Denník N

david294
22. jan 2023

Ahojte je tu niekto kto má predplatné denníka N , chcela by som si prečítať jeden článok ktorý je zamknuty iba pre predplatiteľov. Dakujem

loyda
22. jan 2023

@david294 aký článok?

janocka
22. jan 2023

@david294 napis o aky clanok ide, odomknem

struhanka
22. jan 2023

@david294 Mám na účte niekoľko tisíc €. Mám splatiť časť hypotéky alebo ich radšej investovať? Radí 6 odborníkov

Keďže úroky na hypotéky rastú, niektorí ľudia zvažujú, či voľné peniaze použiť na zníženie hypotéky alebo ich radšej investovať.

„Voľné zdroje nad rámec rezervy by som najprv využil na splatenie dlhov. Dobrou investíciou v súčasnosti je aj zlepšenie bývania,“ hovorí napr. člen rozpočtovej rady Martin Šuster.

Opýtali sme sa:

Mám na účte pár tisíc €. Chcem si tam nechať len finančnú rezervu. Mám peniaze investovať alebo radšej splatiť časť hypotéky, keďže úroky dosť stúpli? Ako mám uvažovať, keď mám 30 rokov a hypotéku už splácam 2 roky, a ako v prípade, ak mám 45 rokov a hypotéku splácam 10 rokov? Ako mám pri rozhodovaní zohľadniť to, že akcie a dlhopisy mali vlani veľké straty?

Odpovedali:

Martin Šuster, člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť;
Vladimír Baláž, ekonóm SAV;
Róbert Kopál, šéf Asociácie obchodníkov s cennými papiermi;
Eva Sadovská, analytička Wood & Company;
Michal Nalevanko, investičný stratég platformy Moneyhoon;
Pavel Škriniar, ekonóm Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave a analytik v Swiss Life Select Slovensko.

Martin Šuster,
člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť

Ak si niekto z vašich čitateľov nechal vlani v júni poradiť, keď som radil radšej zaplatiť hypotéku a s investíciami byť opatrný, tak dnes môže byť spokojný. Sadzby na hypotéky sa za pol roka zvýšili, kým výnosy z dlhopisových aj akciových investícií boli sklamaním.

Niekoľko tisíc € na bežnom účte môže byť akurát správna výška rezervy. Odporúča sa mať rezervu na 3 mesiace až pol roka výdavkov. Ak má niekto stabilný príjem, zamestnanie na neurčitý čas, vyššie vzdelanie a dobrý zdravotný stav, môže byť bližšie k 3-mesačnej rezerve. Podnikateľ, živnostník alebo ľudia s nižším vzdelaním či v okresoch s vyššou nezamestnanosťou by mali cieliť skôr 6 mesiacov. Rezervu berme ako poistku na horšie časy a to, že inflácia ukrajuje z jej hodnoty, je vlastne cenou tejto poistky. Teraz je tá cena vysoká, no aj ekonomické riziká sú vyššie. Inak povedané, naša poistka na horšie časy je drahšia, ale aj potrebnejšia.

Voľné zdroje nad rámec rezervy by som najprv využil na splatenie dlhov. Dobrou investíciou v súčasnosti je aj zlepšenie bývania – zateplenie, výmena okien, izolácia strechy, výmena starých spotrebičov či efektívnejšie kúrenie. Ceny energií síce sú pre domácnosti tento rok regulované na nízkej úrovni, ale to je iba na tento rok. Čoskoro sa budú musieť energie zreálniť a väčšine domácností sa teda oplatí investovať do zníženia spotreby.

Špeciálne mladí ľudia - okolo 30 rokov – by si mali pravidelne sporiť na dôchodok. Približné odporúčanie je odkladať si na dôchodok asi desatinu čistého príjmu. Dlhodobo najefektívnejšie sú akciové trhy, pre väčšinu z nás je najjednoduchšie investovať do širokého trhového indexu či ETF. Akcie dlhodobo v priemere vynášajú 6 - 8 %. Tento rok je stále neistý, ale po minuloročnom prepade by sa akcie mohli začať zotavovať. Pre investora s horizontom 30 rokov by však aj 1 - 2 neúspešné roky nemali byť problémom, za desaťročia sa akcie zotavia vždy.

Pre ľudí okolo 45 - 50 rokov už začína byť opatrné rozkladať svoje investície medzi akcie a dlhopisy. Pokiaľ si takýto človek nesporí na dôchodok, je najvyšší čas začať. Ak už má dôchodkové sporenie vrátane napr. 3. piliera, tak by som ďalšie voľné zdroje najskôr použil na mimoriadnu splátku hypotéky.

Vladimír Baláž,
ekonóm SAV

Súčasné úroky na hypotéku (3,5 - 4 %) sú stále omnoho nižšie ako inflácia (15,4 %). Inflácia vymazáva hodnotu hypotéky. Nedáva preto zmysel ju predčasne splácať. Keď inflácia klesne na 2 % a váš úrok bude tvoriť 4 %, potom uvažujte o predčasnej splátke.

Nie je rozdiel v tom, či máte 30 alebo 45 rokov. Stále platí, že inflácia zvýhodňuje dlžníkov.

Pokiaľ ide o investovanie, nedajte sa vyrušovať dočasnými výkyvmi. Investovanie je beh na dlhé trate. Minimálny horizont je 15 rokov.

Róbert Kopál,
šéf Asociácie obchodníkov s cennými papiermi

Pri rozhodovaní sa odporúčam použiť jednoduché pravidlo: porovnať si aktuálnu úrokovú sadzbu, ktorou je zaťažená moja hypotéka (presná, jednoznačná hodnota) a očakávané (resp. bezpečnejšie je zobrať reálne možné dosiahnuteľné zhodnotenie, vychádzajúce zo zloženia mojej investície) zhodnotenie mojej investície.

Ak je úroková sadzba vyššia alebo rovnaká, prípadne len o málo nižšia než možné zhodnotenie mojej investície, bezpečnejšie je voľné finančné prostriedky použiť na zníženie môjho dlhu, čiže čiastočne predčasné splatenie hypotéky.

Ak je, naopak, nielen očakávane, ale aj reálne možné dosiahnuť podstatne vyššie zhodnotenie voľných zdrojov cez investovanie, než je moja úroková sadzba na hypotéke, potom by som voľné zdroje radšej investoval, než ich použil na predčasné čiastočné splatenie hypotéky.

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že vyhodnotenie, či investovať alebo splatiť hypotéku, je individuálne pre každý jednotlivý prípad, najmä ak do vyhodnotenia zahrnieme aj faktor akceptácie rizika (aké riziko som ochotný akceptovať), ktorý je u každého iný.

Vyššie uvedené pravidlo, či mám radšej investovať alebo splatiť hypotéku, je univerzálne bez ohľadu na to, či mám 30 alebo 45 rokov.

Eva Sadovská,
analytička Wood & Company

Predpokladajme, že klient má aktuálne na účte niekoľko tisíc €. Finančná rezerva, ktorú sa odporúča mať vo výške zodpovedajúcej výdavkom 3 mesiace až pol roka, je nevyhnutnosťou. Zvyšnú sumu môže vhodne investovať alebo splatiť časť hypotéky.

Nad možnosťou splatiť časť hypotéky by mal uvažovať vtedy, ak ho v blízkej budúcnosti čaká koniec fixácie a „hrozí“ mu nová úroková sadzba výrazne vyššia ako tá predchádzajúca. V takom prípade je určite vhodné zvážiť, ako sa nárast splácanej sumy prejaví každý mesiac na výdavkoch a rodinnom rozpočte domácnosti. Ak ide o citeľnú zmenu, určite je vhodné porozmýšľať nad splatením časti hypotéky. Na druhej strane, ak by zmena úroku nebola až taká náročná z hľadiska jeho rodinného rozpočtu, potom je vhodné porozmýšľať nad možnosťami investovania.

Veľmi zjednodušene povedané: vyšší úrok na úvere treba zohľadniť v mesačných výdavkoch, vytvoriť si naň rezervu a zvyšné peniaze vhodne investovať.

Rozumne zvolené investičné portfólio dokáže klientovi z dlhodobého hľadiska zarobiť spravidla viac, ako je úroková sadzba na hypotéke (resp. RPMN). Pochopiteľne, toto všetko závisí od konkrétnej situácie klienta.

Jednou z možností je investovať do realitných fondov. Kým výnosovosť väčšiny typov podielových fondov počas 1. troch štvrťrokov 2022 klesla, realitné fondy v priemere zhodnocovali o 2,4 %.

Michal Nalevanko,
investičný stratég platformy Moneyhoon

Možno to bude pre vás prekvapenie, ale odpoveď poznáte. Hoci o tom možno ani neviete, no pokúsim sa vás na ňu naviesť.

Predstavte si, že vám na účet pošlem tisíc €. Nemôžete ich minúť na dovolenku ani si za ne kúpiť lyžiarsky výstroj. Jediné, čo s nimi môžete urobiť, je investovať ich alebo využiť na zníženie hypotéky. Ktorú možnosť si vyberiete?

Odpoveď na moju otázku je takmer s istotou aj odpoveďou na tú vašu. Netuším, prečo ste uprednostnili jednu možnosť pred druhou. Možno máte rešpekt pred finančnými trhmi a obávate sa, že ceny akcií pôjdu po minuloročnom prepade ešte nižšie. Alebo takýmto investíciám nerozumiete vôbec. Možné je aj to, že sa podvedome snažíte ochrániť svoje úspory pred akoukoľvek formou rizika. Prípadne sa bojíte toho, že predpovede recesie sa naplnia, prídete o prácu a tým aj o príjem, z ktorého hypotéku splácate. Ktorá z týchto možností je správna? To netuším, ale vy áno.

Dám vám však nahliadnuť do svojej hlavy a ukážem, ako by som vo vašej situácii uvažoval ja. Kým to spravím, prezradím ešte jeden dôležitý fakt: nech sa už rozhodnete so svojimi úsporami urobiť jedno alebo druhé, vždy budete investovať. Rozdiel je len v tom, do čoho.

Ak sa rozhodnete využiť svoje úspory na predčasné splatenie časti hypotéky, výsledkom bude zníženie dlhu. To je to, čo vidíte. Čo nevidíte, je fakt, že v skutočnosti ste investovali do dlhopisu, ktorý bude až do splatenia hypotéky vynášať garantovaný čistý výnos rovný úroku, ktorý momentálne platíte. Ak už máte niečo investované v akciách, týmto krokom zmeníte štruktúru svojho portfólia, pretože k nemu pridáte aj dlhopisovú zložku (prípadne navýšite existujúcu).

Ak máte 30 rokov, na investovanie do dlhopisov máte ešte dosť času. Vo veku 45 by ste o nej už teoreticky mohli uvažovať.

Na záver v skratke spôsob, akým by som uvažoval ja: ak mám k dispozícii niekoľko tisíc €, znamená to, že som schopný vytvárať úspory aj popri splácaní hypotéky. To znamená, že ak by došlo k zvýšeniu jej úročenia a mne sa zdvihla splátka, vďaka tomu, že neminiem celý svoj príjem, vedel by som stále pokračovať v splácaní. Navyše čas je môj spojenec. Čím dlhšie splácam úver, tým viac klesá celková dlžná suma. Ak by sa o 2 - 3 roky zdvihli úroky na mojej hypotéke, je možné, že splátky by boli podobné tým dnešným. Budem preto pokračovať v investovaní do akcií.

Pavel Škriniar, ekonóm Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave a analytik vo Swiss Life Select Slovensko

Riešenie je v odpovedi na otázku: Čo tým získam?“

Splatením časti relatívne lacného dlhu (keďže má sadzbu zhruba 1,2 % p. a.) budem mať nižšiu splátku alebo kratšiu splatnosť. Potrebujem to? Ak potrebujem nižšiu splátku, tak preto, lebo jej podiel na príjme je vysoký. V takom prípade je bezpečnejšie použiť peniaze namiesto splatenia či investovania na pravidelné splácanie (splátka sa mi akože zníži, lebo ju budem postupne dofinancovávať z tých pár tisíc €). Pri kratšej splatnosti (a rovnakej výške splátky) získam nižšiu preplatenosť, teda ušetrím.

Ak mám v pláne ušetriť a volím medzi splatením a investovaním, tak investícia je výhodná v prípade jej vyššieho zhodnotenia, než je cena dlhu. Z dlhodobého hľadiska je to reálne. Pri krátkodobom pohľade závisí od dĺžky času, ktorý mám k dispozícii. Istotu výdavkov na dlh mi ponúka fixácia úroku hypotéky. Ak je krátka, investícia za taký čas nemusí zarobiť nielen pre vývoj na trhu, ale hlavne pre poplatky s ňou spojené. Voliť medzi investíciou s neistým výnosom a istotou nižšej preplatenosti je plne závislé od rizikového profilu dlžníka.

Pri súčasných sadzbách by som uprednostnil investíciu pred mimoriadnou splátkou. Inak by som uvažoval, ak by úročenie dlhu prevyšovalo 6 %. V takom prípade by som však i naďalej si priebežne budoval finančnú rezervu a až pri prekročení stanovenej výšky zrealizoval mimoriadnu splátku. Vždy pri podmienke existencie relevantnej rezervy. Fakt, že minulý rok priniesol poklesy cien, nie je dôvod na odvrátenie pozornosti od investovania.

janocka
23. jan 2023

ak by si to niekto chcel prečítať priamo na stránke, tak tu je odomknutý článok https://e.dennikn.sk/3201439/mam-na-ucte-niekol...

david294
autor
10. feb 2023
david294
autor
17. feb 2023

@janocka https://e.dennikn.sk/3236617/aku-mozete-mat-prv... ..... Ahoj Môžem ta poprosiť o odomknutie? ďakujem

david294
autor
20. mar 2023

@janocka ahoj môžem ťa poprosiť o odomknutie? Dakujem https://e.dennikn.sk/3290311/ako-sa-znizi-mesac...

samsim
10. sep 2023

@janocka ahoj, môžeš mi prosím pomôcť odomknúť článok? Ďakujem

samsim
10. sep 2023

@janocka
@janocka ďakujem,ale vôbec mi ho nechce ukázať celý, nemôžete mi ho prosím skopírovať tu? Ďakujem vám za ochotu

samsim
10. sep 2023

@janocka už som otvorila, ďakujem