Ekologickejší život a neobmedzovanie sa

16. jan 2023

prečo keď niekomu poviete že ako sa žiť ekologickejšie, jednoduche tipy, a aky dopad to má na planétu, tak väčšinou reakcia je že on sa nebude obmedzovať, že je to sprostosť a taká čína má najväčší dopad na planétu (ale už mu nevysvetlim, že to preto, lebo on vlastne nakupuje tie veci z činy, handry, hracky...)

autor
16. jan 2023

to sú už ludia takí pohldlní, že im je ukradnutá budúcnosť planéty, všetkéhi živého a aj ich detí, vnúčat.. ?

brembo
16. jan 2023

pretože maju v podstate pravdu. EU nuti len bežných ludí obmedzovat sa. Velkým agromerátom sa neodváži zvazovat ruki.

stanulienkat
16. jan 2023

@brembo to ťa núti obmedzovať sa???🤔 Je taký prebytok hojnosť, prežieranie sa, nakupovanie hlúposti, ktoré nepotrebuješ .... Kto konkrétne ťa obmedzuje? Nikdy nebol v histórii ľudstva taký blahobyt ako je teraz.

tiezjedna
16. jan 2023

tak záleží či ide o rozumný prístup alebo už neurvalé buzerovanie... kvôli tomu, že lietam po svete sa previnilo cítiť nehodlám, zároveň nemám problém s triedením odpadu alebo nekupovaním zbytných vecí, ktoré fakt nepotrebujem.

annm81
16. jan 2023

Dôvodov je viac. Časť ľudí je tak zblbnutá dezinformačnou scénou, že čokoľvek čo akokoľvek reprezentuje systémové riešenia musia zo zásady negovať - to sú tí, čo sa tým chvália (keď máš v okolí ľudí, čo popierajú klimatickú krízu, tak sa zamysli, koľkí z nich sú proruskí, antivax a pod.). Potom sú ľudia, čo sa nechcú obmedzovať kvôli svojmu pohodliu. Potom takí, čo nevedia, nakoľko veľký problém máme pred sebou. A nakoniec ľudia, ktorí sa nad tým jednoducho príliš nezamýšľajú.

@brembo A tí veľkí produkujú pre koho? Nie tak náhodou pre masu tých bežných ľudí?

autor
16. jan 2023

@brembo ok, ale ja to viem ovplyvnit tym co nakupujem a kde davam svoje peniaze. kedze vacsine tych velkych firiem ide o nase peniaze.

autor
16. jan 2023

@annm81 ved to, a mne to trha srdce že prečo s ao to nezaujimaju, ved realne všetci hovoria a spominaju, ako napr pred tridsiatimi rokmi aka zima bola a dnes nic a ani vtedy im netrkne že prečo sa to asi mohlo zmeniť

autor
16. jan 2023

@tiezjedna rozumne sa snažím, v takych veciach čo by aj im usetrili peniaze a aj pre zivotne prostredie by to bolo fajn. cize tp neni buzerovaniesi myslim. ale aj co sa tyka veci pre mna, vianocne darceky a ine, a aj pre deti. normalne aj lutujem dakedy že mam deti, že aky svet im tu nechame, ze sme asoi posledna generacia co to moze zmenit a akosis a to nehybe nikde a potom sa to uz rozh´behne samo,permafrost a v nom co2,metan, ladovce a zmena albeda zeme a už nase deti,vnucata nebudu mať čo robiť

cervenaruza123
16. jan 2023

Su rozne typy ludi. Aj co sa tyka empatie, pochopenia niektorych veci, aj pohodlnosti ci schopnosti nieco zmenit. Je super, ked niekto dokaze tieto temy riesit a snazi sa. Ale niekto jednoducho to nedokaze pochopit, mysli si o tom svoje. Mysli si, ze sa to uz neda zmenit. Je prilis naviazany na svoje zvyky a nedokaze ich zmenit. Su ludia, ktorym aj male zmeny robia dost velke stresy a uzkosti. Jednoduchsi ludia nepochopia a mozno ani nevedia ako to robit, aj ked by chceli. Niekto drzi toho privela v hlave a musi riesit akutne problemy prave teraz a neostava cas ani priestor na to, aby riesil co bude za 30 rokov, ked teraz nema co do ust poriadne. Napriklad. To su len priklady.
Ide o to, ze je dobre, ked ludom povies co vedia zmenit. Ale musis akceptovat aj to, ze nie kazdy to zmeni. Niekto mozno aj casom hej, ked uz bude mat vedomost, ale zatial je to prenho z nejakeho dovodu tazke/nemozne. Vela ludi je asi pohodlnych a prilis materialisticky zalozenych, ale nic s tym nespravis. Tym, ze sa s ludmi o tom rozpravas, mozno aspon niekto nieco male zmeni, aj to je uspech. Ale mozno to nebude hned a nepovie ti to. Tato tema je v dnesnej materialistickej dobe dost tazka, ked kazdy chce vsetko. Ale nikdy nevies co ma ten druhy nalozene na pleciach, takze tazko sudit.

osky
16. jan 2023

Ja som bola tiez taka.
Ale pochopila som,ze nikomu netreba nic vnucovat.
Ani zdravu stravu,ani ekologicky zivot,ani vieru..
Ak je nejaka debata,vyjadrim Sa.
Ak niekto chce,poradim, vysvetlim..ked niekto o danej teme rozprava blbosti alebo jednostranny pohlnad,ponukam druhu stranu...
Ale nenutim.
Nikdy.
Kazdy na to musi prist Sam.

beronsche
16. jan 2023

Zalezi aj od toho, o ake tipy ide.. ak je to nieco ako elektro-auta, tak sa ani necudujem, ze ludia zaujmu okamzite odmietavy postoj..

Na druhej strane, ak sa snazis "osvietit" niekoho , kt. nie je schopny vidiet suvislosti a/ alebo konstruktivne mysliet, tak je to prehraty boj. Ak raz niekto nema kapacitu, tak ju nema...

autor
16. jan 2023

@osky ja tiež nepresviedčam, len davam tipy a dostavam take odpovede, že to zbytocne presviedat

vroni
17. jan 2023

Myslim, ze to nie je len jedna rovina. Triedim odpad, obmedzujem auto, snazim sa minimalizovat svoju ekologicku stopu a pripada mi to normalne. Ale potom si precitas, ako je zrazu tazba hnedeho uhlia totalne ekologicka a bude sa podporovat, tak ta to viac nez len mierne podrazdi. Za benzin platis pomaly tolko ako za kokain a rovnako neekologicka raroha vo forme eauta tankuje a parkuje za vatikansku menu. Ludia nie su su natolko blbi a slepi, aby si nic z toho nevsimli. A maju proti tomuto rozporu namietky a ich miera ochoty akceptovat dany stav prudko klesa. Aj ked skalni privrzenci systemu pre nich hned maju intelektualnu nalepku, lebo oni su vecni drzitelia pravdy.

colombianita
17. jan 2023

Súhlasím s ostatnými, ale dodala by som ešte jednu vec... V niektorých prípadoch podľa mňa ide aj o vek, napríklad moji rodičia a svokrovci (v rozmedzí 60-70 rokov). Všetci vieme v akej dobe vyrastali a prežili veľkú časť života, takže keď je zrazu všetko dostupné, dokonca majú na výber z množstva druhov jednej veci, a plus na to majú ušetrené financie, keďže už nemajú malé deti a nemusia stavať dom/kupovat byt, tak si jednoducho doprajú, nevadí im mrhať jedlom, volia auto pred MHD, aj keď bývajú v meste, chcú rozmaznávať vnúčatá hračkami a sladkosťami, a jednoducho sa nechcú obmedzovať, keď sa už obmedzovali celý doterajší život. Ako sa vraví, starého psa novým kúskom nenaučiš. Zato naša generácia si to uvedomuje viac, lebo jednak sa situácia zhoršuje, jednak máme o Tom viac informácií, a my a naše deti tu budeme (pravdepodobne) dlhšie ako oni.... Ale považujem za úspech, že som našich "naučila" triediť odpad a kompostovat, ešte keď som tam bývalá... Takže možno nie vždy je to o rozhovore alebo "kázaní", ale občas treba ísť aj príkladom. Pred narodením syna sme každému vraveli, že budeme používať látkové plienky, že nechceme, aby mal príliš veľa hračiek a oblečenia, radšej veci z druhej ruky a podobne, a teraz vidím, že sa to naozaj snažia dodržiavať, aspoň občas, keď nie vždy. A svojim zmýšľaním vychováš novú generáciu tak, aby im na planéte záležalo, takže nie je to stratené 💪

ckocka
17. jan 2023

Pretože nikto sa sám v tom čo mu prináša potešenie, ulahčuje a spríjemňuje život dobrovoľne obmedzovať nechce. Pre každého je to niečo iné, niekto triedi odpad a lieta po svete, niekto chodí najradšej pešo a nakupuje exotické ovocie, ale nikto zo seba dnes neurobí dokonalého pustovníka vo všetkých ohľadoch.