Drahý život na Slovensku

4. apr 2023

Vopred sa ospravedlňujem, nechcem vyvolávať žiadne emócie - už vyše 4 rokov som nebola na Slovensku, celu situáciu či už doma, na Ukrajine alebo celkovo v Európe však sledujem a čím ďalej tým viac nechapem. Odišla som žiť za “velku mláku” najprv len dočasne avšak čím ďalej tým mám viac pocit že sa neoplatí vrátiť. Vybehol mi článok o zdražovaní potravín a tabuľka koľko v priemere slovak zaplatí za klasické potraviny - vajíčka maslo mlieko maso ovocie zelenina… a úprimne prepočítala som že polka základných potravín je tu o dosť lacnejšia (keď je v zľave tak aj dvojnásobne) … áno nič nie je ružové a za maly nájom platim v prepočte cca 1300€ avšak aj zarobím 30€/h a to mám z tých menej platených prác… čiže cca 3000€ mesačne mám na všetky výdavky a dari sa mi aj šetriť, ale moja otázka - je to naozaj tak zle u nás, bojím sa toho, že sa vratim s peknou rezervou - investujem do nehnuteľnosti, avšak potom budem len živoriť… deti muža nemám čiže tu ide čisto o moje rozhodnutie či sa vrátiť alebo ostat.. dakujem za každý nazor

anjelicek26
4. apr 2023

Tak to zarabas na zahranicie dost malo, ak sa vratis a mas pracu, ktora je nizko kvalifikovana, tak to bude biedne. Skutocne biedne. Rozhodnut sa musis sama ostat-odijst ma vzdy svoje za-proti, doma mas rodinu, zazemie, kamosky, rec - nie je to len o peniazoch. My sme v zahranici dvadsat rokov, TU mam rodinu, manzela, kamosky, dobru pracu, vnimam to uplne inac... "vratit" by sa mi ani nenapadlo, sme tu doma...doslova doma... rodina chyba, to je to jedine, proste tisic kilometrov neskocis do auta kazdy raz... a potraviny su ano "zasadna" polozka, ale zacni si v hlave rozratavat buducnost - jasle, skolka, kruzky a doucko pre tvoje deti, ktore raz mat budes... len oci budes otvarat, co to v zahranici stoji... na Slovensku su to stale smiesne sumy (nastastie, inak by to bolo uplne niekde..)

diamondsspaces
4. apr 2023

Ja by som sa nevrátila, lepšie to tu nebude. Na Slovensku sú väčšinou dovážané 3. Triedne potraviny. Keď je niečo v zľave je to hnusne , odporne. Slovensko je veľmi drahé, bola som tam pred mesiacom a za rovnaký nákup ako v zahraničí som dala o 18€ viac. Choré. Tu na Slovensku , aj tak deti vychovávajú ako za stredoveku. Ďalšie , čo ma vytočil je , že veľa ľudí je tu nervóznych a zatrpknutych sama na seba. Nik sa ti nepozdraví, ešte aj policajtov na teba zavolá. Je pravda ze v USA sú drahšie služby a bývanie ale je tam kvalitnejší život na 21.storocie. tu na SVK mi to príde ako za stredoveku , aj to zmýšľanie ľudí. Ja by som sa nevrátila.

tiezjedna
4. apr 2023

@autorka ak nemáš nejaké vážne dôvody na vrátenie sa na SVK, tak to nerob. Životná úroveň, ktorú máš ti klesne celkom určite a rezervy pôjdu preč bleskovo. Dražoba je jedna vec, ale mne skôr vadí tá slovenská nátura na všetko nadávať...To teraz pozorujem občas aj od ľudí, u ktorých to nie je zvykom. Zostaň kde si, zarob si ešte a možno o 5 - 10 rokov bude zase lepšie. Teraz by som o návrate fakt neuvažovala ani z rýchlika.

marcellka32
4. apr 2023

Nevrátila by som sa..

oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
4. apr 2023

Ono baby maju pravdu, ano, ta "povaha" slovakov je strasne tazka, oni nie su schopny sa tesit z uspechu niekoho ineho... pochvalit niekoho ineho... pozitivne motivovat niekoho ineho... mudrovat, stazovat sa, zavidiet, priat to najhorsie, nikdy nebyt s nicim spokojny, vsetko zlo sveta hadzat na inych - karmu - neferovost, vsetko len nie na seba... fakt cest vynimkam... tych skutocne spokojnych a vyrovnanych ludi je tak malo... a deti to vnimaju od rodicov a pochybujem, ze to v dalsej generacii bude inak... a zacina to fakt uz v skolke/skole - porovnavanie znamok, vykonu, tlaky na tie deti - pritom staci individualne motivovat kazde jedno k tomu aby sa zlepsilo v ramci svojich moznosti... ale vravim, to je dlha dlha cesta...

lucka_ke
4. apr 2023

prečo urážate Slovákov? už ste zabudli odkiaľ ste všetky prišli...

elmivelmi
4. apr 2023

a tam sa Vam zije dobre?Citala som ze vsetko ,ohladom zdravia si poriadne priplatis,_

terezka1947
4. apr 2023

@lucka_ke ...toto nemá zmysel komentovať.
Lebo budeš tá,ktorá päty zo Slovenska nevytiahli a nevie o svete a živote nič.
Akurát celkom nikdy neviem pochopiť,prečo su ešte v spojení cez MK s tými o ničom Slovákmi🤔

katkaseiner
4. apr 2023

My sme zili s muzom v zahranici (v UK) a trochu lutujeme ze sme sa vratili. Nie, nasa zivotna uroven neklesla, vratili sme sa vlastne kvoli rodine... ale uz je to uplne ine. Mozno raz zdvihneme kotvy a pojdeme niekde inde...mozno..a mozno nie, nakolko uz je to uplne ine s detmi.
Chvalis sa za zarobis lahkou (lacnou) pracou 3000Eur a 1300 das sa prenajom? A to sa ti zda lepsie? Minies viac nez 1/3 prijmu na nehnutelnost ktora ani nie je tvoja. Ver mi ze ktorykolvek zobrak v SR plati aspon svoju nehnutelnost... tolko k urazaniu slovakov.

Ja na tvojom mieste by som si zvysila kvalifikaciu a urcite tam ostala.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
namornicka
4. apr 2023

Aj na Slovensku, najma v mestach sa zije fajn, ale to co citas su vyplakavania a frflania, pretoze tym nas media a socialne siete krmia. Ked sa ma niekto fajn, vratil sa zo sauny a potom isiel do restiky a na drink, tak to hned nezavesi na verejnu diskusiu na facebook, iba ak tak na svoj sukromny instagram. Potraviny su drahe, porovnatelne so zahranicim ale sluzby (zatial) lacnejsie, celkovo ta zivot stoji na SK menej. Kazdy musi zvazit pre a proti, zalezi aj na tom, aky typ vzdelania mas a aku kvalifikovanu pracu by si zastavala, v akej bubline sa pohybovala. Amerika mne osobne sa teraz svojim smerovanim velmi nepozdava, este tak pred 10 rokmi to bolo ine. Ale tento pohlad mam tiez sprostredkovany, nebola som osobne. Takze som ti vlastne neporadila, len ti chcem povedat, ze aj tu sa maju ludia aj dobre aj zle, tak ako za velkou mlakou.

anjelicek26
4. apr 2023

@lucka_ke povedat, ze maju tazku povahu nie je nic, co by bola nejaka novinka. Rovnako ti viem napisat celu radu vlastnosti, ktore maju nemci a teda nie su vsetky chvalyhodne😅 Su to samozrejme predsudky voci jednotlivcom, ale v "globale" to bude platit.

diamondsspaces
4. apr 2023

@lucka_ke som z planéty Zem , to ze si nejaký pani povedali, že oblasť na Zemi sa bude volať Slovensko , to je ich problém.

@oli18 útočiť na rodinou cudzieho človeka, za to ,že nesúhlasí s mojim názorom je neprípustné. Presne na Slovensku takýchto ľudia sú. :D niektorí by ma tu aj ukameňovali ako v stredoveku.
Autorka nebuď blbá, ostaň tam kde si , lebo ako vidíš na SVK je to hrôza. :D

simca06022011
4. apr 2023

@anjelicek26 inak zaujimave, ze o tejto tazkej povahe nikde pravdu nevidiet:DD pohostnost, milost, napomocnost.. sa sklonuju kade tade, ale zazit som ot nezazila :DDDD Ked bolo treba pomoct, parkrat za moj zivot, zaujimave bolo, ze iba raz p omohol Slovak (stari pan) a zvysok boli madari a tak.

kristinapetronela
4. apr 2023

@anjelicek26 presneeee môj názor ... Tu na SVK si ešte aj deti závidia 😞prvacky sa už vyvysuju nad druhé deti ... Nehovorím ,že je to všade úplne a na všetkých školách ale zbohom Slovensko .to je jedna veľká tragikomedia

tiezjedna
4. apr 2023

@lucka_ke to nie o urážkach, to je proste konštatovanie faktu. Slováci sú síce extrémne pohostinní, ale dokážu byť hrozní hundroši a z úspechu druhých sa úprimne tešiť nedokážu... Závisť kvitne jedna radosť.

beata_k
4. apr 2023

A potom ti tam nejake transrodove cudo postriela deti samopalom. Hmm, dik si neprosim.

diamondsspaces
4. apr 2023

@kristinapetronela ale hlavne ,že deti vychovávajú vo viere a náboženstve xD

anjelicek26
4. apr 2023

@kristinapetronela mna v tomto kedysi neskutocne pozitivne prekvapilo UK, ziadna sutazivost, podporovali kazde jedno dieta aby robilo pokroky tempom, ake stihalo, v nemecku mam zasa rada, ze si vazia kazdu uroven vzdelania a kazdu pracu, nenahanaju sa za titulmi na styl, ze aj kazda druha predavacka ma pomaly titul a vyucny list stale vo vela odboroch postacujuci (ved preco nie!)... ach je toho vela... slovensko je nadherna krajina, len par veci este potrebuje cas...

tosomja
4. apr 2023

Nemáš sa čím chváliť, keď zarobíš 3000€ mesačne a 1300€ dáš len na nájom.
My máme viac s priateľom dokopy, máme aj deti a dokopy aj s nájomným a všetkým máme výdavky 1100€ keď nepočítam opravy do auta, či výlet.
Ale na tvoju otázku. Keby som bola sama, nemala rodinu nikoho, tak zarobím, prídem na SR, kúpim nehnuteľnosť, dám do prenájmu a idem naspäť. A tak až kým sa neusadim, možno to bude "za veľkou mlákou" možno úplne inde, ale budem mať vždy poistku, že sa mám kde vrátiť, alebo niečo pre svoje deti.
Ani na SR nie je všetko drahé. Záleží, na čo je človek zvyknutý. Mne netreba jesť mäso zo pštrosa, ani žraloka, stačí slepačí vývar, a sem tam aj obyčajná treska dobrá. Na stravu minieme 350€ mesačne.

simca06022011
4. apr 2023

Autorka, vsetko zalezi na praci aku si najdes, na lokalite v akej budes zit atd. Ja by som urcite v tomto momente kufre domov nebalila... a nechala to ako hudbu buducnosti. Zase povedzme si pravdu, ani za oceanom nie je vsetko ruzove, trava zelensia, ale tak to iste vies. Kazde miesto ma nieco.

Ja som tu videla prieskum, kam by ludia davali peniaze, keby (neviem presne), mali dat 1000 EUR kazdy, kam by ich dali.. a nebola som nadsena, proste kym nepohcopia ludia z kade peniaze pridu ku nam, ako ich mat viac a nie byt v jednom cykle miniem=dajte mi, tak nepochopia, budu cakat na socialne istoty/pomoci (pochopitelne, No.1 bolo nase zdravtnictvo, cierna diera inak, to je jasne, ale na 2.mieste myslim hned bola socialna pomoc... az za nou skolstvo, podpora podnikania na chvoste... )

bessie12
4. apr 2023

Tiez som jedna z tych do odisla do zahranicia. Sice nie do USA, ale len tu v EU. Nelutujem, ze som odisla a vratit sa tam neplanujem. Mozno az ked budem na dochodku, ale to skor rozmyslam nad kupou domu niekde na ostrove, kde je teplo. Na SVK chodim len kvoli mojej mamine, inak by som tam uz nesla. Maximalne na dovolenku.
Co sa tyka zivotnej urovne, tak to je take rozne. Niekto sa ma lepsie, iny zase horsie. To plati vsade vo svete a nielen na Slovensku. Nepocuvala / nepozerala by som media. Platy su tam take ake su, potraviny su drahe, ale co je v dnesnej dobe lacne ?? Zrejme uz asi nic.

tiezjedna
4. apr 2023

@beata_k to je asi jediný americký fuckup, kvôli ktorému by som tam ani ja žiť s deťmi nechcela... Inak je to nádherná krajina, mňa úplne uchvátilo Colorado, žije tam kamarátka, povláčila ma všade možne a je to tam prekrásne.

kristinapetronela
4. apr 2023

@diamondsspaces veru poznám takých . Smutné moc ...to len budúcich tyranov a mafiánov vychovávame . Lebo normalni ľudia odtiaľto zdrhnú čo najskôr

liljana
4. apr 2023

Nemusis sa tak bat. A drazoba tu nebude for ever. Ak si kupis vlastnu nehnutelnost z uspor, staci ti samej 1000 eur na normalny zivot. Ak nemas uspory, pridaj k nakladom 500 eur na hypo. Ak mas nejake znalosti, know how, plynulu anglictinu, tak si najdes pracu za 1500-2000 eur a budes aj na sk v pohode. Za mlakou je dobre, kym si mlada a zdrava, dobre zarabas. Ale ked ludia zostarnu, s hrozou odtial utekaju, ked vidia naklady na zdravotnu starostlivost a domy dochodcov.
Problem su len zial neskutocne hlupi a aj agresivni ludia, najma v poslednom case. Je tu tolko agresie podnecovanej politikmi, korupcie, ludia uveria kazdej blbosti a hoaxom. A ak tu vyhra Fico, co nas zatiahne do ruskej sfery vplyvu, tak sme skoncili.

kristinapetronela
4. apr 2023

@anjelicek26 áno máš pravdu. Len to už lepšie nebude .vychovávame egoistov 😕tak isto Tatry ...no radšej idem do Álp .taká istá cena alebo ešte aj ušetrím

tiezjedna
4. apr 2023

@tosomja investovať na Slovensku do nehnuteľnosti, ak sa nemá v pláne vrátiť, by bola mega blbosť. To radšej niekde na pobreží, v oblasti, ktorú má v dosahu a nie na opačnom konci sveta. O nehnuteľnosť sa treba aj starať...

diamondsspaces
4. apr 2023

@kristinapetronela pokiaľ sa deti nezačnú učiť reálne veci do života s riadnou praxou , tak nikdy na SVK nebude pokrok. Veľa vysokoškolákov odchádza zo SR. Potom tu v zahraničí nájdem doktora Slováka. Co už ani po slovensky nevie :D

beata_k
4. apr 2023

@tiezjedna Krasna isto je, ale mna desi, ze kazdy tam ma zbran. Nahodou niekomu vstupim na pozemok a odstreli ma jak skodnu zver. A plus stvrte kde sa i policia otaca. No, nic moc pre mna.

melanta
4. apr 2023

Pracovne som ja ale hlavne s mužom prešla viacerými krajinami, DE, FR, USA východ aj západ, Emiráty, Singapur, Island, aktuálne sme v Stokholme. A vždy sa vrátime domov na Slovensko a aj plánujeme. Nechcem žiť inde ako na Slovensku, absolútne ma to neláka, žije sa mi na Slovensku dobre. A komentáre, že je to tu ako v stredoveku. Nuž každý asi podľa seba hodnotí.