na modry konik a idem si po radu ci sa mam prestahovat - hm asi nie 🙂

fokuska
30. dec 2020

A co ten link?

metuzalem
30. dec 2020

If I were you I would not move here 😁 yes maybe living here is cheaper but salary is lower. What pictures you saw? You know ist easy to make nice pics of every country if you are good photographer. I like it here cause its my home but not sure if you would like it here...its more common that Slovak peope move abroad for better life. But it depends. Maybe you could be happy here, you cant say without trying.

leuchtturm
30. dec 2020

@petamich mne jej to vyjadrovanie v anglictine pride prilis slovenske. Takze asi tu chce niekto predviest svoje schopnosti na maturitu.

petamich
30. dec 2020

@leuchtturm a naopak jej anglictina mi pride celkom jednoducha 🙂 a cele je to cudne, podla mna modry konik je to posledne miesto, kde by sa ocitla a pytala na nazor osoba, ktora chce hlavne IMIGROVAT a nie emigrovat, kedze emigrant odchadza z krajiny a nie prichadza, prichadza imigrant ;)

jenny224
30. dec 2020

First of all, try to improve your English, French lady living in Canada 😂 a veľa šťastia na maturite ;)

ivanizna
30. dec 2020

I live in the UK for years and lived and studied in Canada too. I loved it there and wouldn't think twice to return, if I didn't get married to a Slovak man. I would not recommend moving to Slovakia, if you don't speak Slovak and you're a bit older, it may be hard to find a good and well-paid job, wages are pretty low as well. Mentality of Slovak people is more conservative than of those living in the Western countries. However the country is beautiful indeed, especially the nature. It's up to you, but if you don't find a good job, it may be difficult to afford lots of things/accommodation, as some places may be quiet expensive. Bigger town, more opportunities, but more expenses too. Smaller town, cheaper rent, but it will be hard to find a decent job. Anyway, it's still worth visiting! Good luck! 😃

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz