Dopravná nehoda a náhrada škody - kto je vinník?

lussinda2
17. dec 2019

Ahojtr baby, stala sa nám teda mojmu muzovi dopravna nehoda, kde panko druheho poskodeneho auta nafukal najprv 1,2 neskor 1,6mg/l ci ako sa to pise co je vyse 3promile a ani nezastavil siel dalej na 3kolach, chytili ho policajti asi o km dalej na majakoch. Dopravaci tvrdia, ze za to moze moj muz, nakolko obiehal prekazku na svojej strane, kde auto zrazilo jelena. Je tu niekto kto sa vyzna a poradi co v tomto pripade? Pretoze dopravak sa vlastne vyjadril, ze z PZP poistky sa to urcite nezaplati a celu nahradu skody si budeme musiet hradit sami. Nieje to tak, ze ak aj by moj muz sposobil nehodu opity ucastnim dopravnej nehody je vzdy vinny? Nechceme s poistovnou nejako vyt....,ale ak by bol triezvy, tak cesta dost siroka aby sa uhol alebo teda aspon spomalil, kedze obiehali 4 auta a moj muz ako stvrty sa uz nestihol zaradit.

marlent
17. dec 2019

Mne sa tiez mari ze pokial nafukas si vinna aj ked by si napr nemala byt...som zvedava co ti baby napisu drzim palce aby to tak bolo

lussinda2
autor
17. dec 2019

@marlent stalo sa to dnes, teda uz vcera a ja v praci, takato situacia 1x, muz tel kde nemal ani ziadne kontakty, kamarat byvali dopravak, takze ziadne info nemohol pozistovat. Muz nastastie v poriadku a panko si na 3 kolach odkraca a nafuka 3promile. Je to sice len auto, ale proste co ma co taky clovek jazdit po cestach. Jedno stastie, ze tam nebola dcera, lebo uz teraz by som sedela asi za vrazdu. A dakujem

lula313
17. dec 2019

Aj ja to tak poznam, že na vine je ten opitý, aj keby nespôsobil svojim konaním priamo nehodu. Ale problem tu je, že pokial bol opitý, čo je porušenie poistných podmienok poistovne, že aj tak nič nebude z PZP poisťovňa hradiť..

lussinda2
autor
17. dec 2019

@lula313 takze vlastne to bude musiet cvakat on zo svojho vrecka spravne to chapem?

lula313
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lula313
18. dec 2019

@lussinda2 Ano, pravdepodobne by sa to riešilo súdom a to je na dlhé lakte, Resp možno poisťovňa by vyplatila poistné plnenie, ale žiadala by to od vinníka. Havarijnú nemáte? Ďalšia vec je, že mamina mala PU, že sa stretli na úzkej ceste dve auta a privolaní dopravaci priznali 50% vinu obom účastníkom a poisťovňa odmietla z pzp si zaplatit jeden druhemu škody, čiže otázka aj je, že keď dopravaci uznali za vínneho tvojho muza, či sa na to nebudu odvolávať..

petulda333
18. dec 2019

Neviem ako sa to berie, ale chybu urobil tvoj muz. Ako ano on nema co chodit opity, takym by som brala vodicaky hned, no ale aj keby bol triezvy tak by sa nehoda stala.

draik
18. dec 2019

@lussinda2
Nie je to tak, že vždy a automaticky je vinníkom opitý. Poškodený (aj keby nemal spoluvinu) však bude samostatne stíhaný za alkohol. Ak by aj poškodený nebol opitý a neuhol, nemožno mu zrážku pričítať za vinu, ak inak predpisy o cestnej premávke neporušil (napr. nešiel stredom).

ukulela
18. dec 2019

@lussinda2 jedna vec je opity sofer, druha, ze tvoj chlap jednoducho nemal obiehat, ked slo oproti auto. argumenty ako "dost siroka cesta" milujem. to si myslel aj ten chuj, co ma tehotnu vytlacil mimo cesty,ked predbiehal bus. ano, cesta siroka,no traf sa na presno ku kraju, ked sa ti debil vali oproti ... tymto neobhajujem toho nadrateho. tomu vziat papiere a nevratit. no nech si tvoj muz uvedomi, ze v autach oprotisedia zeny,deti, kamarati ...

draik
18. dec 2019

@lula313
Celé zle ten Váš príspevok z 00:41.

zenes
18. dec 2019

vazeny cele zvlastne, policajt to chce mat cim skor z krku, pripadne nejaka opiteho znamost, treba nesuhlasit a zapisnicu o nehode nepodpisat suhlas s vinou, ak si myslite opak, kedze pan nafukal je to pritazujuca okolnost a je posudzovana ako vaznejsi skutok, musia dokazat vinu a to ze pan nafukal je pre neho vacsi problem nez pre Vas

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
juliet86
18. dec 2019

pokial chapem spravne a tvoj muz presiel do protismeru tak vinnikom nehody je on. nesmies obiehat pokial by si obmedzil/ohrozil ine auto. co on zjavne urobil. prednost v jazde nemal on. on mal zastat kym nebude bezpecne obiehat kym nebude oruh volny. ano mozno ked by druhy vodic nebol opity mozno ma lepsi reflex ubrzdi ci vyhne sa ale zakladna premisa je ze tvoj muz nemal menit pruh ked to nebolo bezpecne. predstav si to inak. tvoj muz je triezvy v aute a pri obiehani prekazky mu vleti do cesty ozraty... no . zrejme by ste vtedy nepochybovali cia je to chyba. urcite aj druhy vodic bude mat pruser ale vinnikom nehody je tvoj manzel

danusskaaa
18. dec 2019

No, keďže vinníkom nehody je tvoj muž, on ma dostať pokutu (zápis). Zo zákonnej poistky sa platí škoda na aute toho opitého a ak máte havarijku tak to sa platí škoda na vašom.
To, že druhý pán nafukal sa rieši v ďalšom priestupkovom konaní (samostatnom), pri ktorom bude stíhaný on, aj napriek tomu že nebol vinníkom nehody. To, že pil je neospravedlnitelne, ale zase nemôžeš na neho hodiť chybu, že za neuhol keďže bol vo svojom pruhu.

lussinda2
autor
18. dec 2019

@zenes
@tanapeta
@juliet86
@danusskaaa jasne, ze nechcem obhajovat mojho muza to v ziadnom pripade, zachoval sa ako hovado, ze obiehal prekazku a nemal pred sebou riadny rozhlad nakolko isli pred nim dalsie 4auta a z toho 1 kamion a proste on to uz nestihol. Havarijnu nemame, takze opravu si budeme hradit sami. Len to ze chlapik z miesta nehody usiel na 3kolesach, teraz mi to uz nepride tak, ako vcera v noci ked som prispevok pisala. Ale najradsej by som sla za pankom, riadne ho vyfackala a priala mu, ze ma stastie, ze sa nic vaznejsie nestalo! Je to len auto...

zenes
18. dec 2019

tak pozor alkohol za volantom nad 1 promile je trestnym cinom, presnejsie "trestný čin (prečin) ohrozenia pod vplyvom návykovej látky", ziadny priestupok! je tazko na nasej strane posudit ako reagavol vodic co nafukal, nevieme o tom nic, no policajt nemusi mat pravdu a nieje sudca ani vysetrovatel, ak si nieste isty nepodpiste suhlas o vine, to je cele

danusskaaa
18. dec 2019

@lussinda2
ano on bude riešený aj za útek aj za alkohol- a teda dúfam, že trestom akým sa patrí a po známosti nevybavi žiadne ulavy, pretože toto sa proste nerobí!!!
Kým ide len o plechy je to super, aj keď zase peniažky sa zídu aj inde ... avšak sa nič vážne nestalo, čo je super.

lussinda2
autor
18. dec 2019

@zenes vodica na 3kolesach chytili policajti ktory sli ku skodovej udalosti k tomu autu co moj muz obiehal po cca kilometri, na majakoch ho zastavili a pytaju sa, ze co pane nevadi vam ze idete na 3kolesach?! A panko ze vazne, ja som si to vobec nevsimol. Dnes ma ist muz na policiu, ja to uz radsej neriesim, nebavia ma uz riesit jeho sracky nech si to vybavi on. Najhorsie je to, ze mame 2auta, momentalne obe nepojazdne, byvame na dedine kde sa aj vrany tocia, spoje uplne naprd, a k tomu vsetkemu pracujem v krcme mimo dediny, takze nemam ani ako chodit do a z prace 😕

lenkakravcova
18. dec 2019

@lussinda2 Nechapem ľudí, ktorí sadnú opitý za volant.
Pil som? Nechám auto tam kde je, sadnem na bus a idem domov. Prinajhoršom zavolám kamaráta alebo taxík, ale neohrozuje pod vplyvom alkoholu ostatných účastníkov dopravnej premávky. Za alkohol nad 1promile by mali na trvalo brat vodičky. Ľudia pod vplyvom alkoholu nemajú na cestách co robiť. 😒 A jak píšeš ze na troch kolesách... 😂

Dúfam ze sa vám to podarí nejako doriešiť.