Elektromobil - vaše skúsenosti

ibulienka
23. aug 2023

Ahojte, intenzívne uvažujem o kúpe elektromobilu. Poteším sa, keď mi napíšete svoj názor, spokojnosť/nespokojnosť. Nabíjanie atď.
Prosím, aby sa zapojili najozaj tie, ktoré buď takéto auto vlastnia alebo kúpu elektro auta zvažujú. Poteším sa ak spomeniete aj značku akú vlastníte a hodnotíte.🤍
Ja ho prevažne budem využívať len po meste, občas na dlhšiu vzdialenosť max 30km. Ak je tu niekto taký, ako často nabíjate? Ak má batéria dojazd cca 200km?
Ďakujem za každú cennú radu a vašu skúsenosť. ☺️

patta89
24. aug 2023

@ibulienka neviem ci pomoze, ale my sme pred mesiacom kupili kia sportage plug in hybrid, gt line...my ho pouzivame vacsinou v meste (kedze tam aj byvame), manzel s nim kazdy den chodi do prace a na baterku prejde 68 km...zatial sme velmi spokojny, nemenili by sme 🙂

melanta
24. aug 2023

@ibulienka spokojní sme. Auto má podľa výrobcu dojazd 580 km, chodíme s ním ale prioritne po meste. Dlhšie trasy sme dobíjali tak po asi 350 - 400 km, pre istotu. Na 300 km dojazdu by sa malo nabiť za 15 minút a aj to tak približne sedí.

wade
24. aug 2023

@ibulienka Ja mam elektromobil cca rok (Skoda Enyaq). Zijem ale mimo SVK, tak to moze byt skreslene. Ma to vyhody aj nevyhody - velmi zalezi od toho, ake trasy robis, a aky mas pristup k nabijacke.

Vyhody (elektromobilu ako takeho)
- jazda ako taka - velmi agilne auto v meste, zrychlenie, reakcia na plynovy pedal
- komfort (pred-klimatizovanie, vykurovanie pred jazdou cez apku, ze okamzite v zime kuri)
- komfort a ticho pri jazde
- nizsie naklady na udrzbu (nema vymenu oleja, servis ako taky)
- idealne do mesta (kvoli spotrebe)

Nevyhody
- cena - este si takzvany "early adopter" takze v cene platis aj velku cas nakladov, ktore boli minute na vyvoj
- musis mat doma pri parkovacom mieste pristup k zasuvke - bez toho by som na svk auto nekupil (ja napriklad nemam ale mame na ulici niekolko verejnych nabijaciek + nabijam v praci)
- dlhe cesty treba planovat a trvaju dlhsie. Jednak kvoli tomu, ze ides kvoli spotrebe pomalsie po dialnici + nabijanie. Cesta, ktora mi dieslovym autom trvala 10 hodin, trva s elektro 12 (vacsina je ale sposobena tou pomalsou jazdou - co znamena aj menej stresu). Ale bavim sa o cestach 1000km+. Do 500 km je to uplna pohoda. Ale je to aj kvoli dojazdu nasho auta (realne je to cca 400-450km. Papierovo tusim nejakych 560.

Neviem aky model zvazujes, ale ak ma podla vyrobcu dojazd 200 km, tak mozes v lete ratat z cca 180 a v zime okolo 100. Je tam obrovsky rozdiel v spotrebe v zime a vlete (elektricke auto nema odpadove teplo, tak pre kurenie musi vyrabat teplo z baterky).

Tak ako casto to musis nabijat - pri tomto dojazde - cca kazde 2-3 dni. Realne totiz nejazdis od 0-100 ale od 20 do cca 80%. Na viac ako 80% sa odporuca nabijat iba pred dlhou cestou, aby si nenicila zbytocne bateriu.

Ale napriek vsetkemu, ja by som si kupil elektro auto urcite znova.

lucik194
24. aug 2023

viem, ze si pisala len tie co ho maju, ja sice nemam, ale kamoska ma v praci a jazdi na nom pravidelne a prave par tyzdnov dozadu sme o nom mali debatu

denne v ramci BA na nom najazdi do 100km. udavane km vyrobcom co by malo prejst nesedia s realitou, prejde o nieco menej, hlavne v zime..
auticko je naozaj zive (v meste) ale na dlhsie trasy (ked ma ist napr do Ziliny po dialnici) no nic moc, uplna katastrofa je ist do kopca, serpentiny, proste neutiahne to. Preto aj ona tvrdi do mesta idealne inak nie, typ aky maju neviem, ale naozaj malicke auto to je (ked som ho videla).
nabija ho kazdy druhy den. co este hovori, je dobre vediet, kde vsade mas v okoli nabijacky, uz teraz po 3/4 roku vie, ze aj nabijacky su niektore viac vytazene a ine menej, tak netreba sa spoliehat ze prides na stanicu nadoraz.

ona ho ma sluzobne, od zimy, takze sama nevie ako funguje servis, nestara sa. spokojna s nim je, ale povedala, ze domov by si ho nekupila, kvoli tomu, ze na SK tych stanic nie je este tolko aby si bez starosti cestovala

melanta
24. aug 2023

@lucik194 to, že neutiahne do kopca a po diaľnici je to katastrofa nesúvisí s tým, že je to elektromobil. To má súvis so slabým motorom. Ak je slabý motor, diaľnica a kopce sú katastrofa aj na benzíne či nafte. A bezstarostnosť cestovania aj na SK súvisí s tým, aký dojazd má auto. Ak slabý, tak je to starosť. Ak je dojazd dobrý, tak cestovanie je úplne bezproblémové.

3petka
24. aug 2023

@ibulienka ahoj my mame tiez plug in hybrid. Na nabitie dôjde 50km. Teda do mesta povybavujem a domov vydrží krásne. Na dlhšie vzdialenosti už ideme na benzín. Je to super nehovoriac o tom koľko ušetríš. Osobne by som do čisto elektrického nešla ale to len kvôli tomu že chodíme aj na dlhšie cesty a čakať kým sa dobije sa mi nechce a taktiež tie nabíjacie stanice hľadať a pod a na každú mat inú aplikáciu hrozné. No pokial budeš nabíjať len doma ok.

lucik194
24. aug 2023

@melanta jaska, zistim od kamosky co to ma na auticko, ja si tiez myslim, ze proste nema vykon tak to neutiahne

melanta
24. aug 2023

@3petka na dlhšie cesty záleží aké auto, aký motor a batéria. My prejdeme naraz cez 400 km a dobité je do 20 minút, čiže akurát čo vypijeme kávu. Je to úplne bezproblémové jazdenie aj mimo mesta.

tersanas
24. aug 2023

@ibulienka máme už tretí rok elektro a to konkrétne Volkswagen eUp, maličké auto, ale sme maximálne spokojní, kupované s dotáciou ešte, takže cena ešte menej ako benzínové vtedy. Auto má dojazd okolo 250km (manžel by vedel presne), v lete to sedí (aj keď ku nule sme išli asi iba 3x za tie tri roky), v zime je to maximálne 200km, ale ako písali vyššie, hýbeme sa medzi 20-80% a na 100% nabijame iba pred veľkým výletom. Za 3roky máme najazdenych 80tis km, jazdíme mesto, dedinu, keďže bývame mimi mesto, ale aj výlety väčšie po Slovensku, ale aj Česko, Poľsko, raz Chorvátsko, ale to sme si dali na jar taký adrenalín, že aké to bude 🙂 ako písali vyššie, auto je veľmi živé, pružné, pri nižších rýchlostiach veľmi rýchle zrýchlenie, na diaľnici sa snažíme jazdiť 100km/h, ale do práce 130km/h ráno. Do kopca tiež veľmi svižne, nič neskape, necuka, pekne plynulá a tichá jazda. Mame pri parkovacom mieste nabíjačku a nabijame v noci, máme vtedy nižší taríf na elektrinu. Auto nás mesačne stojí cca 30e, pri benzíne by sme platili 150-200e a hodne to cítime na financiách. S nabijackami nemáme problém, pred tými 3rokmi bol ešte menší diskomfort pri plánovaní vyletu, ale teraz už nie. Veľmi často robíme to, že dame vonku nabíjať a ideme sa najesť alebo ideme na danú atrakciu, ak je blízko nabíjačka. Elektro veľmi odporúčame a keď ho raz kvoli veľkosti vymeníme, opäť bude elektro auto.

lucik194
24. aug 2023

takze kamoska ma opel corsa e

wade
24. aug 2023

@tersanas super ste to vymysleli.. o tomto presne je elektromobilita. Do mesta podla mna neexistuje lepsie auto.

ibulienka
autor
24. aug 2023

@tersanas ďakujem veľmi pekne, ja tiež uvažujem na UP-om alebo Fiat 500 prípadne Renault Zoe. Takže si ma veľmi potešila, že ste s tým autíčkom spokojní. ☺️

ibulienka
autor
24. aug 2023

@wade ďakujem, už aj na SK sa zvyšuje počet nabíjacích staníc, takže nemám takú obavu. Na dlhé trasy (dovolenky) máme mužove auto, ktoré je viac rodinné. ☺️

tersanas
24. aug 2023

@ibulienka hej presne, tak to máme aj my, druhé väčšie auto na naozaj dlhé trasy a treba povedať, že prvý rok čo sme mali elektromobil sme na tom druhom aute tankovali raz za asi 30e 😏 lebo sme nešli nikam extra ďaleko vtedy.