Čo robia vaši drobci doma ? Na Pinterest je kopec nápadov ale niektoré mi prídu že to je na také dieťa veľa napr povysávať alebo zmyť dlážku. Ustiela si sama šaty odnáša sama do koša na špinavé veci pomáha mi utierať riad. Robím to skôr preto lebo ju potrebujem zapratat s niečím novým keďže mi ju nevzali do škôlky a takto to už ďalej nejde. Pohybu ma dosť ale teraz je už vyše 2t otrasné počasie tak sme doma 🤣
Moja 5 a pol ročná takisto rada pomáha v kuchyni, varíme a pečieme spolu! Rozdelí špinavé prádlo pred praním na tmavé, svetlé, farebné! Po vyprati ho z práčky vytiahne, poleje bylinky na balkóne! Utrie prach, vylesti zrkadlo na chodbe, samozrejme hračky uloží, postel si upraví, ALE musí mať na to náladu, keď jej to dám príkazom, tak môžem snívať, keď vidí, že idem upratovať, tak upratuje aj ona
Moji od 6 rokov si komplet upratujú izby, aj s vysavanim, periny vyzliecť, mopom vytriet podlahu. Len okna im umyvam ja, periem, žehlím. Ukladajú veci do skriniek sami. Keď to robili naschval neporiadne, vyhadzala som skriňu a ešte raz.
Vysavat uz kludne moze,neboj nepovysava cely byt ako profesional ani nezvladne pol hodinu vkuse,ale zabavi sa. Takisto umyt dlazku moze. Niektore dievcata uz v tomto veku velmi radi pomahaju doma a beru mamam vsetko z ruk,chcu to oni spravit. Moze zrkadla cistit,prach utierat. Pozametat.
môže byť aktívna pri príprave stolu , zametať malou metličkou , umyť po sebe ak rozleje , prípadne spratať "neporiadok" na stole , dokonca montessori deti si samé čistia topánky , aj o rastliny sa starajú 🙂
Veľa? Príklad od nás....vysávať nie, lebo ešte je pre ňu vysávač ťažký ale asi od 4...5 tich bezne pozameta....teraz v 7 mich to už aj ako pozametane vyzerá 🙂 dlážku neumyva ale ak rozleje je samozrejmosť že sa dlážku do poriadku. Skladať sa učí, špinavé prádlo nosí do koša snáď od 2 rokov? Cca...riad z mycky vyberá všetok čo dociahne upratať, hrnčeky čo do mycky nejdú sama umýva......
Toľko k tým príkladom vyššie.
Okrem toho sa stará o zajačika- vyčistí dá mu jesť... vodu....
Smeti ak treba zahodí...stoly utrie.....pomáha variť ( osupe zeleninu napr.
Sušičku vyberie...kvety poleje....prach utrie...
😁 Samozrejme nie všetko naraz v jeden deň - sú to všetko veci ktoré s prehľadom zvládne a ak treba spraví.
5-rocna si sama upratuje izbu - povysava, utrie prach, upratuje viac krat denne aj za maleho braceka (10mes). Ked chce, umyva riady, normalne pomaha utierat. Nachysta taniere a pribor na obed. Kraja zemiaky a zeleninu. Vybere oprate pradlo z pracky a rozvesa. Suche posklada, svoje si odlozi do skrine.
Nase 5,5 a 2,5 miluju vlhkou handrickou utierat prach, utieraju mi aj dvere, zrkadla, kychynske skrinky co ich to bavi. Samozrejme vsetko po nich musim pozmyvat potom ale ucia sa a prebavia sa. Samozrejmostou je postlanie postele, upeatanie hraciek aj niekolkokrat do dna ak he treba, skladanie vysuseneho pradla a odlozenie si svojuch veci do skrine. Vysavat by chceli ale to dam tej starsej ked tak len vstupnu chodbu a tam moze aj behat s Bona metlou a zmyvat podlahu. Radi pomahaju v kuchyni, takze valkanie, krajanie, mixovanie, miesanie.