V týchto dňoch sa rozprúdila v médiách debata o zamrazovaní krvotvorných buniek z pupočnííkovej krvi a odborníci odporúčajú darovať bezplatne tento "materiál" do verejného registra. Aký máte na to názor, urobí tak niektorá z Vás? 🙂
Veď práve, aj my vážne o tom uvažujeme... Pre vlastnú potrebu asi nie, pretože som počula, že je len malá pravdepodobnosť, že by pomohla samotnému darcovi a jeho príbuzným pomôcť, ale pokiaľ by mala pomôcť niekomu druhému, bola by som šťastná.
dorotelka, ja som tak bola rozhodnuta uz pred niekolkymi mesiacmi. teraz trosku vaham len z toho dovodu, aky pristup k tomu maju len z toho dovodu, ze to nie je komercne zaujimava zalezitost 😒
uz sa ani vyjadrovat neviem 😅 😀
certica, ako to myslíš? Že nič za to nedostaneme my, alebo naopak, že si na tom nabaľujú organizácie vrecká v prípade, ak si dávame zamrazovať pre vlastnú potrebu?
nie, o to mi vobec nejde. ked darujem, tak to nerobim pre svoj prospech. privitala by som vsak, keby aspon darcu informovali, aky je vysledok toho odberu, ci ho vobec daju alebo nedaju zamrazit, t.j. ci je pre nich zaujimavy alebo nie
ja som nevedela, že sa to dá aj verejne, inak by som určite dala... 😉 😉 😉
Áno, dá sa to aj tak, len tomu nerobili až taká osvetu - asi keď je to zadarmo a nikto z toho nemá ani korunu 🙂
dorotelka, asi tak...
Mne to povedala až po pôrode moja spolurodiaca... Inak nezdá sa vám ,že je to pekne drahé?
presne aj s tou osvetou alias bezplatna zalezitost
nedarovala by som, povazujem to za potrebne pre moje dieta, co ak nahodou.... takze nikdy by som nedarovala!
na druhej strane si hovorim, ze je to asi lepsia alternativa - darovat, ako zahodit do kosa, pokial tato moznost existuje
Včera o tom bola v Novinách plus reportáž... Ročne sa zamrazí cca 1000 odobratých buniek, čo je 25 mil. Sk, keď počítame, že jeden súkromný odber stojí 25 tis. Sk. Pričom náklady na ich odber a úschovu počas 11 rokov je údajne 6 mil. Sk. Neviem teda, či to nie je len o dobrom biznise.
ja som to pri porode darovala 😉
franz a kde si rodila?
franziska, a ako si postupovala keď si to chcela darovať? Informovala si o tom niekoho okrem svojho pôrodníka?
já myslím, že se to jen nahlásí předem v porodnici a vyplní se nějaký papír, ne?
rodila som na kramaroch, nic sa nevyplnovalo iba som povedala pred porodom ze ja to nechcem, ale dala som to ustne na darovanie a bolo 🙂
kacka, aj ja mam take info - nahlasit a vyplnit nejaky dotaznik
vôbec netuším, musím to pozisťovať, písala som teraz mail do spoločnosti, ktorá zamrazuje transplantáty ohľadom bližších info ako postupovať.
franziska a si si ista, ze to do tej spoloc. banky putovalo? teda, ci ta niekto informoval..?
ahojte, kolko stoji to odobratie pre vlastnu potrebu (tusim 25000?) a pre potrebu ineho (zadara?). kolko stoji rocne uskladnovanie, ked to chcem pre vlastnu potrebu?
lul: 25 tis. Sk stojí odber pre vlastnú potrebu a myslím 600Sk/ročne za uskladnenie...
hm, tak to neviem, uz som to dalej nezistovala, mala som ine problemy 😀 😀 😀
ahojte, ja by som bola darovala, keby som vtedy vedela, ze to ide.
23 680 sme platili mi za odber a 600 sk rocne za skladne.
cafte, no ja som o tom pislaa aj do temy o pupoc. krvi, ze my darujeme...ono povodna myslienka bola prave v tomto...Ale vela ludi sa na mna doslova krivo pozeralo, ze ako nie som ochotna obetovat 25litrov pre zachranu zivota mojho dietata 🙄 ja som fakt happy, ze konecne sa aspon niekt o tom vyjadril aj takto 😉 ja robim osvetu darcovstvu, kde len mozem 😉 ale mam pocit, ze v mojom okoli uplne prevlada nazor ako ma Nenka...
dorotelka - dakujem. pre inych je to gratis?
lul: áno, do verejného registra je to grátis...
verulka: to nie je o "lakomstve", ale asi skôr o reálnom pohľade na vec.
ano pri darovani sa vobec nic neplati
já jsem o tom přemýšlela, že bych darovala