Chcela by som sa spýtať tie co mate doma zajkov, dcéra chce velmi zajka.
Tie co mate, neoľutujete to? Počula (čítala) som dosť protichodných názorov, že ake je to milé tak robí neporiadok, nespí v noci, smrdi., búcha s klietkov.
Tiež neviem ako dlho môže byť sám (v klietke) napr 3 dni keď niekam ideme (samozrejme s vodou a jedlom)
Smrdiet nesmrdi, ak mu upratujes. Zachod menime 1-2x denne... V klietke nema ziadne peletky, ani seno ako podstielku, ma makky kobercek. ten kazdy den pozametame, vyprasime... Seno ma v senniku na jedenie. Peletky ma v zachode.
Samu ju nenechavame dlhsie ako 1 den. Ma pekny rezim, 1 porcia granuliek rano, 1 vecer. Cez den doplname seno podla potreby. Neviem si predstavit, ze by sme jej vsetko navalali do klietky a nechali ju len tak. Pollitrova napajacka jej vydrzi max 2 dni. Navyse, ked ma precikany zachod, tak uz don nechce chodit...
V noci je pekne ticho, respektuje, ze sa v noci spi. Ale rano funguje ako svajciarske hodinky, 5 min pred budikom uz hryzie klietku kazde rano 🙂))
Zalezi na aku povahu natrafis. Prva zajacica bola super ku kazdemu, priatelska. Tato zajacica je priatelska len k nam. Ktokolvek iny k nam domov zavita, tak na nebo utoci, skace do noh, hryzie, musi byt zatvorena v klietke...
PS: konferencny stolik a kable mame obhryzene. Neodporucam do domacnosti s novym nabytkom.
@eni01 ahoj, my mame kralika 🙂 a druheho urcite kupovat nebudeme 😀 Na vetu "dcera chce zajka" zabudni. Pretoze sa o zajka nedokaze postarat. Co ta mozno prekvapi, tak kralik potrebuje 100cm - idealne 120cm klec. Nemoze mat mensiu. Tie mensie su pre morske prasiatka. Na starostlivost nie je narocny - pelety do wc, seno ktore tvori 95% jedalneho listka + granule Verse laga ktore sa davaju kralikovi cca 10-15ks denne. Pelety do wc treba menit obden, pocas letnych dni kedy kralici moc smrdi kazdy den. Aby si neprerobila, tak je dobre ist do OBI a kupit velke drevene pelety 10kg. Treba 1 balenie na mesiac. Kralika treba 2x do roka ockovat - vakciny su celkom drahe. Ak chces mat zajka doma, odporucam kastrovanie pretoze okolo 4m zacne byt kralik nepricetny a bude utocit, hryzt, robit bordel, a z usateho milacika sa stane nocna mora. A nie je mozne ho vychovat. Kralik je roztomile, ale hlupe zvieratko. Moc rozumu nepobral. Preto sa ludia aj kralikov casto snazia zbavit alebo ich vyhadzuju vonku. Klec + koberec alebo podlahu musis casto cistit. Aj ked je nas kraik extremne poslusny (chodi na wc a nebobkuje po byte, necika uz na gauc - vdaka kastracii, a je to cistotne zviera tak vysavam 2x viac ako predtym, spodnu cast klietky 1x do tyzdna. Vysavas koli chlpom a senu ktore popada okolo klietky. Blbe je to umyvanie spodnej casti klietky - plastova cast. Mozem ti povedat ze cistit to, nie je nieco na co sa tesim. Kralik casto plzne - treba ho cesat. Nema to rad a hryzie. Lenze musis to robit aby 1. neboli vsade chlpy, 2 aby sa chlpmi nezadusil. Strihat nechty sa naucis. Inak mame doma skodu za cca 2000eur za 2 roky. To, ze obhryzol rohy steny nevadi - dame sadru, zamalujeme, ale to ze vyskocil na gauc a zozral nove knizky, to ze ohryzol stolicky, zozral 2 sluchatiek od applu a kable, prehryzol za pol hodiny hadice na novej mycke 🙈 pretoze sme ju este nestihli zasunut + milion inych skod .... tak by som ti napisala, aby si zvazila vsetko co som ti tu napisala, a ak ti to nevadi, tak si kralika v pohode kup. Ale nieco take, ze bude pre dceru - tak na to zabudni. Este funguje mylna predstava ze kazdy kralik sa necha hladit a maznat. Nie je vzdy pravda. Podla fora na FB pre kralikov a ich panickov je to skor vynimocne.
My sme mali zakrsleho.
Určite potrebuje veľmi veľkú klietku, zachodik, hračky, pestrú stravu, vždy čistú vodu. Potrebuje veľa pozornosti, hladkanie, výbeh, nemôže byť v klietke celé dni, lebo sa nudí a je smutný. V noci nespí, je to hlodavec. Robí hluk , neporiadok okolo klietky.
Keď ho pustis z klietky, všetko bobkuje 💩
Nemôžeš ho nechať tri dni samého, lebo zajac sa nevie naučiť, že keď sa naje, tak ma dosť. On sa prezerie, všetko naraz.
Každý deň treba čistiť wc, lebo ináč bude chodiť všade inde len nie tam.
A to že dieťa chce, lebo ma niekto iný, rýchlo olutujete. K zvieratám treba mať vybudovaný veľmi pekný a dlhoročný vzťah. Určite zajac nie je vhodný pre dieťa.
Ani morča.
@helcanw raz do tyzdna menis wc 😳 to je malo nie? My menime kazdy druhy den - a to mame maleho kralika 1300g
Mali sme zakrslého králika a na to, že my máme celkom veľký zverinec , vravím už nikdy viac. Tiež chcela dcérka, aj sa starala ako vedela, ale treba k tomu aj dospeláka. Inak povedané, je s ním viac starostí ako radosti. Tiež sa pripájam k čisteniu záchoda každý deň, prípadne každý druhý, prehryznuté káble, seno všade okolo klietky, vysávala som aj 2x za deň. Takže za mňa nie.
Vieš čo mali sme zajaca a veru ako povedala by som, že už asi nikdy viac. Neviem či sme mali tú smolu, no vôbec to nebolo mojkadlo, akým nám ho prezentovali. On doslova neznášal, keď ho niekto chytal, všetko ničil
mali sme zajaca- 8 rokov, ale uz nikdy viac sme nekupili noveho...miliarda bobkov, ocikance smrad, hrabotal, skrabotal, ked sme ho pustili vybehat samozrejme obobkoval koberec no hruza...fakt ked uz zviera tak psa alebo macku najlepsie na maznanie a radost v zivote psa a nie tieto kadejake hraboso zajace, smrdi to ci skrecok ci zajac
@kittykat22 normálne meníme 2x,1x vtedy keď sa pozabudneme...tým som len chcela povedať že ak vymeníme pri najhoršom raz tak stále nesmrdí 🤷♀️
my sme mali zakrsleho tuším 7-8 rokov a všetko čo tu popísali je pravda, ale my sme ho ani 1 deň nenechali zavretého celý deň v klietke, on malcri klietku ako záchod ale aj na oddych ...rád bol pustený a hopkal si, žiadne bobky sme doma nemali. áno,zo začiatku boli všade aj cikal skoro všade ale naučil sa potom na klietku 🙂 a odvtedy bol pokoj, raz nám obzral kabel, ale potom už nie. ale za mňa neodporúčam dieťaťu mladšiemu ako 12-13 rokov, ich to rýchlo prejde,keď uvidia že sa musia oňho starať a nie len sa občas hrať (a vystihnúť chvíľku keď ma aj ZAJO náladu...), radšej by som kúpila mačku, s ňou je menej starosti...nás ZAJO bol aj perfektne vychovaný, keď sme šli na chalupu sme ho pustili a nikdy neušiel, bol ako pes 🙂 umrel prirodzene na starobu a samozrejme musíš s ním chodiť k veterinárovi...nie že raz dáš očkovanie a celý život nič....ale to je ako s každým mojkacom ;)
@eni01 tak naša starenka sa dožila 11 rokov, takže keď omrzí, starostlivosť zostáva. A vôbec by som králika nedoniesla k inému zvieraťu. Naša bola stresoidná a zúrivá a psychicky nezvládala iné zviera ako králika vo svojej blízkosti. A to pritom bola zatvorená v klietke len na noc, cez deň mala voľný pohyb. Samozrejme bola kastrovaná, nekastrovaní jedinci zvyknú značkovať močom či bobkami.
áno, to je pravda, zajaci nemajú radi stres a podľa mňa vôbec nie už malé deti,čo ich chcú furt naťahovať a hladkat...my.cakame bábätko a máme.psa, sheltiu, tie majú radi malé deti ale aj toho sa obávam,že sa nebudeme moct toľko jemu venovať ale pri zajovi by to bolo ešte horšie....
@eni01 my mame zaja. Nelutujeme ani jeden den, ze ho mame. Ako dobre pre deti, tak pre nas. Zajo vobec nesmrdi ako macka. Pri mackach ma naplo vzdy na vracanie zo smradu, toto sa da a seno v klietke sa moze vymienat kludne aj kazdy 5.den, ak si najdete cas, a bude vam to krasne vonat. Neviem, akeho zaja ma kto, zvieratka maju tiez rozne povahy, nas zajo je velmi kludny, pokojny, priatelsky, necha sa pohladkat, je skor bojazlivy, utocny vobec. A kludne sa da vencit vonku, na popruhoch pre zajace.
no mali sme zakrsleho zajacika a neodporucam...dieta chce ale nebude sa starat...treba vkuse menit wc,inac to hrozne zapacha. Urcite raz za den a ak si citliva na zapach tak aj viackrat. klietku potrebuje velku a najlepsie ak v klietke nie je ale volne si beha...potom najdes obhryzeny nabytok, listy a ine pre neho chutne veci...zajacika si vycvicis maximalne na wc, inac nic...pre mna to bol velmi chladny tvor...na pohlad mily, ale nedal radost- vlastne ziadnu emociu nijako najavo..V noci zvykol byt hore a buchat klietkou...vlastne on ju kusal aby sa prehryzol vonku...
@eni01 Za mňa - zajaca už nikdy viac.
Mali sme zakrslého, ak sa nemenilo wc dvakrát denne, tak ten smrad sa nedal vydržať. Bol mimoriadne akčný, v noci sa nedalo pri ňom spať. Ten rámus čo narobil bol neskutočný.
Stále vyhadzoval postieľku mimo klietku.
Deti mal rád, keď bol na rukách, bol ok ale sám v klietke nezvládal byť.
Darovali sme. Deťom sa viditeľne uľavilo, napriek tomu, že ho chceli a mali ho radi.
Na tvojom mieste preorientujem dcérku z králika na morcata, ideálne 2 nech samému nie je smutno. Mala som aj zaja a teraz mam morcata a podla mňa je to viac spoločenské zvieratko, nechá sa hladkať, môžeš ho cvičiť a je s ním menej starosti, nehryze káble atď.
Ahoj, my máme morčatá dve, nie sú náročné, ale pravdou je, že sa starám ja, nie malá, čo ich chcela. Každý deň sa treba venovať minimálne kŕmeniu a čistote v klietke. Plus ich vypúšťam každý deň mimo klietky do ohraničeného priestoru. keby som nebola na materskej, nemám šancu, nebolo by času. Robím to, kým mi malý spí cez obed.
Ak máte psíka, neobstarávala by som zvieratko ďalšie (ktovie, či by ich zniesol doma a nesnažil sa na nich poľovať). Aj veľký pes sa dá pomojkať.
Mala som vyše 8 rokov tohto gaucoveho povaľača 🙂 Za mňa super. Prenášal sa len v piknikovom košíku, sedel mi v aute na kolenách (za volantom). Chofil so mnou pravidelne do práce, keďže sme často museli chodiť k veterinárovi. Keď som išla do tesca (mimo veľkých mravov a horucav), sedel v aute na sedacke, prípadne kukal cez okno. V praci som mala klec otvorenú, prípadne prebehol dk druhého kancla za mnou. Nikomu neublížil, ľudí miloval. Každý, kto ho chcel hľadať, bol vítaný. Lenže on bol od malinkého so mnou v práci. Spaval rad na monitore (to bolo ešte tie veľké krabice) al bo na kolenách. Kúpanie zbožňoval. Lenže ako povedal veterinár, takáto povaha sa rodí veľmi málo
Ja mam liberalnu vychovu- zajac pusteny na volno mala som 4 a zo všetkych chyb som sa poučila a tohto rozmaznavam, ale tento je darebak, všetko ohryzava.Pači sa mi ako reaguje na hlas stači zvyšit hlas a už uteká ( smerom odo mňa)Spime tak, že rozvaleny na zemi labkami otočeny na mňa - straži ma ako malý psík.On bol roztomile mlaďatko jemu sa nedalo odolať.Našťastie kaka do búdky, ale je loptoš a vymýšla somariny.Zatial som sa s každym zajkom dobre zasmiala.Susedka ho pozna, skočil jej na terasu.Volala nam, že nemóže vešať. A že či sa rad mojka- na ruky nechce ale ja si ho vždy pritisnem tak musi chvilu lasky strpieť.Kamoš vravel, ze on so svojim televizor pozera
Ja ho neberiem na voditko ani do parku ani k veterinarovi.Keď sa proste rozbehne utekam za ním.Voditko nelubi a spätkuje.Vždy sa dobre nasmejem.Dame mu ho zo srandy a potom si aj tak uteká kam chce.
Raz sme sli k doktorovi a on začuchal psa hrozne sa zlakol vbehol pod radiator a doskou začal on udierať- taky rachot že aj doktor vyšiel z ordinacie, že koho tam vraždia..😃 Ked sa boji, hrozne mu buši srdiečko.Dam ho na ruky a hajde na veterinu, žiadne klietky debničky ani povrazky.Ked moc vymýšla ide do bundy.Boli sme tak aj v lekarni- lekarnička viac sa rozpravala s nim ako so mnou😄
Deti ho radi hladkaju, ked ideme do parku deti od 5-7 robia fronty na hladkanie
Je zlaty, keby som mala zahradju idealne klbko na von
@lentilkaxxx ty si mala asi ako znamy, že pozerali spolu televízor.To sa mi zatiaĺ nepodarilo
@eni01 ja mám zajkov už roky. A pokiaľ si to predstavuješ ako zviera do klietky tak v žiadnom prípade. Potrebuje behať, skôr si to predstavuj ako psíka. Plus pravidelne očkovať, strihat pazúry, kontrolovať zúbky. Ak nemá smrdieť, tak kastrovať. Čiže aj dosť nákladov. Takže to už si musíš prehodnotiť. Ale zajac zavretý v klietke bude strašne trpieť, takže bude robiť extrémny bordel deň, noc.
@karolinakr 🤣 telka ho nezaujímala, vyvavoval sa vtedy hore bruchom na rukách.
@lentilkaxxx jejda, ten je zlatúšik, ten je chutný
Ja mam hrozne rada, ked sá prevalia hore bruchom to je podarené
Pridavam sa k tym, co by zajaca uz nikdy viac 😀 A to ja som si ho zaobstarala ako dospela a nie v nejakom detskom navale radosti.. Pre dieta uplne nevhodne zviera. Zajace su jednak citlive na manipulaciu a jednak sa moze stat, ze to vobec nebude domaci maznos. Ten nas sa sice hladkal rad, ale neznasal, ked sme ho chytali, ani take, ze vziat a prelozit z bodu a do bodu B.. bol schopny nas dohryzt a doskriabat.. Ak chce dieta zviera, tak jednoznacne najlepsia je macka. Macka je skvela v tom, ze sa jej v podstate netreba extra venovat, ona sa prebavi aj sama..Takze odpada take nieco,ako pri psovi, ze ten tu pozornost potrebuje neustale. Macka je fest cistotne zviera, zachod sa lahko udrzuje, podstielky uz existuju take, ze nic nesmrdi.. Macka sa nenecha natahovat, ked jej je to neprijmne, takze aj male deti rychlo pochopia. A na druhej strane, obcas sa potrebuje vyhladkat a vtedy si s nou clovek moze robit co chce.. Jediny problem, ktory je vo vasom pripade, je ten 40 kg pes 😀.. Ale my tiez mame 30kg psa a nasu macku toleruje, aj spia spolu..
@eni01 náš ma 5 rokov a je kľudný a nesmrdi ani nebucha v noci. Dokonca keď prídem z prace okolo 3 poobede tak je pusteny v byte až kým nejdeme spať,pohybuje sa len po deke.Rád sa mazna. A sam zostane maximálne dve noci treba stáleho veľa vody. Zvieraťu sa treba venovať aj keď je len zajac 😊
@kittykat22 my mame 4 kg 😀😀 tiež meníme často
@eni01 my mame doma zajka. Jasne občas škriabe v klietke a behá po nej tak to počuť, ale neni to nejaký strašný hluk. Nesmrdí vôbec, iba keď dlhšie nevymenime záchod, ale raz do týždňa keď vymeníme tak je to ok.ked niekto príde na návštevu ani nevie že mame zajaca. A samu ju nechávame tak na víkend... dáme jej veľa sena a plnú napájacku vody. Na dlhšie ju samu nenechávame.