Dedina zamorená chrobákmi. Čo s nimi?

caliel
13. jún 2014

V našej obci nastala inázia čiernych chrobákov, typujeme bystrušky. Je to ojedinelé, vlastne 1x.Majú ich všetci a všade. Dostali sa do obce od neďalekej priehrady cez polia. Večer a ráno ich zmetáme lopatkami a likvidujeme. Lozia aj po fasádach domov. Niektoré zdochnú samé, hlavne keď sa prevrátia na chrbát a nevedia sa pretočiť. Tlačia sa do okien, dverí, špár... Čo s nimi, ako sa ich zbaviť, nie sú nebezpečné, neusalašia sa v dome?

stefka33
13. jún 2014

To si viem živo predstaviť. U našich sme mali pri okne v spálni čerešňu a po nej v kuse lozili také čierne podlhovasté asi centimeter a pol dlhé. Vždy večer sa nám sťahovali do izby. Sieťky nepomáhali, len zatvorené okno, čo bol v lete veľký problém. Aj tak sme sa v noci budili, lebo vydávali také čudné zvuky akoby padali a narážali a bolo ich počuť ako lozia po koberci. Nebezpečné nie sú, jedine že zalezú do ucha. V dome po čase zdochnú samé. A zbaviť sa ich dá jedine že ich pochytáš.

mijunik
13. jún 2014

Ahoj, chápem, že ste všetci naštvaní na chrobáčikov, ja by som tiež bola. Aj keď mám rada zvieratká, aj na chrobáčikov dávam podľa možnosti pozor, aby som nezašliapla a tak, ale keď je invázia, tak to je nepríjemné... Na Tvojom mieste by som sa obrátila na odborníkov. Skúsila by som na internete hľadať nejakých znalcov hmyzu, možno niekoho na prírodovedeckej fakulte, niekoho, kto vie určiť na 100%, o akých chrobáčikov ide a zároveň vie poradiť, čo s nimi. Možno existuje spôsob, akým sa dajú odlákať na iné miesto. Niečo ich asi prilákalo do vašej dediny, keďže sa tam v takom množstve vyskytli prvýkrát. Masívne ich likvidovať asi nebude ten najlepší spôsob, aj by mi ich bolo ľúto. Veď oni z nič nemôžu. Len ich nejako premiestniť na vhodnejšie miesto. Myslím, že bystrušky (ak sú to bystrušky) nebezpečné nie sú, ale hovorím - odborník by vedel určite, čo to je a ako to odsťahovať napríklad naspäť k priehrade. 🙂 Držím palce, nech chrobáčiky zmenia bydlisko čo najskôr. 🙂

dada1212
14. jún 2014

ahoj, máme niečo podobné,akurát nie až v takom množstve, ale tento rok ich je dosť. už som ich pár krát vyhadzovala z chodby či už takého mrtveho alebo ešte živého čo sa dostal práve dnu a stalo sa neraz že mi nešli ľahko otvoriť vchodové dvere, lebo sa tlačili popod prach dverí. bohužial neviem poradiť, čo na ne, len som chcela napísať, že je ich tento rok naozaj dosť a nemyslím si, že by hrozilo nejaké zamorenie domu tými chrobákmi, lebo mám pocit, že ak sa dostanú dnu veľmi rýchlo uhynú.