Ahojte, idem si sem po radu. Tie, ktoré máte doma mačky a dávate ich pripustiť. Tá moja je 7 a pol ročná. Premýšľam, že by som ju dala pripustiť. Ale vraj je to v jej veku už nebezpečné?
@kikus1510 7 ročnú by som už nepripúšťala.
Hlavne ak doteraz mačiatka nemala nikdy. Lebo to by bolo pre ňu po fyzickej stránke náročné. 7 ročná mačka je ako 50-60tnička 😃 (niekto už sa zbiera do hrobu, iný žije plný život aktivít ale asi žiadna už netuži v takom veku byť tehotná a rodiť).
@lenkakravcova akurat ze matka nie je zena, ta chce byt oplodnena kazdu ruju
@kikus1510 treba ju dat vykastrovat, ulavi sa jej aj vam
Ano je to v jej veku uz rizikove.
Namiesto maceniec ji daj radsej vykastrovat aby nedostala zapal a rakovinu.. moja bola kastrovana v tom veku a uz bola stara.. maceniec je plna pr.el vsade a zbytocne je ich mnozit ..moze sa stat ze ti ostanu na krku
Je jedno prečo - ak nemá všetky atributy riadneho chovateľa a neposunie chov ďalej (čož v tomto prípade nie) tak ide “len” o množenie… a v tomto smere majú tu viaceré ženy pravdu.
Uz je stara na mlade. To je ako u žien, prvé dieťa by mala mat žena do 35 rokov, s vyšším vekom narastajú rizika, či u žien, či u mačiek
a mačku máš s rodokmeňom? Ak nie, tak už dávno mala byť kastrovaná... mačiek tu je po milu ..... a viac ich už naozaj nie je treba... potom po facebookoch a neviem, kde všade sú príspevky, že "darujem".. ale to je tá zodpovednosť dnešných ľudí ... je im ľúto dať 100 eur za kastračku, prípadne výškrab s kastračkou - keď už mačka čaká malé, fotky samozrejme, keď sa narodia a aké to je zlaté a naháňajme si lajky... a potom končia zrazené, utopené, postrieľané , vyhodené atď atď... a záchranari nech sa starajú , lebo však nie je tu toho dosť, že... ak teda nemáš tu chovku, mačka keď bude mať 8 mačiat napr. všetky si nechávaš? aby som ti nekrivdila...
Och, nie, preco by si to robila? Daj ju sterilizovat, a mozete si zit spokojne spolu dalsich 7, i 10 rokov.
Nesla by som do toho, co ked bude mat vela maciatok, alebo aj zdravotne komplikacie? Stoji ti to za to?
Ak chcete maciatka, skuste zobrat z utulku, mozno ich prijme za svoje a vychova - ak ti o toto ide.
@kikus1510 To ale nebola otázka. Máte registrovanú chovnú stanicu a uchovnené zvieratá, s veterinárnymi testami, aby ste vedeli že nemnožíte defekty? Alebo máte "čistokrvnú" z bazošu za 200€ a chcete z nej ešte vytrieskať pár stoviek? Lebo není možné aby sa seriózny chovateľ pýtal takéto otázky.
Množky sú v iných štátoch zakázané a dúfam že to čoskoro príde aj sem.
Nechápem. Mame "papierové" mačky, z chovnej stanice a v zmluve sme podpisovali, ze budú pouzite výhradne na maznaka (teda ze budu kastrovane/sterilizované v okamihu, ako dosiahnu pohlavnú zrelosť). Takže si neviem predstaviť mačku s papiermi, ktorá má byť pripustená prvýkrát v takmer seniorskom veku. Ved to by vám doteraz pri každej ruji zburala dom.
@kikus1510 to máš nejakú šľachtenú mačku s rodokmeňom od chovateľa?