Dlhy po smrti rodiča

gubcikova
22. nov 2011

baby je normálne aby po 4,5 roku po smrti mojej mamy prišiel dopis od nejakého advokáta,že dlžíme ako dediči po mame sumu 270€ nejakej poisťovni?nebolo uvedené o akú poisťovňu sa jedná,bolo to odoslané 15.11 prišlo to včera a že ak to do dnes neuhradíme dajú to na súd.to čo je toto?ešte tam bolo skomolené mamine priezvisko.ked som mala súd po otcovi ktorý je mŕtvi 2 roky tak nám vtedy povedala,že už je premlčaná doba a nič po otcovi nebudeme musieť platiť.platí to aj pri mame?nechápem dokedy budú chodiť takéto nezmysli to mi príde čosik aj po 10tich rokoch či čo.čo doteraz robili.

cecil36
22. nov 2011

@gubcikova treba sa skontaktovat s exekutorom a zistit o co ide. Musi ti povedat, co je to za sumu a komu mama dlzila. Ak je to normalna ZP, mama nebola vyzvana na uhradu a zistilo sa to az smrtou tak myslim, ze po troch rokoch je premlcana doba. Pozri si vsak zakon o ZP- poistne a tam vsetko najdes 😉

alexandra
22. nov 2011

V prvom rade treba napisat panovi advokatovi, ze ziadas o informacie o predmetnom dlhu. Dolezite je zacat s nim komunikovat. Ked od neho tuto info dostanes, uvidis sama co je to zac, pripadne s tym skoc za pravnikom, nech Ti poradi.

annie13
22. nov 2011

@gubcikova a prislo to na podpis?

skeblicka77
22. nov 2011

@gubcikova po 4.5 roku by to malo byt premlcane 😕 a vy uz ste mali dedicke konanie? lebo ked to nebolo zahrnute tam, tak sa mi zda divne, ze nieco ziadaju od teba? a pokial si dobre spoominam, tak dlhy sa dedili do vysky majetku, aku dedis... a
@alexandra hovori dobre, treba zacat co najskor komunikovat, to je naozaj dolezite...

tin007
22. nov 2011

@gubcikova ako ti prisiel ten list? obycajne, doporucene alebo s dorucenkou? je tam mama okrem mena a priezviska identifikovana napr. datumom narodenia, rodnym cislom, trvalym bydliskom?
je tam jasny kontakt na toho advokata? myslim napr. telefon, adresa (nie p.o.box), mail? je to advokat alebo exekutor?

tin007
22. nov 2011

Dievcata, co sa tyka lehot na premlcanie, tak by som bola opatrnejsia v radach, pretoze ani samotni pravnici nie su/neboli jednotni vo vyklade premlcacej doby pri nedoplatkoch ZP. niektori uvadzaju, ze premlcacia doba je az 10 rokov, niektori dokonca, ze nedoplatok na ZP nie je mozne premlcat, niekto argumentuje 4 rocnou premlcacou dobou. v tejto veci rozhodol v lete 2011 najvyssi sud takto: Najvyssi sud (spis. znacka 7Sžso/52/2010) potvrdil 25. augusta 2011 rozhodnutie Krajskeho sudu, podla ktoreho sa poistenec moze dovolavat premlcania pohladavok na zaklade § 32 zakona c. 580/2004 Z.z. Desatrocna premlcacia lehota plati aj vtedy, ked poistenec nesplnil jeho oznamovaciu povinnost! Blizsie informacie najdete na stranke Najvyssieho sudu http://nssr.blox.sk/blox/cms/portal/sk/rozhodnutia

anka96
22. nov 2011

@gubcikova nám takéto niečo prišlo 6 rokov po smrti otca dokonca žiadali zaplatiť aj za obdobie kedy bol už mrtvy. Treba sa ozvat advokátovy poslať umrtný lisť. U nas to sice nepomohlo pretože o dalšie dva roky sa ozval iný advokát s tým istým tak sme sa zasa ozvali poslali umrtny list ale nemuseli sme to platiť.

ani3012
22. nov 2011
kralicica
22. nov 2011

mne prisiel nedoplatok zo ZP za otca 8 rokov po jeho smrti minuly rok.

nibiru
22. nov 2011

no neviem ale pokial nebola dlzoba uplatnena v dedickom konani uz by ju vymahat nemali aspon znami mal nieco take podobne a minule tiez daco davali v ptp na jojke.kazopadne najlepsie sa poradit s pravnikom kde ste mali dedicke konanie.

gubcikova
autor
22. nov 2011

@tin007
@annie13 prišlo to obyčajne iba meno mami tam bolo a voláke číslo poistky

dedičské konanie nebolo,pretože nebolo čo dediť.sestra sa tam pokúšala volať no nedovolala sa.a

annie13
22. nov 2011

@gubcikova ignoruj to

liz_lemon
22. nov 2011

@annie13 to nie je dobry napad

annie13
22. nov 2011

@liz_lemon to je len testovanie
hladaju takych co sa vystrasia a uhradia

liz_lemon
22. nov 2011

@annie13 nehovorim, ze to ma uhradit, ale ignorovat tiez nie

annie13
22. nov 2011

@liz_lemon a z akeho dovodu to nema ignorovat?
malo to prist doporucene na podpis
ani len udaje nesedia
je to podvod

srnqqa
22. nov 2011

ja by som si "omrkla" aj toho advokáta, či je vôbec zapísaný v SAK.. 🙄 takéto dopisy by mali mať svoje náležitosti a určite k nim patrí ktorá poisťovňa, koľko, za aké obdobie si myslím. A keby to vymáha advokát, prečo to nevymáha podnikový advokát??? Veď tie poisťovne majú svoje vlastné oddelenia na to, či?

martina2001
22. nov 2011

treba ho kontaktovať a spýtať sa. môžu to vymáhať, oni sa budú brániť že písali listy. a nemusí kontaktovať právnik poisťovne, ale poveria tým iného

kohutovci
22. nov 2011

@gubcikova je to cele divne.. nic tam nieje na poriadku... ani ako to prislo... obsah a uz vobec nie doba uhrady dlznej sumy.. na tvojom mieste by som v prvom rade sla k advokatovi a potom nieco podnikala..

liz_lemon
23. nov 2011

@annie13 vsetko je lepsie hned vyjasnit, a ma po problemoch

sante81
23. nov 2011

takéto obálky by mali chodiť doporučene, aj na mna skusal byvaly zamestnavatel po 6 rokoch uhradiť manko a to za dobu, ked som tam nepracovala.
ja by som skusila poradiť sa s nejakym právnikom, ako postupovať, síce beru za hodinu niekedy nekrestanske sumy, ale lepsie ako radiť tu na fore

cmeliatko
23. nov 2011

Mne to tiez prislo ale pre mna. Nedoplatok poistneho za rok 2000 ci co. Ja som od roku 1989 nezila uz na sk;)
Vtedy som bola poistena u maminy. Ona sa odhlasila a mna vraj nie pri com bola u nej poistena:D
musela som im dolozit veci,preklady a rozne kraviny .
na koniec na miesto 900 € som platila administrativny poplatok 15€ za ich debilitu.
platila som to vsak iba za podmienkou ze mi daju pokoj:D

gubcikova
autor
23. nov 2011

baby dakujem za rady.sestra tam volala a dozvedela sa že v roku 2006 bola spôsobená nehoda(na aute môjho otca,maminho druha,nevlastného otca sestri a brata)a že vraj to auto bolo písané na mamu a máme to zaplatiť a že už cena je dnes 300€.lenže po mame nebolo dedičské konanie,lebo mama bola nemajetná.a spomínané auto bolo písané na mojho otca,ktoré som mala teraz zahrnuté v dedičskom.to čo sú.idem tam zavolať a pohádať sa.

lilitela
19. feb 2013

Ja som sa o smrti otca dozvedela, ked mi prislo niekolko listov, kde odo mna ziadali splatenie dlhov, resp. nejake sudy o majetky, ktore moj otec mal rozbehnute. S otcom som nebola v kontakte, ale nevychadzala som z uzasu, ako sa stat neunuva priameho potomka a dedica informovat, ze dotycny umrel. Zato nemaju problem si veritelia vyzistit udaje o mne tak, aby mi mohli posielat taketo listy. V tych sudnych bolo ze mam moznost sa odvolat do 3 alebo 8 dni, co je uzasne, ked ani neviete o co ide, za taku dobu sa nedaju ani zistit informacie. A ti dalsi, co vymahali dlhy, boli tiez pekne drzi, vyhrazali sa sudmi, ze ak to nezaplatim dovtedy a dovtedy, no neuveritelne, akokeby tu neumrel clovek, ziadna ucta.
Zistila som si, ze ak neprebehlo dedicske konanie, zrejme nebolo co dedit, kazdopadne ak som nic nezdedila, tak ani dlhy, resp. ze som povinna po zosnulom splatit dlhy max. do vysky dedicstva. Vsetko som ignorovala, ved ja vlastne do dnes ani oficialne neviem, ze otec umrel, a ja som nijake dlhy nenarobila. Iba na jeden sud som isla, kde som bola predvolana, som sa dostavila, podpisala som, ze som nic nededila. Sudkyna ani necekla.
Takze tak.