Deti vbehli pod auto, priateľ havaroval

celinehaha
23. aug 2023

Ahojte ženy prosím Vás, môjmu priateľovi dnes ako vychádzal z roboty a išiel dole kopcom po ceste vybehli spoza rohu dve deti na bicykloch ( chalani okolo 11 rokov), boli v jeho pruhu (takže vbehli do protismeru) a priateľ v záchrane ich života napálil auto do betónovej steny. Zranenia nemá našťastie skoro žiadne, ale auto má škodu cca 200€. Deti utiekli z miesta činu do poľa aj keď ich svedok situácie naháňal. Stalo sa to v Trakoviaciach.
Chcem sa spýtať čo v takejto situácii ROBIŤ? Náš finančný stav nám moc neumožňuje dať auto doporiadku a kamerové záznamy z firmy kde robí priateľ nezachytili túto situáciu keďže to bolo už zarohom. Vieme sa na niekoho obrátiť, ako môžeme postupovať?
Ďakujem

doriiis
23. aug 2023

Však normálne cez PZP. Máte svedka,ten vám to dosvedči

lucka_ke
23. aug 2023

píšeš, že je svedok tak riešiť s ním

januska12323
23. aug 2023

Deti nepotrebuješ keď máš svedka.

janai1
23. aug 2023

@doriiis a z koho pzp ?

wade
23. aug 2023

Iba na políciu. Nič iné sa nedá..

aaaa1111
23. aug 2023

policia, nech ich vypatraju a potom to vymahat od rodicov dohodou. ak nepomoze, tak sudne

janai1
23. aug 2023

Cyklisti nemajú povinnosť mať uzatvorené poistenie. Z tvojho pzp škoda uhradená nebude,toto poistenie totižto neslúži na opravy na vlastnom aute, na to treba mať havarijné poistenie.

škody spôsobené cyklistom v plnej výške znáša on resp. zákonný zástupca

aduskatt
23. aug 2023

@doriiis PZP slúži na uhradenie škody spôsobenej niekomu inému, nie vlastnej

aduskatt
23. aug 2023

@celinehaha aj máte havarijnú poistku, tak nahlásiť poisťovni.....

klarissa25
23. aug 2023

@doriiis a to si kde videla ze z pzp sa platí vlastná škoda?

janai1
23. aug 2023

@januska12323 a kto to zaplatí? svedok? jasne,že musia nájsť decka aby mali od koho vymáhať škodu

anjelicek26
23. aug 2023

Trebalo volat policiu. Oni ich Uz najdu.

koniarova
23. aug 2023

Mali ste zavolať políciu. Inak máte smolu. Z PZP sa to zaplatiť nedá.
@doriiis prečo myslíš,že to ide z PZP?

patka06
23. aug 2023

Ideálne mať v aute kameru, hneď na mieste volať políciu, počkať na ich príchod.
Ostatné už riešia oni, ak nájdu deti, škodu by mali uhradiť ich zákonní zástupcovia, dá sa súdne vymáhať, samozrejme až po oprave vozidla.
Ak nemáte havarijné poistenie - zrejme sa jedná o staršie auto - opravu hradíte vy.

simca06022011
23. aug 2023

Vzdy ked sa stane nehoda a nemas druhu stranu na "podpisanie papiera", tak proste treba volat policiu. Ci ti vbehne takto niekto do cesty (kontakt treba na svedka, ktory deti nahanal atd), alebo ti niekto otrieska auto na parkovisku. Potom sa bude skoda vymahat od vinnikov alebo z poistovne vinnika, kopa rodin ma v poistke domacnosti aj zodpovednost, cize mozno by to islo aj cez tieto poistky.
Policiu k nehode nemusis volat JEDINE ak tu druhu stranu tam mas, alebo si dostatocne bohata na to aby si si platila opravu. Bohuzail asi budete musiet opravu uhradit, zase mohlo to dopadnut aj horsie ako 200EUR.

A este manapadlo, ze mozno tie deti sa tam bicykluju castejsie, takze ich v okoli vie vymaknut niekto;) len ako im to dokaze neviem.

spadnutaslivka
23. aug 2023

je mi to ľúto, ale som rada, že sa nikomu nič vážne nestalo. Ale neviem si predstaviť, čo ste na aute zničili za 200e ... veď robota aj bez materiálu stojí viac.

iwesska
23. aug 2023

Nepomylila si sa o jednu 0? Nema to byt 2000e? Lebo na totalku rozbity predok tolko stat nemoze. A havarijnu nemate?

canerko
23. aug 2023

@iwesska Moj syn pred dvoma mesiacmi napalil do smetiarskeho auto do tej stupacky a rozbil predok auta v asi 20 km/hod.Pri pretekani kamionu ktore stalo zlakol sa rychlo jazdiaceho z protismeru,neodhadol vzdialenost,chcel sa vratit naspat a zial neuspel.Nahradne diely ma stali 550 euro(nie nove) a kedze manzel sam opravil vsetko za ruky som neplatila,pokuta na mieste bola 85 euro na polovicku lebo bolo na mieste zaplatene a teraz este cakame hlavnu pokutu zo sudu.

canerko
23. aug 2023
dalimilhatok
24. aug 2023

@celinehaha Zdravím všetkých (sú tu aj muži...). Vždy odporúčame ohlásiť škodovú udalosť Polícii - hlavne ak nie je jasné zavinenie/ vinník/škodca !!! Škoda, že ste tak neurobili. Ak ale zostane nedopátraný vinník, obávam sa, že nebude voči komu uplatniť náhradu vzniknutej škody (ani SKP a garančný fond to nepokryje...). Ak by ich aj dopátrali, bicykel nemám PZP... jedine, že by zákonný zástupca mal uzavreté zodpovednostné poistenie voči 3. osobám (stále ale predpokladáme dopátranie detí a uznanie zavinenia na strane detí) - tam by bola teoretická šanca plnenia...

misinka0611
25. aug 2023

Škoda len 200€ to sa mi nezdá ak ako píšeš napálil do betónového plotu.

Trebalo hneď volať políciu, so svedkom to spísať. Ináč do budúcna na takéto situacie je super kamera do auta. Viem o prípade keď žene poškriabalo auto iné auto a vďaka kamere v aute vypátrali toho človeka. Tiež ušiel z miesta.

nepic
25. aug 2023

@celinehaha
Myslím že okrem nahlásenia polícii vám moc možností neostáva,len aby to nebol nakoniec ešte aj útek z miesta nehody,nakoľko nikde nepíšeš že tam priateľ volal policajtov keď "napálil do betónovej steny". Aby si ešte majiteľ tej steny nechcel uplatniť spôsobenú škodu.
No a do budúcna len jedna rada-predvídať a jazdiť tak,aby som bol schopný zastaviť vozidlo na vzdialenosť na akú mám rozhľad. Toto mohla byť len taká výstraha.

kvietocek87
25. aug 2023

A čo by ti k tomu pomohli tie deti, veď sú maloleté.Najdolezitejsie že máte svedka

kvietocek87
25. aug 2023

@janai1 a to kto bude dokazovať, že boli naozaj tie deti na vine.Rodicia si pozhanaju svedkov, že tam tie deti ani neboli a ako to budú dokazovať, keď nebudú mať kamerový záznam.Tvrdenie proti tvrdeniu.

janai1
25. aug 2023

@kvietocek87 mne je srdečne jedno kto to bude dokazovať a kto nie. Ja som napísala aký je zákonný postup

jana_eyre_2
25. aug 2023

Len by ma zaujímalo dovysvetlenie - tých 200€ to už niekto sa tak vyjadril, či ty si myslíš že škoda je 200€? Ja som nabúrala do auta predomnou, ja som si rozbila svetlo a suma bola 4,5tis a dodávka predomnou malo puknuty plast pod svetlom ktorý stál nad 300€.. bez toho plastu sa vpohode dalo fungovať, takže ak je to niečo podobne, neviem si predstavit že by taka mala škoda vznikla naburanim do betónu..

lila1988
25. aug 2023

Uz nič teraz neurobíte, mal volat policajtov, teraz sa to berie tak, že sa nehoda nestala. Ak by ich volal dodatocne, už sa to berie ako utek z miesta nehody