Do kontajnerov nám nosia odpad z iných obcí

19. okt 2023

Ako postupovať keď opakovane na sídlisku kde máme kontajnery na odpad nám nosia z iných obcí? Zastane auto vyberú 3 vrecia a veselo si odídu.. Keď ich človek upozorní tvária sa ako by sa ich to netýkalo..Čo s tým?

pribinak
19. okt 2023

Odfotiť a zavolať 158. A samozrjeme kontajnerové stojiská oplotiť

timilv
19. okt 2023

@autorka u nás napríklad v meste sú mestské časti v ktorých sa trvalo býva, ale je to kategorizované ako viničná oblasť a nie je odtiaľ zabezpečený vývoz smetí aj napriek tomu, že tí ľudia za to platia. U nás je teda dohoda(majú to tak potvrdené z mestského úradu), že to majú vyhodiť kdekoľvek v meste. Kamarátka tak býva a pravidelne jej tiež babky z tých činžiakov nadávajú, že prečo tam nosí smeti.. nemôže to byť aj u vás ten prípad? Ak nie, tak jedine riešenie je uzavrieť stojiská a mať ich na kľúčik len pre obyvateľov danej oblasti.

vulka
19. okt 2023

U nás to isté. Žijeme na ulici, ktorou sa ide do veľkého areálu s množstvom firiem. A kontajnery máme hneď plné. Normálne mám občas chuť vziať to vrece a vystopovať si to auto a odniesť k nemu vrece s oznamom, že cestou niečo stratil. Ale ešte som to nikdy neurobila ☹

veto
19. okt 2023

Oplotit a zamknut na kluc. A pokial su kontajnery na pozemku patriacemu vasmu spolocenstvu, umiestnit kameru s upozornenim, ze je priestor je monitorovany, keby ich napadlo nechavat vam vrecia pred plotom.

viestta
19. okt 2023

Riešiť s obcou, mestom uzamykateľné stojíska na kontajnery.

oli18
19. okt 2023

Kazdy obcan plati za smetie v mieste trvaleho bydliska. Je na to zakon. Ak sa mylim, opravte ma.

zuzanka.zuzu
19. okt 2023

srandovná doba, zamykáme si odpadky 😀

veto
19. okt 2023

@oli18 Platis za objem a pocet kup, pokial byvas v RD alebo v mieste, kde mas jednotlive kupy a dalej potom platis ako obyvatel obce alebo mesta z rozpooctu za velkoobjemne kontajnery, podla toho, kolko ich objedna. Pokial chce niekto “usetrit” tak odpadky vyhodi v lese, pri ceste alebo hodi do kontajnera nejakeho spolocenstva bytov, ktori tym padom maju kontajnery hned plne a bud si za vyssiu ciastku musia zriadit castejsi odvoz, trpiet to, ze odpadky nemaju kam dat alebo ich vyvazat do lesa 🤔

11miska07
19. okt 2023

a aky odpad, lebo okrem komunalneho, su smetiaky na papier, plast, sklo atd. take, ze do nich mozu hadzat vsetci

simca06022011
19. okt 2023

@vulka tak u vas bude skor problem to, ze firmy v tych arealoch nemaju kontajner (bezna vec, prenajmu si priestory a odpady neplatia :DD pritom sa maju na meste hned pirhlasit, donesu im kontajner podla potreby aku maju a platia za odpad rovnkao ako obcania... tiez mame firmu a toto sa nam bezne stavalo, jedina frima sme mali vybaveny kontajner a vsetci veselo hadali k nam, alebo vybehli pred bytovky po 200m dalej a nahadzali im to tam). Neviem ci to nie je vhodne nahlasit skor na mesto (maju odpadove hospodarstvo) a tam poradia ze co s nimi :D
Triedeny odpad nam napr. odmietli doniest extra kontajner, mame to nosit pred tie bytovky, lebo nemame taky objem, aby sa im to oplatilo.

kvetinka75
19. okt 2023

@zuzanka.zuzu neviem či sa jedná o panelák alebo rod. dom ale už vidím v paneláku tých nadšených ľudí, ako zamkýnajú smetiak. Ja by som sa na to.........Aby som ho zakaždým zamykala a odomykala

simca06022011
19. okt 2023

Autorka, ak to vadi viacerym ludom, treba kose zabezpecit, napr zamknut, ale je to nepohodlne pre obyvatelov. Otazne je preco to vobec rieist, ci je problem s objemom a pod. My sme z dediny jedno obdobie museli nosti triedeny odpad do mesta, mesto to riesilo staznostou na obec :D a obec musela zabezpecit viac kontajnerov. Proste nebolo to kam dat. Ja by som sa nad tym vobec nepozastavovala, ak mam kam dat smeti. Ked nie, dam to vedla kosa.

@veto v konecnom dosledku ale takyto clovek neusetri, lebo kazdy obyvatel plati odpad ROVNAKO. Ak ja mam sice kuku malu, ale dam k nej extra vrece, lebo upratovalo sa, vezmu to a neriesi nik. Detto triedeny odpad. . Jediny rozdiel je a to je najdrahsie v pocte vyvozov komunalneho odpadu. Tito vynasaci odpadu k lesu su prasce neschopne lenive, pretoze kazde mesto ma zberny dvor. Aj keby sa nevpratali do limitu odpadu, nikdy som tam nic neplatila. Za stavebny odpad na obecny zberny dvor som zaplatila asi tak 10EUR. Ak sme odnasali firemne veci, za cele auta odpadu to bolo tiez zanedbatelne.
A poplatky za castejsi odvoz... ja mam skusenost, ze ked ide okolo smetiarske auto, berie smeti. NEma oznacene kontajnery, tento ide kazdy tyzden, tento 2x do tydzna/mesiaca.. ide a berie zaradom. Ja mam kontajner objednany, vyvoz raz za 2t, a kazdy tyzden mi ho vysypaju.. lebo beru celu ulicu..

@timilv iank to ma hned napadlo, to kludne mozu byt chatari, vyletnici a pod...

veto
19. okt 2023

@simca06022011 U nas v obci je to ine. Platis za pocet vynesenych kup, ked je to napr. dvojgeneracny dom a dve rodiny, tak bud sa snazia a naplnia jednu alebo plati kazdy sam aj za poloprazdnu. Za vrecia polozene vedla kupy uctuje firma dalsie peniaze obci a polozene vrece je drahsie nez kupa. Obec to potom da k nahrade bud majitelovi takto polozeneho vreca (mala dedina, takze vies, kto dava vrecia ku kupe) alebo to ide z rozpoctu obce. Takze je v tvojom zaujme triedit a mat co najmenej komunalneho odpadu. Obce nemaju zberny dvory ale platia si velkoobjemne kontajnery, na zbernych dvoroch v okr. meste musia platit, zadarmo to nemaju.
Ine je to u tych bytov v spolocenstve, tam platis za frekvenciu odpadu. A ked ti to naplnia inico sa im nechce platit, tak co s tym?

kikushaa
19. okt 2023

@oli18 my platime mimo toho aj obci pod ktoru spada oblast kde mame chatu, raz rocne a je to celkom dost. A kedze kontajner na plast a sklo v chatovej oblasti zabezpeceny nemame, vyuzivame ten v tej danej obci 🤷‍♀️ a tiez to vyzera tak ze autom zastaneme a vyhodime plast a odfrcime dalej 🙈🥹🥴

simca06022011
19. okt 2023

@veto a ako si to ta firma zapisuje, komu zobrala viac ? maju nejakeho extra spisovaca odpadu? :DDD ak su dve rodiny, tak si objednaku dve kuky... to je uplne normalne.
A mam bohate skusenosti s odpadom v BB, ZV, aj u nas na dedine teraz, cize az tak cierne to nevidim :D Ked som na velky zebrny viezla do BB odpad, tak ma to stalo minimalny poplatok, mestsky obyvatelia to maju do urciteho objemu zadarmo a potom platia tiez mini poplatok, nebezopecny odpad, nadrozmer sa da odovzdat hocikedy. Kedze to je jasne, ze to nevedia do kontajnera hodit pri dome.
nasa obec ma zberny dvor, objednava si aj kontajner 2x rocne na zahradny odpad. Inak nic. cize vseobecne to urcite neplati na vsetky obce.
@kikushaa u nas tak vyzera kazdy... lebo aj my obyvatelia obce nosime autom triedeny odpad, kedze mame v dedine asi 2-3 stojiska s tymito kosmi, vacsina ludi to musi doviezt, inak by som pesi s tym pochodovala aj 15minut k najblizsiemu.. a ten nemusi mat miesto, cize pojdem dalsiech 15min k dalsiemu :D a popravde je mi fuk komu by to vadilo, odpad tu plati kazdy rovnako.

cacianka
19. okt 2023

Jediná cesta je, dohodnúť sa všetci majitelia/ vlastníci bytov daného domu, že si kontajnery uzamknuté ( nejaký zámok na reťaz ako na bycikel, alebo kód, alebo od obce/ mesta prenajať či odkúpiť plochu a postaviť kontajnerové stojisko, od ktorého má kľúč/ čip iba majitel obyvateľ a smetiari)

veto
19. okt 2023

@simca06022011 Robi to firma Brantner, sme v BB kraji a takto to funguje, nemusis sa ironicky posmievat, lebo tieto veci sa lisia aj v jednom samospravnom celku.
Spisovaca nemaju, starosta rano obehne tych par ulic a vidi. Pretoze mu neprijde fer, ze jeden dochodca musi platit na rodinu, ktorej je tazko dojst si k triedenemu a tie plasty vyhodit tam, kedze postavene vrecia uctuje Brantner obci. Takze on si to vyfoti, rodine nauctuje a ked protestovali, ukazal fotky. Pokial su na jednej adrese dve rodiny, stale nemusia mat dve kuky, pokial zvladnu hospodarit s jednou. Odpadu je vela a bud si za to platim alebo premyslam pri spotrebe. Ale hadzat to na sidlisku cudzim do komunalneho, za ktory si platia, je svinstvo.

vulka
19. okt 2023

@simca06022011 Joj, tak nám to nosia ľudia z domu. Čiže svoj domový odpad odnesú k nám a cestou do práce len pristavia autá a šup do kontajnerov.

adulka07
19. okt 2023

Robia to aj v našom meste ...lebo v meste sa kontajnery vynášajú každý týždeň piatok ráno ,pričom na dedine každé 2 týždne...dedinčania si nechcú platiť viac smetiarskych nadob - väčšinou majú jedno a to sa rýchlo naplní,tak zbierajú do vriec a nosia do sidliskovych kontajnerov...a to že bytovkari nemajú kde dávať svoje smetie ich netrápi

ivanaks
19. okt 2023

Bývam v bytovke, máme kôš na komunálny odpad zamknutý, keďže dovtedy nám podobní "smradi" zapĺňali kontajner jedna radosť. Odkedy si kontajner zamykáme, vynašli sa - svoje sajrajty hádžu do koša na bioodpad, ktorý nezamykáme. Takže z biodpadu vytŕčajúce plastové vrecia plné zmesového odpadu, tetrapakov a pod.

zuzanka.zuzu
19. okt 2023

@kvetinka75 máme niekoľko nehnuteľnosti v rámci ba a iba v jedinej sa nezamykaju - večne je tam bordel a za tento rok sme už 3x platili spoplatnený vývoz smetí rozhadzanych v okolí košov 😡 toto je jediný kde sa neseparuje a bežne je plast v papieri. jediný kde sa krabice nestlacajú ale v celosti sa vhodia dnu. celá lokalita je hnus. podotýkam - tohtoročná novostavba 🙈 a veru dôvodom sú susedia, nie socky. bývame v novostavbe kde sa smetiska zamykaju na čip. tu bez problémov chytis rucku smetiaka ako je čistá. sused po susedovi uprace ak je náhodou smet mimo koša. spaky tu rozfúka len vietor od susednej bytovky. čiže dá sa to 😉 nám sa vôbec nechce odtiaľto presťahovať do tej novšej novostavby. podľa smetí spoznas susedov 👍

karolinakr
19. okt 2023

V Ba minuky rok davali dotacie na kontajnerove stojicka okolo 5000eur..
@adulka07 nehorázne

karolinakr
19. okt 2023

Nam chodi 12poschodovy panelak chodit kazdy den vsypat smeti do kontajnera, lebo ho maju blizsie ako svoj.Raz sme my niečo niesli ku nim xy rokov dozadu, hned bol odkaz na brane vyveseny, ako sme ich poškodili a maju kvôli nam problémy..Teraz tam maju asi 50 bytov v jednej bráne, ktoré chodia každy deň ku nam smeti vysýpať, ale oznam na brane, že budu platiť za odvoz smeti som nenašla

oli18
19. okt 2023

@veto mas pravdu, niektore mesta uz zacali riesit v RD mnozstvo odpadu, u nas este nie. Potom by som chapala pana, preco to urobil. U nich sa plati zrejme podla objemu. Tak sa budu zamykat kontajnery nielen kvoli medvedom, ale aj kvoli takymto obcanom. 🙉. Spoplatnenie podla objemu nas vrati na zaciatok. Ludia budu vyhadzovat kade tade, aby vo vlastnom kontajneri mali co najmenej, teda menej platili.

kvetinka75
20. okt 2023

@zuzanka.zuzu tak u nás je poriadok, bývala som na viacerných miestach ale nikdy sme nemali takýto problém. Jasné záleží na susedoch. nevedela som, že môžu byť smetiaky aj na čipy. Kľúčom by sa mi veru zámok nechcelo otvárať. Ja by som nahlasovala, odfotiť SPZtku a nahlásiť. ľudia si to pootm rozmyslia. Pretože dáš smetiak na čip, nájde si iný. Riešením toto je pre tých, ktorí tam bývajú ale pre vynášačov nie. Nájde si iný kontajner.