Ahojte, neviete niekto ako to je s dedením majetku získaného pred uzavretím manželstva? Otec sa druhý krát oženil, z prvého manželstva má 2 deti, z druhého žiadne. Pred uzavretím druhého manželstva vlastnil dom, počas druhého manželstva nenadobudol žiadny spoločný majetok. Dedí tento dom druhá manželka a deti z prvého manželstva všetci rovným dielom alebo manželka dedí polovicu domu a deti si delila rovným dielom druhú polovicu alebo dedia tento dom iba jeho deti kedže nebol nadobudnutý v manželstve.
@kvojtanikova 😕 no ja sa nehadam.. to bol len moj tip... ako som napisala... napr pri rozvode nedostanes nic ked manzel nadobudne majetok pred manzelstvom nie? teda tak to bolo u nasich . pri dedeni ozaj neviem, len som napisala co som si myslela
Pokial bol dom vo vylucnom vlastnictve otca a nebol spisany zavet, po jeho smrti dedi sucasna manzelka a deti z prveho manzelstva rovnakym dielom (§ 473 OZ).
Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si detailný článok o dedení zo zákona, o dedičskej postupnosti. Link naň je: http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...
Keďže som dostala pár upozornení, že mnou uvádzané linky nefungujú, uvediem ich ešte raz.
Tu sú:
stanka77777, vdaka za link. V nasej rodine to je trochu komplikovanejsie, neviete niekto nahodou o nejakej dobrej stranke, kde online poradia? Totiz zaujimalo by ma ako to je, ak porucitel ma z prveho manzelstva 2 deti, druhy krat sa ozenil a z toho manzelstva ma 1 dieta. Terajsia manzelka ma z predosleho vztahu 1 dieta, myslim, ze neni osvojene porucitelom. Vsetok majetok porucitel nadobudol PRED uzavretim toto druheho manzelstva a to: byt, garaz, auto, chata a obchod. Tento majetok nadobudol sam, nebol mu darovany ani ho nezdedil. Ako bude dedit druha manzelka a tie 3 jeho deti? rovnakym dielom? to neosvojene dieta asi nededi, vsak? a ten obchod nema vynimku?vdaka
budu dediť všetky jeho deti (aj z prvého aj z druhého manželstva) a aktuálna manželka, všetci rovnakým dielom, v zmysle:
§ 473 Občianskeho zákonníka
(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
neosvojené dieťa, nededí nič
nepíšeš o aký obchod ide, ak je to živnosť, tak tá sa dedí, ale pri s.r.o. môže byť výnimka, že obchodný podiel sa nededí
vdaka za info. Takze rolu nehra, ze ten majetok bol nadobudnuty PRED manzelstvom ☹( obchod je na zivnost..
@sterea
nenapísala si, či ten dom mal sám alebo ako. bol vysporiadaný v rámci BSM s predošlou manželkou? viem, je to možno nepodstatné, ale nie je to tak 😉 tiež ide o rozvod alebo ako?
a potom existuje jedna možnosť, že otec (alebo vy ako dediči z prvého maželkstva) viete preukázať, že terajšia manželka (prípadne jej deti - ak boli znané, ak nie, nededia nič) do domu nič neinvestovali a nezveľaďovali ho ... neznamená to, že sú vydedení, ale nemajú tým pádom nárok "na polovicu" v rámci BSM....chce to však dobrého právnika a pevné nervy....samozrejme, závisí to aj od hodnoty.....držím place.
@ella1980 nie, pri dedení to nič neznamená, jedine sa dá vyňať hnuteľný majetok v prípade že je dokázateľné jeho využitie na zveľadenie nehnuteľného majetku, či už stranou detí 1.manželstva, alebo 2.manželkou, no to zvyknú byť naťahovačky. Živnosť treba doriešiť čím skôr
@kvojtanikova
to s tými milionármi nie je také jednoduché ako sa zdá🙂 jasné, niečo predsa len po rozvode získajú, ale nemusia vždy polku - keď nevedia preukázať, že na to mali a niečo urobili (typický príklad je žena na materskej). prečo potom asi Anna Nicole Smith nezískala polovicu majetku toho starého "páprdu" čo si ho brala akože z lásky????
vydedit sa neda na zaklade toho ze niekto do majetku neinvestovall 😉
bude dedit sucasna manzelka a vsetky jeho deti... rovnym dielom... cize manzelka 1/4 a deti tiez po 1/4 nezalezi na tom z ktoreho manzelstva su... to co nebolo osvojene nededi nic... pokial tam bola zivnost tak to sa vsetko zapocitava do dedistva....
@martina2001 vdaka. akoze "zivnost treba riesit cim skor"?
@ella1980 treba upovedomiť Živnostenský úrad o úmrtí, taktiež soc.poisť., daňový úrad. Živnosťou ručil živnostník celým svojím majetkom, tak aby Vám tam niekto niečo neurobil, podľa všetkého nevychádzate najlepšie.
@ella1980 pri tomto by som určite nečakala do vytýčenia dedického konania, živnosť je tiež v dedictvo a môže byť plusová a zrazu bude mínusová a pre všetkých dedičov tam bude podiel
vdaka za info.
@martina2001 mozem sa este nieco opytat Vas,alebo ak by aj niekto iny vedel?
Dedi nasledovny majetok druha manzelka a dieta z terajsieho manzelstva plus 2 z predchadzajuceho manzelstva rovnakym dielom?
a/ majetok, ktory porucitel zdedil po svojich rodicoch pocas trvania tohto druheho manzelstva
b/ porucitelovi bola darovana finacna hotovost (kupil si za nu byt) pred uzavretim druheho manzelstva
Co ak porucitel prepise vsetok majetok na sucasnu zenu? Deti z prveho manzelstva nebudu mat na nic uz potom narok?
Ako by zivnost mohla byt raz plusova a potom minusova? to by sa dajako dalo?
dakujem za info
@adrianaza dedi sa to, co porucitel vlastni v case smrti.... cize ak pred smrtou vsetok svoj majetok prepise tete susede ci inej pani pre pekny usmev, ziadne dieta nededi, ani druha manzelka.....
neviem to presne ale mam taky dojem ze: nakolko bol dom nadobudnuty este pred uzavretim manzelstva , tak druha zena by nemala mat pravny narok na dom. pokial samozrejme nespisal zavet.... a dom by mali dedit prva zena a obe deti. ale skutocne nevim ci je to tak.. je to len moj lajcky nazor 😅