dat ci nedat ..v podobe flias kaviciek alebo bonbonier?
ty sa musis rozhodnut sama..ako to citis..viem, ze kazdy dostava za svoju pracu aj plat..ale ked som velmi spokojna, stretnem mileho , chapaveho, ohladuplneho a hlavne ludkseho cloveka, nemam problem kavu, dezert , flasu dat.. 😉
@vejinka ze sa na to vobec pytas 😀 davat uplatky (rovnako ako aj prijimat) je trestne!
Úplatok je vec alebo iné plnenie majetkovej či nemajetkovej povahy, na ktoré nie je právny nárok (§131 ods. 3 Trestného zákona). Úplatkom teda môže byť:
vec: hnuteľná (napr. peniaze, auto, šperk) alebo nehnuteľná ( napr. pozemok, byt, nebytový priestor);
plnenie majetkovej povahy (napr. oprava domu, prenajatie bytu za zvýhodnenú cenu);
plnenie nemajetkovej povahy (napr. pomoc pri doučovaní na prijímacie pohovory, prednostné vybavenie pasu alebo vodičského preukazu).
Na takúto vec či plnenie nie je právny nárok. Úplatok musí byť prijatý, žiadaný alebo daný si sľúbiť alebo sľúbený alebo poskytnutý v súvislosti s niektorým konkrétnym činom, ktorý patrí medzi trestné činy korupcie.
Za úplatok sa očakáva konanie porušujúce právne povinnosti konajúceho subjektu. Úplatkom teda nie je plnenie (na ktoré nie je inak právny nárok), za ktoré sa neočakáva konanie spočívajúce v porušovaní právnych povinností (napr. autor neformálne daruje svoju drahú knihu policajtovi, aby ho zaujal).
Výška úplatku (hodnota veci alebo plnenia majetkovej povahy vyjadriteľná v peniazoch) nie je z hľadiska naplnenia znakov základnej skutkovej podstaty trestného činu rozhodujúca(napr. aj čokoláda za 1 euro).
Nie je rozhodujúce ani to, či úplatkom bolo sledované poskytnutie nezákonnej výhody, resp. výhody, na ktorú nie je právny nárok (napr. zapísanie skúšky, na ktorej sa študent nezúčastnil), prípadne ktorá niekoho zvýhodňuje oproti inému (napr. výhra vo verejnej súťaži), alebo či úplatkom bolo sledované riadne plnenie si povinností(napr. riadne vybavenie vkladu do katastra nehnuteľností). Už len samotný fakt, že niekto žiada, resp. prijme neoprávnenú výhodu za výkon svojich povinností, je porušením povinnosti.
@hajanka preberali sme to v teme vas nazor na strajk..lenze sa to nehodi do tej temy preto som otvorila novu...ja osobne mam v tom jasno ale mozno to pomoze mamickam co cakaju babatko a nevedia ci dat dakovne alebo nieco este pred tym ako porodia..myslim ze tato tema bude plodna... 😉
@vejinka ten názov "uplatky... " si podla mňa zle nazvala, lebo každý napíše nie, myslím si. Ja za úplatky nie som. Dopredu nič nedávam. Ja dávam "ďakovné". Väčšinou dávam každý rok v okolí Vianoc našej detskej lekárke a sestričke nejaký darček. Ako poďakovanie, že sa starajú o moje deti. Ale nie len preto, že sa starajú, lebo veď to je ich práca, ale sú milé, ochotné, dá sa s nimi porozprávať. Kedykolvek mi poradia aj telefonicky, ak niečo malé potrebujem. Nosím im zvyčajne kávu, čokoládu, diar.... Dala som aj sestričkám a lekárke, čo odrodila malého v pôrodnici bonbonieru, kávu, keď som odchádzala. Zvyknem dávať darčeky, ak som spokojná. Ale nie pred, ako úplatok. Myslím, že na tom nie je nič zlé, dať darček. Veď aj kamarátke, keď idem na návštevu, nesiem pre deti niečo, alebo vínko pre nás, tak prečo nedať niekomu, kto sa výborne a s úsmevom postaral...
Podle mého "děkovné" v podobě čokolády, či flašky se dá přirovnat ke květině pro učitelku na závěr školního roku, ale ať tak či onak nemělo by být velmi vyžadováno, ale měla by to být dobrovůle toho daného člověka, či chce dát, nebo dát nechce. Ale ani "děkovné" bych já za sebe neřešila finančí hotovostí (už by to pro mě byl úplatek na příště)... Finanční "děkovné" dávám pouze v restauraci, když jsem spokojená a říkám tomu spropitné 😀
@vejinka tiez niesom z tych co musi nieco "darovat" aby sa mi viac venovali alebo co....ale napriklad po tazkom prvom porode som mala pri sebe sestricku bez ktorej by to bolo pre mna veeeelmi tazke...vo vsetkom mi pomahala, niesla ma na zachod opretu o nu. stale sa chopdila pytat co potrebujem ..no proste mily usmev stale a vzdy po ruke...velmi mi to pomohlo..a s velkou radostou som prave jej dala bonbonieru a kavu a velke podakovanie a VOBEC to nepovazujem za uplatok alebo co 🙄
ja som proti. neviem si predstavit, ako davam niekomu uplatok, zvlast pred nejakym ukonom. v roku 2008 som bola 2 tyzdne v nemocnici, nebudem rozoberat preco, veci sa vtedy skomplikovali, lekari so mnou nic nerobili a moja mama to chcela riesit obalkou. prisla do BA a doniesla 300 eur. moj muz ju od toho odhovoril. ked som z nemocnice odchadzala, sestrickam som zaniesla bonboniery. to mi neprislo ako uplatok, dala som ich preto, lebo sa ku mne spravali s velkym pochopenim v mojej vtedajsej situacii. nedala som im cokoladu za to, ze si robili svoju pracu, ale za ich vludny pristup, to mi neprislo ako uplatok. a ked som predvlani odchadzala z porodnice, tiez som dala dezert, ale tiez len sestrickam.
@sympa1 Ano, ale to je to děkovné, děkovala jsi jí za to co pro tebe udělala a věděla jsi za co jí to dáváš. Ale já před porodem na slovensku jsem se strašně "bála" protože skoro každej říkal jak už jde s obálkou aby to a ono, což mi přijde poněkud zvláštní, tak jsem normálně z toho měla pomalu noční můru, pač já uplácet neumím a už z přesvědčení ani nebudu a v čechách jsem se s tím vůbec nesetkala (čímž netvrdím že i tam to není)... Ale tu je to v tomto směru opravdu nastavené tak nějak zvláštně a pro mě nepochopitelně 😅
@sympa1 - toto co pises je dakovne/vsimne za dobre vykonanu pracu. Uplatok sa dava PRED samotnou "akciou" aby si si "zaplatila" lepsiu starostlivost ci skorsi vykon...
@anjelicek26 Jen kdyby se všeobecně vědělo že ono to s těma pořadníkama není jen tak hala bala a i velký úplatek ti nezaručí vůbec nic... Možná tak tvůj osobní "klid"... Jenže to se neví a nemluví se o tom a dost lidí z hlouposti a neznalosti stále dává rodinné úspory i za to co by se jim stejně dostalo. A to jestli se na mě někdo bude vlídně tvářit a provádět "řitní cestování" není záruka, raději odměřené chování a kvalitu než úsměv od ucha k uchu a malér 😉
ja som ked som odchadzala z porodnice dala cokoladu porodnikovi( nemala som dohodnuteho) a sestricke ktora mi velmi pomohla. ale vravim nakonci ked uz bolo po vsetkom som im tymto chcela podakovat za to, ako sa spravali. Myslim, ze na ich mieste by som sa potesila, tak ako kazdy ked ho niekto za svoju pracu pochvali
Urcite by som vsak nedavala nic pred ale pocas zakroku, ci hospitalizacie, tak isto ani na uradoch a podobne, ale ak je niekto naozaj mily, ci urobi pre mna nieco nad ramec svojej prace tak podakovat cokoladou ci kavou je podla mna pekne a v uplnom poriadku 😉
Takze uplatky nie! ale "dakovne" ked uz je po vsetkom ano 😉
Moj syn bol pocas poroxu v ohrozeni, a mala som velmi milu mladu lekarku, ktora bola pri nas pocas porodu a nakoniec mi robila cisarsky.Moj muz potom chcel ist za nou a nieco jej dat. Zakazala som.
Velmi pekne sme jej podakovali, ale predsa - je to jej praca, za ktoru je platena. Ak by ona bola v nudzi a potrebovala pravnika, a nahodou by narazila na mojho muza alebo mna, pravdepodobne by dostala nejaku sluzbicku zadarmo, alebo zlavu. Uplatkarstvo vsak absolutne nepodporujem. Doktori potom ocakavaju, a to je zle.
Podla mna zle zvoleny nazov temy 😉
Ja davam dakovne, ak niekto spravi nieco naviac alebo je mily ku mne ci k mojmu dietatu. Cize bonbonierka, cokoladka, kava, kvety presne pre konkretnu osobu je pre mna podakovanim nie uplatkom. Nedavno ked dcera lezala v nemocke a sestricky boli k nej uplne super, co si aj ona chvalila, dostali od nas bonbonierky 🙂
@frisbee @mataharyy no ja som sa s tym nestretla ani na Slovenku, takze asi to bude o nahode a nie o tom, ze CZ nevie co su uplatky 🙂
ja sa priznam ze som dala kawu nechce sa mi to tu rozoberat v poctate to bolo za ochotu dotyčna doktorka ktora ma liečila bola predvolana na sud svečit ohladne mojho zdrav. stavu zo zaciatku nebola nadsena pri tom to bola jej povinnost a vzhladom na to aku mala kvalifikaciu nebola som prva ani posledna po sude som jej donieskla kavu za ochotu.
neviem, prečo sa dar alebo poďakovanie berie ako úplatok.. úplatok by som nedala (pred nejakým ošetrením alebo výkonom).. ale keď som s lekárom - sestričkou spokojná a vďačná, tak mu dám nejakú bonboniéru, kávu atď.. neviem, prečo by malo byť natom niečo zlé... každý má nato svoj názor a toto je ten môj 🙂
momentalne som na RD, ale inak ucitelka. ZAKAZALI nam prijimat cokolvek ine ako kvety na konci skolskeho roka. takze kavicky, flasky, bonboniery... ako uz niekto pisal vyssie, je to trestne!
ale podla mna, hlupost!
nieco ine je podakovanie a nieco ine uplatok. a NIEKTO vymyslel, ze je to to iste... :(
@maria30 lebo pointa je, ze on je za to plateny a ty si klient.Asi by nebolo dobre, keby to bolo ako v restauracnych sluzbach, kde casnik dupka nohou pri stole a tvari sa znechutene, ze mu nechavas len 20 centov (bezna prax).
Tu totiz ide o ludske zivoty a ziadne uprednostnovanie pacientov sa nepripusta. Lekari by mohli automaticky uprednostnovat bohatsich, lebo od nich maju sancu cosi dostat.
@cecil36 já vůbec netvrdím že v čechách nejsou, na pohádky už jsem velká 😀 ale já osobně jsem se s tím nesetkala, ale tady celkem běžně, že někdo jde k doktorce, do nemocnice a rovnou si bere prašule s tím že už nechce zažít to co dřív, tak si raději zaplatí 😖 Ale taky netvrdím že je to všude a u všech tak, ale tu jsem na to před porodem narážela dost často, že se mě ptali kolik dám, nebo věta "no tak si připrav prachy jestli chceš aby to bylo v pohodě... Byla jsem fakt značně v šoku a normálně jsem si začla připadat že bez úplatku neporodím, možná tak před bránou nemocnice 😀 U samotného porodu pak nikdo z personálu si o nic neřekl a porod jsem měla pěkný, sestřičky byli milionové, doktroka taky, akorát byla nadšená z toho že má noční, ale byla slušná a všechno, pěkně jsem jim poděkovala a tím to pro mě haslo 🙂 Ale kamarádka, říkala že si normálně o peníze nadrzo řekli 🙄 A to je to, když se to stane pravidlem, tak co potom lidé kteří na to nemají? Na úřadě se s nimi nebudou bavit, v nemocnici si je budou přehazovat atp... 🙄
@tea333 Zas co do restauračních obsluh, tak jsem se tu (ale naopak v čechách častěji) zatím nesetkala s tím že čekaj že něco dostanou, naopak když nechám nějaké drobné tak ještě děkují... Je to opravdu o štěstí na koho "natrefíš" 🙂
@sladkasue káva a pod. nie je úplatok, ale pozornosť. Kto mne ako rodičovi zakáže niečo dať učiteľke? asi nik, je to moja osobná vec. Tak sme to mali vysvetlené aj v práci. Nikdy by som to nedala ak by si to dotyčný pýtal, dám lebo ja chcem, či už to je doktor, učiteľ, upratovačka alebo chyžná. Ja som proti peňažným úplatkom, ale toto je iné to je pozornosť.
ano dala som a nie raz.... to co dovtedy neslo alebo by to trvalo neskutocne dlho tak sa poriesilo velmi rychlo... ono to neni tak ze ides a das len tak /ako ja sa nebavim o cokoladach a kavickach po ukonceni hospitalizacie pre sestricky a tak... to je ok/ vacsinou to funguje tak ze prosto mi niekto znamy to dohodne a on mi aj povie ze co asi za to... treba dat....
mam skusenost s tymto aj pri strykovi kde sme davali aby ho prosto operovali lebo povodne sa im do toho nechcelo pustat ... pozil si o dva roky dlhsie ...
za porod som nedavala nic akurat sestrickam cokoladu a tak...
tiez si nemyslim ze je to v poriadku ale
davali sme aj ked sme potrebovali riesit s babkou umiestnenie na jednom oddeleni este...
a to ze sa uprednostnuju ti co niekoho poznaju resp. nejako to vykompenzuju je fakt ako stretla som sa s tym neraz...
ahoj, ja som este nebola "nutena" dat uplatok. 🙂
@martina2001 - no ono je to vselijake, drahy robil predoslu pracu v pozicii, kde mohol jedinym vyrokom vymenit pre spolocnost dodavatela a pre tu firmu to mohlo znamenat stratu obrovskeho kontraktu :( No neverila by si, co vystrajali pred vianocami, okrem vianocnych vecierkov, kazdy daval darceky od vymyslu sveta a drahy to musel za kazdym odmietnut, vsetko nad 20€ hodnoty sa aj u nich vo firme berie ako uplatok, doslova a je za to vyhadzov bez mihnutia oka.
@maznacik007 - no ale preco je to tak? Na slovensku bez uplatku ci bez znamosti nejde takmer nic, dlhe cakacky su preto, lebo sa tam medzi normalne terminy stale po znamosti niekto votrie a podobne... mne sa to nepaci, aj ked to v tom momente urcite pomohlo - spravne to nie je :( A tym, ze to budes "akceptovat" to len podporujes do buducna.
tak a moze sa tu veselo diskutovat ja idem budit deti vecer sem skocim .. 😉
a este tot moj nazor: pred vykonanim urcitej prace nie ...pisem o "darcekoch" nie o obalkach tie su tresne ..po vykonani urcitej prace ak som spokojna..ANO .kavicka bonbonierka alebo flasa na tom podla mna nieje nic zle