Dobry den, asi pred mesiacom sa mi stala dopravna nehoda. Na mokrej ceste som dostala šmyk a s autom som skončila vo zvodidlach. Kedže som bola v 7 mesiaci tehotenstva velmi som sa zlakla o svoje dieta. Zapla som vystrazne a dala trojuholnik a ihned som isla k lekarovi na vysetrenia ci je vsetko v poriadku. Ked som vvedela ze je vsetko v poriadku, vratila som sa na miesto nehody ze to ideme riesit. Lenze niekto medzi tym uz policajtov zavolal a ja som teraz potrestana zato ze som ich nezavolala. Ale v tom strachu o moje dietatko mi to ani nenapadlo. Dali mi pokutu 300e a zakaz viest motorove vozidlo na 1 rok. Neviete mi poradit ci sa da s tym este nieco robit?
@janka3110 no predpokladám, že niekde by tam malo byť písané, či sa môžeš alebo nemôžeš odvolať, spravidla to býva do 15dní od doručenia rozhodnutia.
Každopádne "ušla si z miesta nehody" a prepáč, ale tvoje konanie bolo úplne odveci - to si odkráčala do nemocnice, alebo niekto po teba prišiel a odviezol ťa? veď sa ti mohlo hocičo stať... Mala si rovno volať 112, poslali by ti okrem policajtov aj sanitku.
Baby, ja som tiez mala pred par mesiacmi nehodu a celkom ju chapem, ze sa nezachovala prave logicky. Ale neporadim, u mna to bolo celkom inak
@janka3110 presne ako píše sissy27. Plus keď píšeš že si skončila vo zvodidlách tak predpokladám že došlo aj k poškodeniu verejného majetku ( zvodidiel) a to ti mohli dať tiež k náhrade. Ja som mala haváriu 2x a chápať že je to stress, ale prvé čo robim je ze volám 112 a ak treba požiadam aj o sanitku.
To sú také situácie kedy človek koná skratovo a áno je pochopiteľné, že si sa bála o dieťa ale ten postup proste, že zavolám hneď po nehode sa musí dodržiavať a keď tak si mala požiadať aby ti poslali pre istotu aj sanitku lebo si tehotná. Už teraz s tým nič nenarobíš, zaplatiť pokutu a počkať ten rok
Ano mala som to ohlasit hned ale bola som v takom soku ze som nerozmyslala. Zastavil mi okoloiduci a ten ma zobral do nemocnice. Este aj on ma upokojoval ze to je skodova udalost a bude stacit ked pojdem na poistovnu to nahlasit. Ale aj v zakone sa pise ze ak sa vratis po poskytnuti pomoci na miesto nehody tak je to v poriadku...
@janka3110 ono je rozdiel z pohľadu škodovej udalosti či "tuknes" iné auto a rozhodnete sa nevolat políciu kôli nízkej sume a či dôjde k poškodeniu verejného majetku. Ak poškodis značku a podobne treba zavolať policajtov vždy. Čo ti dali do oddovodnenia a poučenia? Tam je uvedené za čo sa pokuta a zákaz udeľujú.
Mne nejde o to aby som neplatila... skor o to zadrzanie vodicaku...
Ale ked si vravila do zvodidiel, tak si ich asi poskodila a to uz do skodovej udalosti nespada. Tak je to napisane. A dostala si najnizsi mozny trest
Auto bolo mimo vozovky a riadne oznacene...
V odvovodneni mam pisane ze je to vsetko len preto ze som hned nezavolala, neberu to ako utek z miesta nehody, vzhladom na okolnosti
Toto je debata skôr na právnika ako na Modry koník. Nezachovala si sa logicky ale vzhľadom k okolnostiam a s dobrými radami právnika by si možno obišla len s pokutou.
@janka3110 Este raz - citaj prosim s porozumenim. Pytame sa co mas napisane v POUCENI, nie v odovodneni. V pouceni sa pise ci je mozne odvolat sa, alebo ake su mozne opravne prostriedky.
Po druhe - ked ti zastavil okoliduci a ty si bola v soku (pochopitelne), tak tiez mohol rozmyslat racionalnejsie a nehodu ohlasit a usmernit ta v tom, co treba robit - zavaril riadne aj sebe, lebo sa cestou mohlo hocico stat a mohol ti ublizit - bral by si ta na zodpovednost?
Manzel bol takto svedkom nehody, hned volal 112, auto roztrepane, tiekol benzin, olej a pani v aute sa snazila nastartovat a odist - radil sa s operatorom, vybral ju z auta a posadil do svojho , snazil sa ju opokojit kym prisla pomoc. Urcite ju neviezol on do nemocnice...
Viem, ze ti to vtedy púrislo ako najspravnejsie riesenie, no si povinna oastat na ieste nehody. Keby si bola zavolala sanitku a policajtov, bolo by vsetko v poriadku, takto sa to zvalilo len na teba
Takmer vzdy je moznost odvolat sa do nejakej doby, a urcite sa obrat skor na pravnika ako na mk.
@janka3110 v prvom rade si bola soferka,ktora ma vediet ako sa zachovat v pripade nehody....a odist z miesta nehody to nie je to prave😉 volat 112 je na 1.mieste. a nie nastupovat k cudziemu cloveku do auta a cudovat sa po poskodeni verejneho majetku,ze mi zobrali vodicak. Tehotna,netehotna raz si ucastnik cestnej premavky,potom to bude co? Zase male dieta v aute atd...
@ice8 My tu nepozname vsetky okolnosti, policia pripad vysetrila a rozhodla tak ako jej oznamili. Na pokuty a odnatie vodicksheo opravnenia su zakony - je urcene kedy, za akych podmienok sa k takemu trestu moze pristupit.
Je jasne ze autorka pochybila, tu jej ale nikto nevie povedat co sa s tym da robit (a este k tomu mesiac po nehode). Vsetky informacie jej mala poskytnut policia - dostala predsa nejake pisomne vyrozumenie, je tam aj poucenie - ale to nam stale nedala vediet, co je tam napisane.
A ze nemala nabity mobil, alebo ho nemala so sebou nie je ospravedlnenie ani dovod nezavolat policiu a neohlasit nehodu. Staci zastavit prve auto co ide okolo a poprosit o nahlasenie.
neodvolavaj sa mozes dopadnut este z horsou pokutou a dlhsim zakazom cinnosti, pokutu zaplat, po pol roku mozes poziadat o znovuvydanie vodicaku ale úz budes robit skusky
@ice8 Nie su okoloiduci auta povinne zastavit pri nehode a v pripade potreby podat prvu pomoc?
A v tomto pripade je zbytocne vyhovarat sa na vybity mobil, ked vieme, ze okoloiduci zastavil a odviezol ju do nemocnice.
A ze jej okoloiduci zle radil - ako vodic a drzitel VP je povinnost poznat predpisy a povinnosti, cize moze mi okoloiudic hovorit co chce, viem podla coho sa mam riadit. Taketo "argumenty" su len chabe vyhovorky, ktore jednoducho neobstoja.
Keby ma plne pojazdne auto a odide, stale je to utek z miesta nehody bez nahlasenia. Nikdy nevies kde su kamery, kto su svedkovia a kto to nahlasi.
Takze dost divne nazory tu mas a dost divne agrumenty davas...
@janka3110 je tu skupina právne poradenstvo.Skus tam.
@janka3110 Nehodu si mala ohlasit a ked by si nahlasila, ze si tehotna, alebo si myslsi, ze mozes byt zranena, poslali by ti sanitku.
Dali ti pokutu na mieste? Alebo to islo na nejake konanie? Preco to riesis po mesiaci? Ak ti prislo pisomne rozhodnutie, tak si pozri ake je tam poucenie - ci sa da odvolat, alebo ake opravne prostriedky sa daju pouzit.