Ahojte, je tu niekto zo skolstva? Potrebovala by som poradit - studujem anglictinu na VS v lingvistickom odbore neucitelsky smer a o chvilu mam magisterske statnice, takisto mi bude koncit rodicovska dovolenka vtedy a teda budem si hladat pracu. Chcela by som ucit, ale na to by som si potrebovala dorobit este externe pedagogicke minimum a to sa mi zda strata casu aj penazi. Nejaka spoluziacka "vraj pocula", ze ak by som namiesto toho isla na doktorandske denne studium (3 roky), potom si uz nemusim dorabat ped.minimum, kedze by som mala titul PhD. a prax z vyucby na VS. Logiku to ma, ale ci to tak naozaj je, netusim.... Neviete o tom niekto nieco? Pripadne bol niekto v podobnej situacii? Ako ste to riesili? Dakujem pekne za rady.
Spytaj sa u vas na studijnom. PhD. je vedecky titul, nie akademicky. Cize v pohode mozes ucit na VS, ale pri ZS a SS si nie som ista. Uplne idealne je ped. mininum spravit pocas doktorandskeho, ak su u vas vobec volne denne miesta. Drzim palce.
myslim, ze mozes ucit len na VS, na ZS al. SS potrebujes bud ucitelsky smer alebo pg minimum, alebo potom ist ucit do jazykovky, tam by to asi bolo mozne...
na SS potrebuješ pedagogicke minimum....
@tish1986 no skus si to preverit, podla mojich informacii uz nepotrebujes pedagogicke minimum k tomu, aby si ucila na SS. Moja kamaratka vystudovala tlmocnictvo-prekladatelstvo, zacala si robit pedagogicke minimum a vtedy vstupil do platnosti vraj zakon, a uz jej ho nebolo treba. Ona ho uz dokoncila. Druha kamaratka s tou istou skolou uci na SS a uz od nej nevyzaduju pedagogicke minimum.
Mam presne tu istu situaciu. Ucit na ZS alebo SS odborny predmet mozes aj s titulom z nepedagogickeho odboru, ale budes zaradena o triedu nizsie v platobej tabulke, nez ucitelky s doplnenym ped.minimom alebo s diplomom z Ped.Fak.. Precitaj si vyhlasku o odbornej sposobosti ped.zamestnancov. Na jazyky a odborne predmety ped.min. nepotrebujes. Nebyhoda je to, ze ak ma riaditel na vyber tak si radsej vyberie zamestnanca s ped.min. A potom ten platovy rozdiel, ktory cini okolo 50e/mesiac.
velmi pekne dakujem za vsetky rady, nuz, ostava este posledny rok, dovtedy sa budem musiet rozhodnut. Je pravda, ze minuly rok dennych doktorandov neprijmali ziadnych, takze je to velmi otazne...
a nemozes si urobit oboje? z phd budes mat stipendium, tak ti zvysi na zaplatenie toho pedag. minima ... predpokladam ze na tom pedagog. minime nebude az tak vela co robit ... a pripadne si mozes temu zvolit tak, aby si mohla minimalne nacitanu literaturu vyuzit pri oboch temach (apr. phd odborny rozbor nejakeho javu a pedagocicke min. ako ten jav ucit ...)
@meluela mozno ano, ale oboje? a cas na manzela a synceka by bol kde? naraz nie, jedine ako pisali vyssie, postupne dorobit podla toho, kde sa mi podari najst pracu. Na jednom pohovore som uz bola, riaditelka ped.minimum na danej strednej skole neriesila, vraj ked by mi ponukli zmluvu, dali by mi podmienku, ze si to mam do urcitej lehoty dorobit... ale to bolo pred 2 rokmi.
VS s.stupna mam pedagogicky smer, ucitelstvo predmetov, momentalne studujem na doktorandskom,...podla mojho na doktorandske chod len v tom pripade, ak ta bavi vedecka praca, mas urcite ciele po skonceni doktorandskeho v rami svojej specializacie,,,nie preto, ze potom sa chces zamestnat v skolstve, nato ti staci ped.min. doktorandske sa z toho dovodu nerobi ...s phd. sa trosku horsie zamestnas na ZS, SS, teda pokial nemas znamosti...
VS 2 stupna to malo byt na zaciatku 🙂
Pedagogicke minimum potrebujes pre zs a ss...riaditel ta moze zamestnat iba ak nenajde po vypisani konkurzu, cloveka co ma ped.minm. a chce to ucit...co je bezne ze nenajde v jazykarskych odboroch a jazykara zoberie aj bez toho...pred par rokmi bol zakon ktory neviem ci este plati...ale takeho ucitela mohol rtiaditel zamestnat, ale ten si musel tusim do dvoch,ci troch rokoch zacat uc.min. robit
@tish1986 no minimálne viem, že ak vyštuduješ doktorandské, tak možeš zostať učiť na škole.. aspoň u nás to tak je. Či sa dá učiť na SŠ a pod., to ti neporadím.