Prajem pekny den.... Chcela by som poprosit tie, ktore boli na dovolenke so psikom v Chorvatsku, aby mi napisali skusenosti ako to prebiehalo, ci mali niejaky problem s domacimi obyvatelmi, plazami, restauraciami.... Mame naplanovanu dovolenku v Grebastici - Chorvatsko a uvazujeme, ze zoberieme s nami aj psika - civavu, kedze ho nemame kde nechat... len mam z toho strach, aby sa cela dovolenka nepodriadovala iba psikovi.... Poprosim vas o skusenosti...dakujem velmi pekne
My psa nemame, ale na plazi som psov (od dovolenkarov) videla.... kazdy pes bol vkuse vo vode no a ludi na plazi nebolo nadseni - na tych malickych vsetci odisli prec a na tych velkych mali ostatni dovolenkari nelichorive pripomienky....tak drzim palce, aby ste si dovcu uzili...
Dakujem zatial za nazory..
@siara34 Nas pes (yorksir) chodi s nami do Chorvatska na dovolenku kazdy rok (bol už 5x) a to je po nekrotickej granulomatoznej encefalitide. Chodime v septembri, do rezortu, kde psy su povolene a v septembri dokonca za neho neplatime. V tom rezorte je vyhradena plaz pre psy, tam sa mozu dokonca aj kupat. Ale kedze nas sa boji vody tak sedi s nami na normalnej plazi. Je v stane (taka ta plazova musla), aby na neho neprazilo, vezmeme mu vzdy samozrejme vodu a jedlo. Mavame tam polpenziu, pes ide s nami na veceru, ale to sedime vo vonkajsej casti restauracie- terasa, dnu samozrejme nesmie. Pokial je to rezort co akceptuje psov tak problem nebude skoro nikde. Byva tam vela psov a su na to zvyknuti, v kempovej casti niekedy vidim ze maju aj dvoch psov v rodine. Treba ratat s tym ze je to trochu obmedzujuce ale my sme si uz zvykli. Napr. do muzea ci obchodu s nim naraz nemozes ist. Alebo k bazenom. Ale na animacie chodil. Pred dvomi rokmi sme dokonca s nim tahali autom z Umagu do Benatok a tam aj lodou. Bol s nami aj na Plitviciach. Jedine co ma vzdy desi je cesta autom dole- lieta celu noc ako sialeny.
@siara34 my sme mali psa 1-2x na dovolenke, tiež v chorvátsku, pláž sme mali súkromnú, takže nevadil nikomu, ale... tomu psovi sa podriaďovať budeš, presne tak, ako by si sa podriaďovala dieťaťu, pretože je to najzraniteľnejší člen "výpravy" ... žiadny pes nie je nadšený z toho, aby sa vypekal na pláži, a zatvorený celý deň v cudzom apartmáne tiež nie je výhra. Aj keď je zvyknutý byť sám doma, tu je v cudzom prostredí. Večer do mesta buď ho budeš v tej tlačenici na promenáde ťahať na vodítku alebo sa budeš ťahať s taškou... Každopádne pre psa to až taká dovolenka a relax nebude...
A teda ešte je otázna aj cesta, ako to váš pes znáša...
Osobne by som hľadala niekoho zo známych, či by bol ochotný sa postarať. A videla som niekde aj reklamu na takú službu na starostlivosť o zvieratá počas dovolenky, ale nie klasika psí hotel, ak si spomeniem ako sa to volá, tak ti pošlem link...
@siara34 ja mám tiež čivavu a nebrala by som ho na dovolenku. Podľa mňa by to bolo pre neho náročné, hlavne tie teploty. Ja to vidím aj tu na SK, chodíme k rodičom na dedinu. V týchto horúčavách sme skoro celý deň pri bazéne, a on chudák stále s nami (vedľa bazéna) neviem ako tvoja čivavka, ale tá naša je na nás strašne naviazaná. A proste si nevie nájsť svoje miesto. Musí nás mať stále na očiach, akonáhle sa vzdialim, už ide za mnou. A to sme tam len rodina. Neviem si ho predstaviť na preplnenej pláži.
@siara34 ja som tiez domaca tak ti mozem povedat, ze s domacimi problem mat nebudes:P ja svojho psa neberiem na plaz kvoli turistom, ti stale pindaju na psov...a moj je maly maltezak...
v lete s mojouo chodim minimalne medzi ludi, vsade sa motaju ludia, ej nervozna, je jej horuco, potom je agresivna a skace...taze v lete len vyvencit a dnu a v zime beha bez vodtika...
vieš čo, ja má tiež svojho psa a mám ho na toľko rada, že ho na dovolenku neberiem. predstav si, že tam bude teplo, chudáčik bude ležať vedľa teba, keď sa ty budeš opaľovať alebo ho v dobrej viere necháš celý deň zavretého niekde na hotely alebo kde. a ľudia na pláži, no poviem ti tak aj mne to vadí keď sa po pláži kde deti chytajú všetko a behá tam pes
@siara34 ahoj 🙂 Ja byvam v chorvatsku a mame aj dva psiky, ktoré so sebou vsade berieme. Nas starsi uz navstivil asi 13 krajin 🙂
Nikde sme s nim nemali problem a v chorvatsku tiez nie je.
Domacim staci povedat, ze pridete so psom, niekde pytaju maly poplatok, niekde nie, ale skoro nikto s tym problem nema.
Čo sa týka pláži, domacim psiky vobec nevadia. Vacsinou maju problem samotni turisti, napr. rodicia s malymi detmi, dochodcovia a podobne. Raz mi napr. jeden *huj, host zo slovinska zacal hadzat do psika kamene, vraj ohrozuje jeho dieta. Pritom bol vtedy este steniatko (malá rasa) a dieta si ani nevšímal. Takže idiotov netolerantnych agresivnych najdes aj na plážach. Garantujem ale, že domaci to nebudu. Ja radšej kupavam psiky na prazdnejšich miestach, v nejakej zatoke alebo v lesiku. Nam to aj tak najviac vyhovuje, lebo nemam rada prepchate, preludnené plaze. Čim viac ludi, tym vacsia sanca, ze sa najde niekto, komu bude na tebe niečo vadit. smutne, ale je to tak.
Psik by nemal ohraničovat vaš program, ved taka mini čivavka sa vezme do kabelky a idete. My chodime aj do rešík - na terasach su psiky povolene, vo vnutri nie. Ale kto by uz len v lete sedel vnutri, že? 🙂 Chodime aj na atrakcie, ked ideme do obchodu s potravinami, jeden nakupuje, druhy caka vonku.
Keby to bol bernardin, alebo tak...ten by mohol byt...no zatazou na dovolenke. ale taky pidi psik sa vsade zmesti a vacsinou ho mozete aj vsade brat. Jedine ti radim nenechavat psika sameho v apartmane a už vobec nie v aute. Ostatne si urcite super uzijete. My tak ozaj cestujeme uz roky a nasi milackovia nas nikdy nezataovali, ani nam neohranicovali program. Takze smelo do toho 🙂
Dakujem krasne za prispevky... Viem, ze plaz a samotne vysoke teploty su pre psika zataz... To vsetko si uvedomujem, zial aj ludi nepsickarov, ktory psov netoleruju a nemusia byt ani na plazi... Ja sama mam 4 rocne dievcatko, takze na plaz iba v poobednajsich hodinach, nie za vysokych teplot okolo obeda... Moj pes je strasne naviazany na nas tak si myslim, ze omnoho vacsi stres bude mat u cudzich ludi ako keby bol s nami... pisem u cudzich, pretoze u rodiny ho nechat nemozem, pretoze idu s nami... Este si to vsetko rozmyslim a tomiholjubavi dakujem za optimisticku reakciu;) mozem ti potom napisat IP? V kazdom pripade dakujem za reakcie...
@siara34 Prave ked je pes velmi naviazany tak by som ho nenechavala u cudzich ludi. My ho vzdy berieme tiez preto, lebo s nami chodia moji rodicia a inde by som ho nenechala. Myslim ze pre takeho psa je vacsi stres odlucenie ako pobyt pri mori. Na nasom psovi som nikdy nezbadala ze by dovolenkou trpel. Akurat ta cesta, ale aj to sa da poriesit podanim nejakeho ukludnujuceho lieku.
@siara34 Deka na kolenach. V aute (kombicko) 4 dospeli,1 dieťa v sedačke a psik na kolenach. Nikdy nebol v prepravnej schranke. Nikdy cez hranice nerobili problemy. Zvykne striedat "opatrovnika" v aute- kazdu chvilu je na kolenach u dakoho ineho, ale nakoniec sa vzdy usalasi na hodinu niekomu na kolenach. Do vody sa boji, raz sme ho dali na plazi pre psy do plytkej vody ale nebol nadseny.
@zara0201 jeeeej, my mame taku istu decku 🙂
@tomiholjubavi Je to pašák!!! Lijep!
@tomiholjubavi Chodia Vam alimenty? 😀
domaci mat problem isto nebudu, ale tak zas uprimne, civava zas nie je nejaky velky vlciak, vsak. akurat sa jej naozaj budete prisposobovat, to je cele. ale tak to je udel majitelov psov, ze.
@zara0201 nepises, ci je pes priputany, ale nepriputany pes v.aute na kolenach je hrozne nebezpecna vec. v pripade nehody vam zlomi vaz, aj dvojkilovy pes je vystreleny obrovskou rychlostou. dostat take popruhy pre psa do auta, kde je zacvaknuty do pasu a stale ma moznost trochu sa hybat. urcite si to zaobstarajte, na kolenach moze byt aj dalej, ale jedine priputany a neohrozi vas.
Na každú dovolenku k moru berieme zo sebou yorkshirku. Žiadny problem s ňou nie je. Je to oveľa lepšie ako ju nechať niekde u cudzích. Mozem povedat ze si to doslova užíva a teší sa ked povieme ze ideme na dovolenku. Ak mas nejaké otázky kľudne mi napis. Rada odpoviem
@zara0201 dobrý deň viete napísať aj meno rezortu? Ďakujem
@lulululululululu Zadar -Zaton. Www.zaton.hr
@zara0201 ďakujem veľmi pekne, idem to popozerať....my máme veľké plemeno, myslíte že nebude problém?
@lulululululululu v apartmánoch len malé a stredné plemená, v mobilných domoch akékoľvek. Boli sme aj aj.
@zara0201 v mobilných domoch ste boli spokojní?
@siara34 no budes sa podriadovat psovi, lebo na plazi hic, neviem ci vydrzi sediet pod slnecnikom, teplo
ako znasaju taketo bytove psiky nase teploty a tam je este teplejsie
na plazi som ja osobne este psa nestretla a neviem ci preto ze tam nesmu alebo ze tam nevydrzia napis @tomiholjubavi ona je "domaca" ti povie