Dedičské konanie rodinného domu

lacino88
22. feb 2016

Ahoj,
prv by som opisal danu situaciu.
Predsavme si rodinny dom, ktory je z casti vlastnictvom povodnej vlastnicky, vacsinovu cast vlastni jeden z potomkov a zvysne su stale predmetom dedicskeho konania ktore moze byt o rok, dva .. nevie sa.
Do majetku [dom, pozemok] vacsinovy vlastnik investoval do prerabky, renovacie, a taktiez dochovava povodnu majitelku. Blocky z investicii do domu si dokladne vacsinovy majitel odkladal.
Je moznost pri dedicskom konani dokladovat tieto blocky ako doklad ze dany majetok zveladil a tym mu prislucha vacsia cast dedicstva? Berie posudzovatel majetku do uvahy aj tento aspekt, alebo posoudzuje cisto aktualny stav majetku, a ked tak podla coho to posuduje?
Popripade pri posudeni majetku, jej ceny sa berie v uvahu len nakupeny material alebo aj praca vykonana na majetku. Avsak praca bola vykonana svojpomocne.
Nemoze sa stat ze napr. investujem do prerabky domu na material 5000e, ale hodnotu domu zvysim o 8000e a tym hodnotu podielov aj zvysnych vlastnikov?

bonaqa2013
22. feb 2016

daj sa do skupiny Právnici - mali by poradiť. Pozri skupiny.
A pri tej poslednej vete - zvýšiš hodnotu podielov aj ostatných vlastníkov. Preto treba mať dom vysporiadaný - len v tvojom vlastníctve, lebo tak prispievaš zo svojho - na zisku aj tým druhým vlastníkom.

bosoriak
22. feb 2016

@lacino88 Odporucam tomu potomkovi namiesto 5000 eur investicie do neisteho domu zainvestovat do jednej 150 eurovej navstevy pravnika a nechat si to vysvetlit. Bude to lepsie, nez nechat si radit od anonymov na fore, ktori sa tomu mozu a nemusia rozumiet.
Ked ti ja napisem, ze jasne, bude to tvoje cele, ked tam zainvestujes 10.000 eur, uveris mi? 🙂

lacino88
autor
22. feb 2016

Nie, ja som len chcel si vytvorit aky taky prehlad. Ja nie som ten vacsinovy vlastnik, len v buducnosti by sme chceli byt vlastnikom domu a podiel odkupit. Ide o to ze dedicke ma neisty datum a chceli by sme si to ako tak vynovit s tym, ze sa vacsinovy majitel zaviaze skrz notara, ze nam investovane financie vrati ak by sme sa dom rozhodli neodkupit. Ide o to ze ak si s takou poistkou dom zveladime ci si sami neposkodime a nezvysime sumu ktora bude na odkupenie neskor potrebna. Kedze dedicov je po povodnej vlastnicke dokopi aj s vacsinovim vlastnikom 5.

lacino88
autor
22. feb 2016

My predstavujeme dalsiu generaciu zo strany vacsinoveho vlastnika. A sme mimo toho dedicskeho konania, nie sme dedici.

bosoriak
22. feb 2016

@lacino88 Tym duplom by som to neriesila cez fora, ale cez pravnika.