Dlhoročná hrdza a vodný kameň

mandragora22
19. máj 2014

Prosím vás, poraďte, potrebujem zlikvidovať niekoľkoročný vodný kameň a hrdzu z vane (plastovej), je ho všade dosť, hlavne pod tryskami (je to masážna vaňa), bežný vodný kameň dokážem pekne vydrhnúť cifom, ale toto je tam už niekoľko rokov a párkrát som skúšala nejaké prostriedky, ale nepodarilo sa. Ak máte skúsenosti s chemikáliami, ktoré sú vhodné na čistenie vaní a na dlhoročný kameň, prosím, poraďte. Vďaka

ichbinich
19. máj 2014

@mandragora22:
Priame skusenosti mam iba s odstranovanim dlhorocneho vodneho kamena kombinovaneho s mocovym kamenom v zachode... Nie s hrdzou.
Na vodny kamen je dobry ocot alebo kyselina citronova. Ocot strasne smrdi a pre niekotre povrchy je to moc silna kyselina. Inak aj v odstranovacoch vodneho kamena do kavovarov a pod. je kyselina citronova alebo kyselina mliecna alebo kombinacia.
Z toho zachoda sme to nakoniec odstranili kyselinou chlorovodikovou, HCl. Svokor je chemik, tak sme sa k nej dostali aj nas poucil 😉
Na silny vodny kamen pouzivam z DMka odstranovac vodneho kamena (Kalkreiniger), je to taka tmavomodra flaska, 500ml objem. Je to gel, takze to chvilku "drzi" na mieste, s tym to ide bez drhnutia. Ale lespie je samozrejme tomu aj mechanicky pomoct 😉 (Lenze to nie je dlhorocny vodny kamen 😉)
Cif nie je vyslovene na vodny kamen, pokial viem, "iba" na spinu.
Ak sa dobre pamatam, tak tie "super silne" cistice na kupelne su aj na hrdzu, teraz ma nenapada znacka.

sissy27
19. máj 2014

@mandragora22 fixinela

googwife
19. máj 2014

@mandragora22 pulirapid

mandragora22
autor
19. máj 2014

@googwife
@sissy27 mate s tym osobnu skusenost? a pri dlhorocnej spine? my sme totiz uz "zdedili" v byte, kde byvame dost zazratu vanu a to sme tu uz 4 roky, skusala som kde-co, ale priznam sa, mozno len zo 3x a neodstranila som to. s tymito prostriedkami este nemam skusenosti...

mandragora22
autor
19. máj 2014

@ichbinich vidis, kyselina citronova ma ani nenapadla, hoci nou vyvaram kanvicu a je zaroven aj bezpecna, ziadna chemia. ako cistit kolmu stenu vane s kyselinou citronovou? naniest tam prasok, alebo nejaky roztok z toho? nevies prosim poradit?

sissy27
19. máj 2014

@mandragora22 ááá teraz pozerám, ten pulirapid čo @googwife som myslela, neviem prečo som napísala fixinela 😅 tak oprava pulirapid, pulirapid a ešte raz pulirapid 😉 ten mám odskúšaný a teda funguje, normálne naleješ a vidíš jak to rozpúšťa ten bordel...

ichbinich
19. máj 2014

@mandragora22:
To by som asi zmiesala obycajnu Jar alebo podobne na riady, to uz je gel 😉 A do toho nasypala kyselinu citronovu a tak naniesla. Odrazu to umyje aj spinu. Ale pri oplachovani to bude penit.
Ale skus ten cistic z DMka, ich znacka DenkMit, ten uz je gelovy, a ked umyvam s nim zanesene vodovodne baterie, tak sa da pozerat, ako to sumi 😉

mandragora22
autor
19. máj 2014

@sissy27 haha, aj niekolkorocny? 😀 😀 😀 a asi preto si sa pomylila, maju podobne obaly, pozrela som si ich na nete, mozno aj rovnaky vyrobca bude...

sissy27
19. máj 2014

@mandragora22 áno, upratovala som kúpeľňu po babičke, takže dlhoročná...

mandragora22
autor
19. máj 2014

@sissy27 super, vyskusam, dakujem!
@ichbinich dakujem, skusim aj tu kyselinu 🙂 😉

mandragora22
autor
24. jún 2014

napisem tu sice oneskorene, ale predsa... napokon som nakombinovala kyselinu citronovu a po nej cif, kedze sa tych silnych chemikalii bojim, navyse, na tom pulirapide je napisane, ze sa nema pouzivat na hydromasazne vane, a zial, prave o vycistenie tej sa jednalo, kedze stale z trysiek vyteka voda, tvori sa pod kazdou tryskou "pramienok" sucheho-tvrdeho vodneho kamena a kedze to bolo uz ked sme kupili byt (pred 4 rokmi) tak si viete predstavit, ako to uz muselo byt zanesene. minule som sa teda odhodlala a zacala cistit. osprchovala som vanu, obsypala som ju kyselinou citronovou, nechala asi 10 minut... potom som drhla obycajnou hubkou na riad, opat osprchovala, naniesla som cif po celej vani, opat som nechala chvilu posobit a vydrhla. vysledok? zmizlo to. samozrejme, neslo to bez mechanickeho posobenia (drhnutie), ale podstatne lepsie, nez predtym, lebo za tie 4 roky som sa to pokusila cisto cifom vydrhnut niekolkokrat a bez uspechu, takze tuto kombinaciu odporucam 🙂