Doplatenie nedoplatkov za zdravotné poistenie

16. nov 2019

Ahoj žienky, vedeli by ste mi niektorá poradiť?
Vraciam sa po 5tich rokoch v zahraničí na Slovensko. Na Slovensku som sa odhlásila zo zdravotnej poisťovne a doložila som pracovnú zmluvu. Bolo to v sept 2014.
A teraz k tomu, čomu nerozumiem... V roku 2017 som dostala v práci výpoveď, samozrejme, našla som si dalšiu, ale medzi tým som bola mesiac doma. Ten mesiac som teda neplatila zdravotné. Mala som sa nahlásiť na Slovensku a zaplatiť si poistenie za ten mesiac? Tiež som mala výpadok minulý rok 2 týždne. Treba tieto výpadky priznať a doplatiť to? Nerada by som mala kvôli tomu v budúcnosti problémy alebo dlhy či nebodaj exekúciu.

diaalex
16. nov 2019

Podľa mna nie (nie som si istá), ale myslím si, že si figurovala ako samoplatca

leangela
16. nov 2019

Podla mna by si mala ist na ZP a zistit si to, ak si nebola poistena v zahranici a tu odhlasena z poistenia isto ti tam vznikol dlh, ja som pracovala po skole v Brne asi rok, na SK som sa odhlasila a prihlasila sa na poistovni v CR a zamestnavatel to za mna platil, ked som isla na SK, tak som sa zase odhlasila v cr a hned prihlasila na SK dni ktore chybali som na SK doplatila

modrykoniicek
16. nov 2019

Budeš musieť preukázať, že zamestnávateľ za teba platil v zahraničí.Pokiaľ si bola bez poistenia budeš pravdepodobne doplácať tu.Pretože tu máš trvalý pobyt.Ak sa nebudeš vedieť preukázať dokladom zo zahraničia tak asi budeš platiť tu.Bola si samoplatitel.A je tvojou povinnosťou si zdr.p. platiť.

Ale opýtaj sa v poisťovni 🙂

mihula
16. nov 2019

presne,na sk sa musis prihlasit ako samoplatca.Skoč si to dat do poriadku,nech ti nenabehnu penale