Dobrý deň chcem poprosiť o radu.
Dali by ste vykastrovať psíka? (Chlapca,nie fenku) Ak áno prečo?
Príp. Plusy, mínusy...
Ďakujem za každý koment🙂
Ja nie, ale psa si viem ustrazit
Nevidím jediný dôvod, aby sa nedal vykastrovat, ak nemáš papierového psa a nechceš od neho šteniatka.
Máme rodinný dom so záhradou je to vonkajší havo mám obavy že akonáhle sa začnú susedné psíky hárat bude za nimi utekať...preto rozmýšľame o kastracií
v tvojom pripade urcite kastrovat... nevies si ho ustrazit any neutiekol
@monika_k a myslíš že to pomôže nebude potom mat nutkanie utekať?
no tak zase pozor, nutkanie utekat moze mat nadalej, len nebude utekat za fenkami. Cize ak nemas dostatocne zabezpeceny dvor a on si rad zabehne na "spacir" niekde, tak bude utekat. Moj si ujde a este nikdy neutiekol za fenou, ale do lesa atd... viac menej harajuca sa fena nam mohla aj pred branou sediet a jeho ani netukne (nie je kastrovany), ale napr. susedov pes, ten 2 tyzdne nezral, ked citil, nasu harajucu sa susedku, toho dali vykastrovat. A zo zdravotnych dovodov su prave fenky okolo nas sterilizovane (posledna minule leto, turistov si moj pes vobec nevsima, pokym nemaju čapicu:D) , cize uz teraz ani nic take nehrozi. Ja osobne si psa vykastrovat nedam. Pockala by som, ako sa realne bude spravat, mozno mu to bude fuk... pre mna ako argument staci to, ze ani nasa veterinarka si psa ani kocura nekastrovala. No preco asi.. a kocur chodi kade chce, pes je ako kazdy iny.
iste ze ano .. moze ujst a skoncit pod autom , moze mat neskor rakoviny , moze znackovat .. moze mu zasibavat ak zaciti harajuce feny v okoli a dalsia vec premnozovanie psov je uz strasne velke ... ak nemas vyslovene psa na chov tak mu viac pomozes ako uskodis ... je to jednoducha operacia a pes je kratko po nej ok
A kedy sa zvyknú taký psíkovia kastrovat koľko mesačný?
Záleží aké plemeno, aká je povaha. My máme už 6 ročného nemeckého ovčiaka, je síce od mala pojašený a mega energie, cvičením sa to dá zvládnuť, poslúcha na slovo, neuteká ale aj si ho vieme ustrážiť. Ak by sme ho dali kastrovať bol by asi kludnejší, ale zase by stratil to čaro z povahy takéhoto psa. Takže fakt záleží od okolností. Samozrejme ak by utekal prípadne bol nezvládatelny, nie je o čom.
Je to jack russel
Zatiaľ je veľmi dobrý ale uvidíme ako to bude keď sa budú fenky harat len som tu chcela vedieť názory a či mu to nejak nezaškodí ...
@cocolino234 tak ako keď sa vykastruje sučka zabráni sa vzniku možnosti rakoviny maternice alebo vaječníkov. U kastrovaných feniek je aj oveľa nižšie riziko vzniku rakoviny mliečnej žľazy tak sa u psa zabráni vzniku rakoviny semeníkov.
Narusis tým hormóny, rovnako ako prechod u muzov/žien. Hormóny chránia pred mnohými chorobami. Plus psy potom ľahšie priberaju. Nie je to také jasne ako prezentujú veterinári s cieľom na psoch hlavne zarobiť. Ja by som psa nedala pokým je ok, iba ak by vkuse utekal alebo by to prežíval tak že by nezral kvôli haravym fenam
Určite kastrovat ked ho mate vonku. To nemas šancu ustriehnuť aby nezabehol za sukou. U nas na ulici vidno ktory pes je a ktorý nie je kastrovany, ked sa susedova suka hara, nas o tom ani nevie ale koľko psov beha po ulici a obsmieta sa okolo plotu ani nehovorím. Pes si vzdy najde cestu cez plot ked chce.
v tvojom prípade je to najlepšie riešenie 🙂
@taskataska viem koľko to stojí , keď na to nahovorila skoro každého majiteľa určite im to výrazne pomôže.
@taskataska tak mi povedz ze prečo to veterinári tak radi robia? Prídeš zo stenatom na očkovanie a hneď odporučia kastraciu.
Nie nedala..je tam ovela viac riziko, ze dostane rakovinu alebo zlyhanie obliciek. Dala by som mozno az keby mal nejake vacsie problemy aj to mozno iba chemickou kastraciou. A to ze prestanu sa jasit za fenkami tak to nie je pravda..to vam potvrdi aj kazdy veterinar. Vacsina psov ostava aj nadalej sexualne aktivni.
Ja som dala, mam aj fenu a keďže nechcem stence, tak menšie zlo je vykastrovat psa.
@marsmykkok no preto lebo tolko businessmanov so stenatami je az, každý druhý namnozi svoje psy, lebo ved "aspoň raz za život nech ma stenata". Ja by som davala za toto normalne pokuty v radoch tisícok eur ak niekto nakryje neuchovneneho psa. Alebo aj do basu na oar týždňov posedieť. Lebo toto nikdy neskončí. Veterinári maju našťastie rozum a preto odporúčajú kastráciu, nie kvôli svojmu business (pre nich to ziaden business nie je) ale kvoli všetkým tym nezodpovedným ľuďom co krizia psy hala bala.
Počkajte však kým sa mu skončí vývoj.. my sme kastrovali hneď ako sme mohli a musím povedať že pes nebol taký mohutný a veľký ako jeho rovesníci...
Ja nekastrujem a ani kastrovať nebudem, pokiaľ by ten pes/ fena nemali závažné zdravotné problémy . Nepovažujem to za správne a ak si niekto nevie ustrážiť psa nech ich nemá. Za 20 rokov chovu mi žiadny pes neutiekol a ani sa mi medzi sebou nenakryli. Ja neviem čo to máte za veterinárov ale mne kastrácia bola ponúknutá len raz a to v prípade zápalu maternice u 8 ročnej feny. Kastrovať sme nakoniec nedali , preliečila sa antibiotikami a nikdy sa to u nej už nezopakovalo . Môj veterinár zásadne nekastruje štence a ani mladé psy .
@21oktober ked mas psa v exterieri (a nie je priviaziany na retazi alebo zatvoreny vo voliere) tak nikdy nemozes povedat ze si ho ustriehnes. lebo nevies....
My sme mali fenu v byte, to je ine, tu sme kastrovat nedali, lebo ano, vedeli sme si ju ustriehnut, ale ako sme sa prestahovali do domu a yaobstarali k fene psa, isiel pod noz hned ako to bolo mozne. Psy nemame permannetne vonku, su to gaucove psy ale stalo sa aj nam ze zabehli na susedny neobvynay pozemok lebo sa tam macke narodili macence (do teraz netusim ako a odkial)
Take nehnevaj sa, ale ten tvoj koment ze kto si neustrazi psa tak by ho nemal mat je dost odveci.
Psík nebude zabiehať za hárajucími sučkami a vyhnete sa možnej rakovine semenníkov.