Elektromer - čierny odber

nigguska
14. feb 2014

Ahojte.....
mam pruser jak svina.
Pred cca rokom som kupovala od jedneho dilina dom. Vsetko sme preberali s realitackou,stav vodomeru aj elektromeru. Nahlasila som stav atd atd.
Dnes,na MOJU ziadost,prisli ku nam z elektrarni,lebo je tam uz fakt stary elektromer,ze nech sa nan kuknu,ci ho netreba vymenit.
A elektrikar povedal mojmu muzovi,ze tam chyba hlavna plomba (3tam su ale ta najdolezitejsia chyba),ze nas musi nahlsit ako ciernych odberatelov na presetrenie a hrozi nam pokuta.
Ja pri preberani domu som si to ani nevsimla,ci su tam vsetky...dom som preberala prvy krat,nikdy som pred tym nevlstnila inu nehnutelnost,tak som nevedela,ze si to mam vsimnut. Realitacka ma na to tiez neupozornila.
Ten blbec pred nami platil elektriku uplne smiesne sumy a ja som si to hned dala na 50 eur. Je to uz fakt asi tristvrte roka,co tam este ani nebyvame,len kurime a pomaly prerabame,tak naco by som robila nejaky cierny odber! Ved to by som ich na moju ziadost ani nevolala keby som bola cierny odberatel.
Co ma mprosim vas robit????? ja som zufala,dnes som sa to dozvedela a neviem co ma caka? opletacky zo sudom? alebo co? bude to tvrdenie proti tvrdeniu? mozu mi dat pokutu aj ked som v tom nevinne?
Prosim poradte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

luba28
14. feb 2014

@nigguska na toto treba pravnika,...

nigguska
autor
14. feb 2014

@luba28 super,ale ja na pravnika nemam peniaze :(

luba28
14. feb 2014

@nigguska a ako chodili spisovat elektrinu pred tym,kym ste sa vy nastahovali???volala by som este realitacke,ze co to ma znamenat a ,ze co teraz vy s tym mate robit,...je to povazovane ako trestny cin a pokuta riadna,....

nigguska
autor
14. feb 2014

@luba28 ved prave preto sa bojim...realitacka mi neberie telefon....je to cca 100rocny dom,takze elektrika nie je este na plote ale vnutri vo dvore na dome.....vobec netusim,ako chodili predtym odpisovat elektriku....my sme ju nahlasili a medzi tym boli len raz a to sme tam neboli,tak nechali papierik a zavolali sme im aky mame...kedze tam nebyvame,tak nas tam nikdy nemohli zastihnut.....ja som zufala...strasne sa bojim co bude...

luba28
14. feb 2014

@nigguska volaj este elektrarne a povedz aky mate problem ,...a ako k tomu teraz doslo,....

nigguska
autor
14. feb 2014

@luba28 myslis,ze mam tam este volat? najradsej by som ich znova zavolala a este im ukazala,ze tam fakt nebyvame,nech sa idu pozriet dovnutra,ze tam nic este nemame hotove....ale nechcem zbytocne este viac do toho ripat...ja neviem co mam robit....co by bol ten spravny postup :(

luba28
14. feb 2014

@nigguska ano volaj urcite,....povedz ,kedy ste dom kupili,ze ty neni si elektrikar,aby si vedela,ze sa take nieco stalo,...a ze na tvoj podnet si volala elektrarne a nie,ze nahodou nato prisli,....

zabka88
14. feb 2014

@nigguska

ahoj, príspevok sa mi stratil, takže ešte raz...

v prvom rade sa ukludni a predýchaj to,

v druhom rade si nájdi svoju zmluvu s elektrárňami - pozri od kedy si oficiálnym legálnym odberateľom elektriny ty - toto bude rozhodný dátum od kedy si zodpovedná za stav elektromeru a aj jeho poškodenie - bez ohľadu či si o tom vedela alebo na zavinenie! - tento právny názor ma náš ústavný súd ( pozri : http://www.nssr.gov.sk/data/att/17564_subor.pdf )

takže čo ti hrozí - konanie o náhradu škody , trestné konanie - keďže je tu dôvodné podozrenie s naplnenia skutkovej podstaty trestného činu krádeže § 212 ods. 2 písm. c)

môj názor je že trestné konanie s dobrým právnikom ustojíš, konanie o náhradu škody nie (opakujem - môj názor)

ako riešenie vidím mimosúdnu dohodu s prevádzkovateľom (zavolaj tam, objednaj sa a choď tam osobne - im vysvetli situáciu) , ak sa nebudete vedieť dohodnúť skús aj mimosúdnu dohodu cez Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ( § 37 zákona č 250/2012).

v každom prípade toto rieš s právnikom!!! jednak tie sumy nemusia byť malé a jednak je tu tá hrozba trestného konania, toto určite nerieš doma na kolene alebo na fórach..

držím palce a verím že ti to dobre dopadne!!!!

nigguska
autor
14. feb 2014

@zabka88 dakujem.sa som sa len chcela poradit...a co mam robit,ak nemam na pravnika peniaze?

tarra6
14. feb 2014

@nigguska Neplaš sa hneď s právnikom. Bude to tak ako to teraz často v telke ukazujú s plynom. Máš porušenú plombu, tak si pre elektrárne čierny odberateľ (nemyslím že to posudzujú ako trestný čin). Akurát Ty musíš dokázať, že to nie je Tvoja vina. A s tým budeš mať problém, ako to dokázať. Čierny odber znamená, že Ti od poslednej cykliky (alebo ak ste fakturáciu ešte nemali tak od začiatku odberu) vypočítajú faktúru pokutovú, to je podľa platnej vyhlášky ÚRSO. Asi tak, že zoberú do úvahy všetky elektrické spotrebiče, ktoré tam máte a prepočítajú to ako by šli na plný výkon. No z tej faktúry Ťa možno vystrie. Asi len toľko.

nigguska
autor
14. feb 2014

@tarra6 ok,takze pokial sme tam nebyvali a mali sme zapnute len kurenie tak mi budu pocitat len z kotla,ano? nemam tam zatial ani chladnicku ani pracku ani umyvcku,mikrovlnku,telku...proste nic okrem kotla na kurienie....

zabka88
14. feb 2014

@nigguska skús sa obrátiť na centrum právnej pomoci: http://www.legalaid.sk/, alebo si vygoogli či niekto v tvojom okolí neposkytuje bezplatnú právnu pomoc.
ja ťa chápem, len to netreba podceniť 🙂 radšej sa pripraviť na horšie a možno budeš prekvapená že sa s nimi bude dať v dobrom dohodnúť

nigguska
autor
14. feb 2014

@zabka88 ja dufam,ze sa to cele nejako vyriesi v dobrom....volala som tam dnes este raz a uz je to nahlasene a buduci tyzden by mala prist kontrola. Mali by zvesit stare hodiny a dat nove a tie poslat na expertizu,ci tam bol cierny odber. Ak ano,tak ich pravdepodobne nebude zaujimat,ze sme to neboli my a daju nam to k uhrade,lebo bola nasa vina,ze pri odvzdavani domu tam nebol nikto z elektrarni. Ale dufam,ze ten blbec pred nami nebol taky k....a nieco take nespravil,lebo potom neviem co bude....

tarra6
17. feb 2014

@nigguska Asi áno. chcela som Ti len povedať, že ak ti oni budú tvrdiť, že máš čierny odber, pre čierny odber na teba trestné oznámenie dávať určite nebudú. Jednoducho ti vypočítajú faktúru za neoprávnený odber. Tú faktúru ti pošle distribučná spoločnosť. S nimi treba komunikovať aj dokazovať, že tam nebývaš. Inak ľudia sú rôzni a ten predchádzajúci majiteľ mohol byť čierny odberateľ. Tak len čakaj, ako sa vyjadria, čo zistí skúšobňa a potom uvidíš. Možno to dopadne dobre. Držím palce.

nigguska
autor
17. feb 2014

@tarra6 dakujem za podporu...volala som aj s predoslym majitelom....hodiny mu boli menene v roku 2011 a on pri tom nebol...len stara senilna suseda....on sa mi dusoval,ze cierny odber nemal....mam aj svedkov,susedov,ze sme tam nebyvali.....snad to dopadne dobre....teda v to dufam,ze tam nic nezistia.....a pokial by tam aj nieco bolo,a ja viem,ze my sme to neboli,tie peniaze z predosleho majitela vytlciem aj keby co bolo.....preco by som ja mala ked tak pykat za nieco,co som nespravila....bola sice moja chyba,ze som si to pri preberani domu nepozrela,ale s tymto som sa v zivote nestretla....aspon som poucena do buducnosti :/

zabka88
17. feb 2014

@nigguska ahoj, pevne verím že čierny odber tam nebol. Držím palčeky a drž sa...

nigguska
autor
17. feb 2014

@zabka88 ahoj,dakujem velmi pekne 🙂