Emigrácia zo Slovenska - tipy na krajinu

robert_11
23. jan 2024

Ahojte
Coraz castejsie zvazujem odchod zo Slovenska, kedze zo spolocenskeho a politickeho vyvoja u nas nemam dobry pocit.
S manzelkou mame 3 rocneho syna. Obaja pracujeme v nadnarodnych korporaciach. Nas prijem je nadstandardny, ale nie sme bohaci 🙂. Aj ked mame dost pocestovane, v zahranici sme nikdy nezili a preto by som bol rad, keby ste sa podelili o tipy na krajinu, ktora by mohla byt lepsou alternativou Slovenska.
V ktorej ste osobne zili, alebo mate znamych, ktori tam ziju. Primarne ma zaujima Europa. Chapem, ze kazda krajina ma svoje pre aj proti a pripadna emigracia moze byt narocna po vsetkych strankach. Prioritou je dobra zivotna uroven, fungujuce zdravotnictvo, urady, nizka kriminalita a tolerantna spolocnost. Anglictina nie je problem, ale asi vsade stacit nebude. Dakujem za kazdy tip, skusenost.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinkatinka
24. jan 2024

Tu sú samé expertkyna odchod zo Slovenska, hádam ti dobre poradia 😉
Podľa mňa ak vieš jazyk, nemal by si mat problém. Pozeraj aj na zdravotný systém a školský, keďže dieťa pôjde čoskoro do školy.
Ja by som si vybrala severské krajiny.

ibatanecnica
24. jan 2024

ja plánujem Rakúsko. Len si musím ešte školu dokončiť. Ale malé deti nemám , takže to budem mať jednoduchšie. Uvidím, či sa tam nastálo presťahujem alebo iba dočasne. Všetko je ešte v rozbehu. Lákajú ma aj iné krajiny ale nemám predstavu o živote v nich a v 50tke sa mi zdá toto jednoduchšie. Ale ktožvie ako to nakoniec skončí a kde skončím ja. Záleží aj od prac.ponúk.
Inak naj sa mi pozdávajú severské krajiny. Dcéra po skončení školy zase nad nimi uvažuje. Tak uvidíme.

kuki13
24. jan 2024

holandsko...anglictina staci, hociktory korporat vas rad zamestna

oli18
24. jan 2024

Skor by som ti radila precitat starsie diskusie na temu navratu zo zahranicia na Slovensko. Tam pisu dovody, preco to robia. Ti, ktori v zahranici ostali natrvalo, budu len chvalit.

melanta
24. jan 2024

Pracujete obaja v nadnárodných korporáciách s nadštandardným príjmom. Čiže nerobíte sekretárky (tie nemajú nadštandardný príjem nikde). V tom prípade mi príde veľmi zvláštne, ak z vašej pozície sa potrebujete radiť na koníku. Ale odpoviem ti ako headhunter, ktorý robí pre mimoslovenský trh. Ako prvé sa pozrite na krajiny, v ktorých pôsobí váš korporát. Či už krajiny, kde pôsobí alebo krajinu, kde má centrálne vedenie. Skúste sa teda ako prvé pozrieť na uplatnenie v rámci skupiny. Ako druhé by som sa pozrela na krajiny, ktoré sa vám páčia a kde viete jazyk okrem AJ. Veľa ľudí vám povie/napíše, že stačí AJ. Nie je to celkom pravda. Je mnoho inštitúcií/firiem, v ktorých pokiaľ sa nebavíme o vrcholovom manažmente a predstavenstve, chcú aj domáci jazyk. Túto požiadavku mám u klientov úplne bežne., že chcú kandidáta, ktorí hovorí aj ich jazykom, nielen AJ. A tretí pohľad skúste pozrieť krajiny, kde vaše pozície sú najlepšie platené. Kľudne to môže byť napríklad Blízky východ či Ázia. V každej z týchto alternatív sa pozrite na podmienky na život - bývanie, zdravotníctvo, školstvo a zároveň si pozrite cenu versus náklady. Sú krajiny, kde sú výrazne nadštandardné príjmy, ale aj extrémne nadštandardné náklady. S tými informáciami, ktoré ste dali, nemožno radiť nič konkrétnejšie.

vroni
24. jan 2024

@robert_11, pri práci v nadnárodnej korporácií by som najprv vyskúšala preradenie vramci firmy na miesto v zahraničí. Mali by ste istotu práce, čas na premýšľanie, či je to zahraničie práve to, čo hľadáte a stále zadné dvierka pre návrat. S angličtinou je to taky (mimo UK) mackopes. Niekde ti pracovne síce stačiť bude, ale bez jazyku krajiny budete (v tom lepšom prípade) stále cudzinci v bubline a nikdy nie "doma". Takze by som k výpočtu must have rozhodne pridala aj krajinu, ktorej jazyk ste schopní/ochotní sa naučiť (mne sa napríklad ježia všetky chlpy, keď počujem flamstinu. V živote mi žiaden Holandan ničím neublížil, ale proste ten jazyk mi pripadá absolútne príšerný a to napriek tomu, že pomerne slušne rozumiem)

annm81
24. jan 2024

Všeobecne platí, že ak na Slovensku zarábaš nadpriemerne dobre, hoci nie si boháč, budeš tak zarábať aj v zahraničí, ak zvládneš jazyk - niekde to nemusí byť ani miestny jazyk, ale dokonca len angličtina (najmä Škandinávia, Holandsko, veľké mestá v Nemecku).

EÚ ti prináša výhody, ako je možnosť okamžite sa odsťahovať a neriešiť víza, čo môže inde trvať aj roky (mimo EÚ je zvyčajne jednoduchšie nájsť si prácu a až potom sa sťahovať, ale predpokladá to pracovné zameranie, ktoré je v cieľovej krajine žiadané).

V rámci Európy by som ja osobne robila zakladnú deliacu čiaru medzi severom a juhom. Nátura ľudí je úplne iná a od nej sa odvíja všetko od trávenia voľného času po prístup na úradoch. Ak ti nevadí, že je na všetko vždy čas, že nikoho nevzrušuje bordel na uliciach, pozeraj sa južne od Álp (aj keď pozor na lokálne prekvapenia, ako napr. že sever Talianska nie je Taliansko, ale Rakúsko 😀). Ak ti nevadí, že ľudia sú zdržanlivejší a že pravidlá sa majú dodržiavať, tak pozeraj sever Európy.

Najjednoduchšie z pohľadu jazyka vyzerá Anglicko, ale nevýhodou je, že v niektorých oblastiach si oproti Slovensku nepolepšiš (kvalita bývania, zdravotnictvo). S ohľadom na to, že máš dieťa, ťa asi zaujíma aj bezpečnosť a školstvo - vo Švédsku máš perfektný školský systém, ale vyššiu kriminalitu. Celý sever má dobré podmienky pre rodiny s deťmi, ale podnebie, ktoré nie každému vyhovuje..., Francúzsko má super životný štýl a milých ľudí, ale musíš zvládnuť jazyk..

A takto sa dá napísať celá kniha. Jednoducho každá krajna bude mať svoje dobré aj horšie stránky. V prvom rade by som si teda ujasnila to, či sever alebo juh, potom riešila jazyk q následne sa riadila tým, čo by tebe a tvojej rodine v ktorej krajine naozaj prekážalo.

dadis
24. jan 2024

Skusila by som v ramci korporatov, kde pracujete, sa popytat..

neviditelnypes
24. jan 2024

Možno pre inšpiráciu pozrieť "liberation bodka travel" a čo tak napríklad Gruzínsko? (see also: Pavol Lupták)

96barbora
24. jan 2024

Dansko.