Dospelý psík pre neskúseného chovateľa

sajka12
11. máj 2020

Ahojte. S manželom chceme do rodinky nového štvornohého člena. Zatiaľ nemáme s chovom skúsenosti. Premýšľame že si zoberieme už dospelého psíka. Neviem si to však prakticky predstaviť.... Že ten pes už bude mať niečo zažité a že nás vôbec nebude poznať. Ako to bude prebiehať? Dá sa to zvládnuť? Myslíme to s chovom úprimne a chceme sa tomu venovať naplno.
Prosím len tie čo máte skúsenosti 🙏. Ďakujem

nadineqq
11. máj 2020

@sajka12 chceš psíka z útulku, alobo od konkretneho chovatela?

marsmykkok
11. máj 2020

chápem správne že chcete psíka rodinného, nie strážneho alebo pracovného? Ja som mala prvú od 6 mesiacov, ale nevenovali sa jej veľmi prví majitelia a teda mala dosť múch, s niečím sme si poradili, s niečím nie, ale teraz som zobrala radšej 8 týždňové šteniatko. Ja som dosť mäkká pri výchove takže nemôžem povedať že aj tento psík nemá svoje chybičky, ale na tie najzásadnejšie čo som nechcela aby mal som sa sústredila a nemá ich (napríklad to že je socializovaný, znáša sa s drvivou väčšinou psov, nenaháňa v lese zver, nešteká veľmi a tak). Treba so niečo naštudovať a potom nájsť cvičitela ak nemáte skúsenosti a nájsť si čas a peniaze na výcvik a bude to dobré v dospelosti.

eliska13
11. máj 2020

@sajka12 prečo nechceš od steniatka?My sme psíčkari aj mama, ale radila by som Ti šteniatko možno mesiac poutieras mlacky, ale obávala by som sa tej zmeny pri dospelom psiku.
A bude to znieť kruto, ale nevzala by som si traumatizovaneho psa z útulku má veľa toho za sebou často tyranie a jeho povaha je tým poznacena

karhu
11. máj 2020

ked som si brala svojo prveho(sucastneho) psa, mal uz cez rok, zasadne som nechcela stena - nebabrala by som sa s tym ani na nic, roztomile je to asi tak na 5 minut a potom len starost, kedze som si brala uz odrasteneho psa, vedel vsetko - siel ku mne z panelaku, bola som a stale som maximalne spokojna, ak raz pride chvila, znova si vezmem uz dospeleho

miskooo1987
11. máj 2020

@sajka12 Neksusenemu by som neodporucil dospeleho bez dokladnej znalosti jeho povodu a situacie. Nevies co zazil, a nevies na co moze neprimerane zareagovat. Ale daju sa najst aj odrastene vychovane psy...

Co priblizne by ste chceli velkostne?

sajka12
autor
11. máj 2020

Nooo... Ide o to, že by sme chceli konkrétne plemeno hovawarta. A to je strážny pes. Tak to bude asi lepšie od šteniatka. Len ma trochu odrádza to, že pokiaľ sa uchovní bude s ním treba veľa cestovať, keďže ich je na Slovensku zatiaľ dosť málo. A to bude asi finančne aj časovo náročné. Ešte je možnosť mať šteniatko a neuchovniť ho. Neviem, zvažujeme možnosti...

nadineqq
11. máj 2020

@sajka12
prepac, ale teraz mam taky pocit, že chces dospelu fenu, aby náklady spojené s jej uchovnenim boli co najmensie, a to nie je dobrý dovod, ak sa chceš chovu venovat seriózne...vyber psa tiez nie je úplne "lazo plazo".. ak chceš kvalitny chov, uchovnenie feny je to najmenej
v chove musíš vždy počítat s tym, že sa ti nemusí podarit predat vsetky stence v cca 8 tyzdnoch, niektore mozes mat aj pol roka a viac.. a co v pripade, že po pár mesiacoch nový majitel zistí, že pes mu nevyhovuje? dobrý chovatel vie, že aj taka situacia moze kedykolvek nastat a pes ide spat k nemu, pokial sa nenajde nový majitel
a je toho ovela ovela viac.. chov nie je o národeni steniat, 2 mesiace tutu mutu a pa
neber to v zlom, ale nemáš so psami ziadne skusenosti a už rozmyslas nad ich chovom
takto sa to určite robit nemá-nie je to zodpovedné voci tym psom a aj ty si zbytocne skomplikujes zivot

eliska13
11. máj 2020

@sajka12 máš predstavu koľko taky pes mesačne zožerie?nerypem iba sa pýtam, lebo často sú ľudia potom sokovani.To je tvoje rozhodnutie či ho uchovania niekto kde psa len pre potešenie.Mama jedného kupovala a pani ju prosila, že je po dobrých rodičoch výstavách a, že by bola rada, keby ju uchovnila, ale zase mamu to bavilo skúšky, výstavy, ale šteniatka mala iba raz

sajka12
autor
11. máj 2020

@nadineqq to si asi zle pochopila. Nechcem fenu. Chcem určite psa. A nie na biznis 🤦

nadineqq
11. máj 2020

@sajka12 tak ak chces psa, chovu sa venovat nebudes..a naco ti potom je, aby bol pes uchovneny? ved nemusís chodit na výstavy a uchovnovat.. kup si stěna z kvalitnej chovky a casom sa rozhodneš, co dalej..výstavy a uchovnenie je tvoja volba, nie povinnost

lussyl5
11. máj 2020

@sajka12 Berte šteňa,vychováte si ho ako chcete.

kiki68
11. máj 2020

Pes z utulku bude vdacnejsi ako ten od stenata. Viem to porovnat. Proste to stena je take, ze si nevazi toho luxusu, pre neho je to automaticke. Ako pre deti ked nikdy nezazili nedostatok, ci uz lasky, ci materialnej stranky. To zachranene z utulku sice moze mat strach z takych beznych veci, ale bude to vdacne stvorenie a bude chciet mat svoje doma a tu lasku prijme inak

lussyl5
11. máj 2020

@kiki68 Ale pre neskúseného chovateľa je to riziko,pes ktorému bolo ublížené môže na niektoré veci reagovať neprimerane plus keď chovateľ nevie ako mu bolo ubližované je ťažšie správne reagovať, neskúsený chovateľ to nemusí zvládnuť.Pes z útulku je pre skúseného chovateľa nie pre začiatočníkov.A šteňa bude len také aké si ho vychováš.Šteňa bude skôr poslúchať majiteľa lebo od mala bude poznať len jeho,viac k nemu prilipne a tým pádom sa začiatočníkovi bude zo šteňaťom lepšie pracovať.

kiki68
11. máj 2020

@lussyl5 no mam psa od stenata, prilipol az pon3 rokoch, bol to boj a ma taku milu povahu. Len jeho primarne zaujimalo vsetko ine ako my. Potom co stravil par dni na ARO v Brne sa uvedomil a nasli sme ten vztah. Ako ked je to komplikovana a silna osobnost psa tak to moze byt o drzku. To zachranena fenka z mnozky. Ta bola happy, ze na jest, kde spat, vonku max 50cm odomma a bola by kotrmelce robila, len aby mala moju pozornost. Ten nas zmetek naopak, ten chcel nasadnut hocikomu do auta, ten dojde na veterinu a vsetko musi vidiet, vsade sa mazlit. V utulku maju inak aj stenata casto. Samozrejme nie boxera s PP, ale steniatka to su. Zalezi co clovek chce. Ja uz by som psa nekupila, iba adoptovala. A mozem konkretnu organizaciu poziadat o psa akeho dokazem zvladnut povahovo. Stena je tiez taka macka vo vreci.

jankaovecka
11. máj 2020

@sajka12 a hovawarta dospeleho, odkial? Z akych podmienok? Mate uz nejakeho v zalohe?? Preco hovik? Je velky a tazky, ked nemate ziadne skusenosti a mate male dieta, no neviem veru... Byt vami, tak jedine cviceneho a vychovaneho. Ja viem su v kurze, ale preco ten hovik?

jankaovecka
11. máj 2020

Ak tak chodte do steniatka. A preco uchovnit? Nevidim vo vasom pripade dovod..kupte si stena s pp a uchovnit ho predsa nemusite.

sajka12
autor
11. máj 2020

@jankaovecka mmntalne som naklonená tomu šteniatku... no a s uchovnenim uvidíme časom ako bude... No a plemeno sme vybrali tak že môj manžel chcel veľmi nemeckého ovčiaka, no mne sa nepáči. A hovawart je podobný nemeckému vlastnosťami, ale vzhľad ma očaril. Pôvodne som rozmýšľala nad niečím menším, ale minule nám niečo "zmizlo" z dvora tak sme sa rozhodli pre strážneho psa... bude to náročné ale veríme si a veríme aj že psík bude šťastný u nás 🙂

jankaovecka
11. máj 2020

Takze druhe babatko😀 hovawarti su krasne psy! Drzim velmi palce, nech vsetko bude super! A psik bude robit radost😍

sajka12
autor
11. máj 2020

@jankaovecka ďakujem 😚