Divá mačka s mačiatkami na pozemku

guesmin
29. aug 2021

Ahojte, kúpili sme pozemok s ruinou od rómov, ktorí tam bývali v neludských životných podmienkach. Oni sa vystahovali za rodinou, ale nechali za sebou 5 dospelých mačiek a tri malé mačiatka. Uprimne nevieme, čo s nimi. Su zanedbane a velmi plache, maju strach z ludi a absolutne nezvyknute na dotyk, vypadaju ze su akoby dive. Chytila som jemnučko jedno z tých mačiatok ked spalo, ze ho jemne pohladkam, no ono sa spravalo ako by som ho išla zavraždit , to som nikdy nezazila take extremne stavy. myslite ze mozu byt dive? Pozemok je v obytnej stvrti plnej domov, to len tito ludia boli takito nedostojni. Zatial sme im urobili pelech a mačiatka tam odvtedy chodia spavat. Neviem ako postupovat a ako si s nimi poradit. Je mi luto nechat ich bez stravy, nosime im zatial zrat , no bojim sa ze nebudeme vediet už vybudovat normalne puto zviera-človek. Oni ked vidia cloveka bezia prec, jedna macka sa kus osmelila a prešla okolo mna lebo videla že som opat doniesla zrat. Myslite ze tieto macky mozu byt skutocne dive macky? Ma s tymto prosim niekto realnu skusenost? Ako dlho vam trvalo kym sa macicky osmelili? Chcela by som ich kus obriadit a potom postupne chytat a dat do utulku alebo do dobrych ruk.
Dakujem za kazdu radu a skusenost, sucasna situacia mi lame srdce.

loginexistuje
29. aug 2021

tak ktovie co zazili ak och budes krmit tak sa to podda

abbey1
29. aug 2021

@guesmin Doporučujem riešiť odchyt a kastraciu dospelych mačiek s utulkom. Inak sa zasa rozmnozia skôr než ochocia. Potom kludne krmit dalej a privykat na ľudskú spoločnosť. Oni si zvyknu a pochopia, že od vas nehrozi nebezpecenstvo. Ale v prvom rade rieste tu kastraciu. Držím päste

alami
29. aug 2021

Mali sme podobne - v dome vedľa, kde už nik nežije, sa okotila nejaká mačka. Mačiatka boli extrémne plaché, ale vtedy stačí chodiť kŕmiť, nech si aspoň trochu zvykajú na človeka. Odchyt môžeš urobiť v spolupráci s útulkom, alebo sú mnohé OZ na pomoc mačkám. Nájdeš na FB skupiny, kde ti tiež poradia. Spomínané mačiatka sa potom postupne presťahovali ku nám, pofotila som a rozdala záujemcom, ale bol veľký problém aj ich odchytiť, fakt a naložiť do prepravky - koniec. Ale nejak sme to dali. Jedno sme si nechali a je z neho veľmi milá spoločníčka. Nijak som ju nepresviedčala, len kŕmila a ona si postupne zvykla. 🙂

lucia147852
29. aug 2021

dohovie čo chudatka prežili, títo ludia, ktorí žiju v takychto podmienach sa aj k zvieratam chovajú strašne. U nas v meste 2 mačiatka nedavno utyrali na smrt. Davaj im žrať a veľke mačky skus riešiť s nejakym OZ v blizkosti, aby ich vykastrovali a odparazitili. Davaj im jesť a buď k nim dobrá, oni si zvyknú a začnú dôverovať. Ale môže to kludne trvat aj par mesiacov

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilli68
29. aug 2021

nie sú divé, len nie sú socializované, preto sú plaché, jedlom si postupne získaš ich dôveru

0silvia0
29. aug 2021

@guesmin mam skusenost, k nam prisla takato extremne diva macka s macatami. Asi nemala inu moznost, tak ich vsetky 4 ks naskladala do kopy skal, ktoru sme mali v zahrade. Nedali sa chytit, ona bola zuriva extremne, ale krmila som ich. Nedalo sa ich odcervit, oni sa nedali chytit, ked som skusala, jedno male ma dohryzlo do krvi a stara macka mi isla zahryznut do nohy, ked to videla. Nechala som to tak, medzitym tie tri mlade zdochli, aj nas domaci kocur, v nasej lokalite sa prehnal macaci mor. Zostala stara macka s jednou mladou samickou. Boli u nas uz pol roka, mohla som sa ich dotknut, ale jemne, kratko, ale chytit sa nedali. V januari sme sa s muzom rozhodli, ze ich odchytime a dame kastrovat. Bola to hroza, stres a panika. Neslo to naraz, ked sme jednu chytili, druha zdrhla. Tak jeden den jednu, druhy den druhu. Na tyzden sme ich po kastracii zatvorili dovnutra, bolo mi ich luto vyhodit do zimy. Po tom tyzdni vnutri zacali pomalicky sa k nam priblizovat.
Ta mlada po polroku po kastracii niekde zmizla, ale staru mame dodnes, je u nas 2 roky a je to uzasna macka gaucova. Po roku sme k nej priniesli partacku z ulice, tiez pani zurivu, z ktorej sa vyklul mazel a pritulnik.
Ale z toho, co pises, si citliva dusa. Odporucila by som si v spolupraci s nejakou macacou oz pozicat odchytovu klietku a stare macky kastrovat, sterilizovat. Mlade sa mozno podaria umiestnit.
Aj z nesocializovanych maciek sa daju casom vypestovat mazlici, len na to treba trpezlivost. Pridavam fotku nasej byvalej bezdomovkyne, ktora ma obrovske macacie caro osobnosti

lucia147852
29. aug 2021

@0silvia0 jej cela naša Chiqui

0silvia0
29. aug 2021

@lucia147852 ano, ako dvojicky, len tato nie je kolienkova😁, na kolienka nesadne ani za svet. Kolienkovu mame tuto. Ked si sadnem, hned na kolena vyskoci a tuto ciernu mame len od decembra. Ona sa zas motala v areali spedicnej firmy spolu s dalsimi dvoma mackami a chceli ich zlikvidovat.

lucia147852
29. aug 2021

@0silvia0 aj my mame nekolienkovu ešte 🙈 tá je viac hráva ako mojkava. O cernusa je nádherná 😍 milujem čierne macky

0silvia0
29. aug 2021

@lucia147852 aka baletka krasna😍.
Cierna je uz teraz krasna, prisla k nam kost a koza zacervena, vypelichana.

lucia147852
29. aug 2021

@0silvia0 táto ku nám prišla chorá, chrcala úplne. Už bolo po veľa liekoch a stále mala problémy. Nejaký dobrák ju spolu so súrodencami vyhodil na pole aby tam skapali, lebo mu bolo zaťažko sterilizovať svoju macku 😢

0silvia0
29. aug 2021

@lucia147852 chudatko male😰