Ahojte, bola som vydatá v ČR a tam sa mi aj narodila dcérka, takže má ČR občianstvo. Žili sme tam 5 rokov. V tej dobe som ani len netušila že mám možnosť dcérke ihneď po narodení vybaviť i SR občianstvo keďže ja som SR a ex je čR. A samozrejme som ani netušila že sa raz rozvediem a vrátim na Slovensko. Takže momentálne idem dcérke vybavovať SR občianstvo, pretože tu už chodí aj do školy. Chcela by som poprosiť mamičky, ktoré riešia/riešili takúto situáciu o rady. Musím mať súhlas exmanžela ? Na českej strane mi bolo povedané že ak nezruším ČR občianstvo moja dcérka má povinnosť absolvovať základnú školu aj v ČR ako každý iný občan. Ako to riešite vy ? Dá sa zrušiť ČR občianstvo bez súhlasu ex ???
@bona_dea dá sa vybaviť ak má zmiešaných rodičov. Takže má nárok na obe občianstva. Ibaže ja sa obávam že to České sa mi nebude dať zrušiť bez súhlasu otca (on je čech). Ja by som ju toho ČR občianstva ani nezbavovala, ale pani na úrade v ČR mi povedala že musí absolvovať ZŠ aj v ČR (akési rozdielové skúšky). Že je to povinnosť zo zákona. No a ja som sa jej opýtala že čo sa stane ak to budem ignorovať. Ona : " no čo vám mám na to povedať. Budete popoťahoovaná úradmi, pretože skôr či neskôr si niekto všimne že občan ČR nenastúpil do školy. A tu je to zákonná povinnosť. " Tak mám obavy že s tým budem mať ešte problémy. .........Prosím napíšte mi sem ak tiež niekto toto riešite.
@lejka8, pozerala som tu skolu, staci dolozit, ze dieta navstevuje skolu v zahranici: http://info.edu.cz/cs/node/165
@vroni ďakujem ale to čo si sem dala je z roku 2012. Neviem či sa nemenili zákony. Pretože tá pani v ČR. mi vytlačila všetky paragrafy ohľadne toho a popodčiarkovala mi to kde sa píše o povinnostiach ..... A volala aj na ministerstvo školstva do Prahy. Ja som jej vysvetľovala že dcéra má už trvalý pobyt na Slovensku a že aj navštevuje školu na Slovensku a že nebude žiadať občiansky preukaz v ČR. Ona že to je jedno že povinnosti Českého občana sú dané........
Každopádne zajtra sa idem opýtať na Obvodný úrad a uvidím čo mi povedia.
@lejka8 tvoje dcera uz davno dve obcanstvi ma, ziskala je automaticky pri narozeni, takze ty nebudes dceri vybavovat slovenske obcanstvi, ale jenom zapis do matriky a slovensky rodny list, kdybych nebyla na mobilu tak bych ti poslala odkaz, no a s tou dochazkou to nebude zase tak horke, kdyz plno rodin odeslo s detmi do zahranici, kde studuji
Ja jsem to řešila minulý měsíc ohľadom školy-stačí potvrzení že ditě navštěvuje školu v zahraničí.
To je pekna kravina, ze musi absolvovat skolu v CR. S tym obcianstvo nijak nesuvis.
Dvojite obcianstvo sa vybavit neda. Bud bude mat take alebo onake....