Dobrý deň, trochu bizarnú otázku mám ale ... ako je to so zubmi -protézou človeka po smrti? Dáva sa zubná protéza mŕtvemu do rakvy alebo dokonca mŕtvemu do úst ? Alebo nedali ste vôbec, čiže sa to vyhodí ?
Tak isto by som ju nedávala do truhly mimo úst a aj v ústach bude už na nič, nedávala by som vôbec.
Dali sme, nech babka vyzerá pekne aj v truhle.. Tak si to priala...
Ahoj, my sme doniesli do pohrebnictva aj predne zuby. Povedali,ze dobre,ze sme doniesli. Na pohrebe vyzeral velmi pekne, mlado,vobec nemal prepadnutu tvar.myslela som,ze je to tymi zubami.ale teraz spominam,ze vyzeral pekne aj v bezvedomi v nemocnici,ked tie zuby urcite nemal.cize mozno mu ich naozaj nenasadili, neviem.
My sme priniesli do domu smútku aj zubné protézy (otcove) ale ta pani nám povedala, že jediné mu ich dajú niekde do vrecka, alebo tak. Ze do úst sa už nedávajú, nejako detailne to už nevysvetlovala.
Ja by som dala do vrecka nohavic alebo proste do truhly..My sme tatovi davali do truhly aj okuliare,hodinky,zosit a pero,oblubene sladkosti ci fotky deti..Proste veci ktore mal rad a casto pouzival 🙂
Moja babuška si rozkázala svadobnú sukňu do truhly, to bola čierna vyšívaná sukňa z kroja. Protézu mala, lebo s nou zomrela. Asi je ťažko protézu vpravit, keď je tvar stuhnutá.
Nasej babke tiez dali, a aj naruzovat ústa (nikdy nemohla byt bez ruzu), nezomrela necakane, bolo to vsetko jej zelanie ... ❤
Urcite treba dat pokial nie je telo stuhnute. Tvar bez protezy vyzera ovela starsie a je zdeformovana..
Napisem skusenost nasu, cize nie jedna baba povedala. Mne zomrela mama a aj otec rok po sebe a ak ide o tuto zalezitost, tak obom im vypchavali usta v pohrebnictve a zasili, pretoze na rozlucke sme mali truhly otvorene a zaplatenu upravu tela. Teda LEN zuby efekt vyplnenych ust neurobia. Ak ide telo do pece, tak protezu ani nedaju. Treba vsetky otazky skonzultovat v pohrebnej sluzbe, odpovedia na vsetko. (Len pozostali su zroneni a tak ich poziadavky su vacsinou "nech je pekna/pekny" a viac podrobnosti ani nechcu vediet ako ten "pekny" stav sa dosahuje...
@livka_ Nasa babka zomrela pri mne, zubnu protezu mala vtedy von. Dali jej ju az v pohrebnictve. Ako som spominala priala si to. A teda bol podstatny rozdiel, ked babka protezu nemala a keď mala. Na pohrebe to bola "nasa dama". Mala 80 rokov, rakovinu. Sla na kremáciu. Aj so zubnou nahrabou. Po spaleni sa popol ocisti o to co treba..
Ak zomrie so zubami tak ich nevyberaju lebo by ich nevytiahli.a ak zomrie bez nich tak treba zuby nasadit cim skor inak budu pohrebaci nuteni lamat sanku alebo vypchavat vnutro ust (su to bezne postupy pri uprave).so zubami vyzera tvar prirodzenejsie bez nich sa uplne prepadne.nasa babka mala aj okuliare aj obrucku a aj spodne pradlo..
Do úst sa to nedáva. Vraj to po smrti už nejde dať späť. Mne po rodičoch protézy ostali, vyhodila som to.