Dá sa zmeniť charakter a vlastnosti človeka?

15. apr 2021

Prosím Vás,
už mnoho ľudí mi dalo nejakým spôsobom najavo, že sa to so mnou nedá vydržať v niektorých situáciach a oblastiach života som vraj nepoužiteľná.
Myslíte, že sa človek sám môže zmeniť k lepšiemu/horšiemu?
Ja som bola celý čas so sebou v pohode, a nereišila som nič takéto, ale momentálne aj situácia ma prinútila trochu zamyslieť sa nad sebou.
A uvedomila som si, že ja som naozaj povrchná osoba, a dosť sebecká, neviem ovláadť svoje emócie,výbušná, púdova, lenivá. Rodina mi sem tam nakladá riadne. Vytvorila som si hrožšiu kožu.
Ale reálne naozaj vidím na sebe veľa nedostatkov. A je mi zo mňa naozaj zlé. Viac negatív ako pozítiv. Neivem sa na seba pozrieť do zrkadla. Doknca som raz videla video, kde som sa s niekým hádala. Ešte som aj sekera a tie slová dokážu nieekdy iných veľmi zraniť.
Ale čím viac sa snažím, tým menej to ide a mám pocit, že mierné zmeny prišli, ale asi k horšiemu. Dokkonca ešte rada vyvolávam konflikty.
Čo to som za človeka?
Ako mám aj nejaké dobré vlastnosti a na tých sa snažím stavať, a opakovať si ich.
Máte nejaký recept ako byť lepším človekom?

bloger
15. apr 2021

Ahoj samozrejme výborné je že pracuješ na tých dobrých vlastnostiach a že si si niektoré veci uvedomila to si spravila veľmi veľa klobúk dole pred tebou skús možno niekomu pomôcť kto to potrebuje dobrý skutok alebo ak máš vo svojom okolí niekoho kto potrebuje vypočuť možno objať a pokiaľ pôjdeš touto cestou tak to bude postupne meniť aj tvoje srdce budeš láskavejšia a nebudeš myslieť na tie zlé veci pamätaj najdôležitejšie je aká si vo svojom srdci bola si stvorená na Boží obraz takže je v tebe určite veľa dobrého si určite skvelá a verím že existuje človek ktorý ťa má rád

katkamatka7
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katkamatka7
15. apr 2021

Áno, určité vlastnosti sa dajú zmeniť, alebo postoj ku nim a vnímanie. Charakter ako taký je skôr nemenný, ale dokáže sa okresať alebo nabaliť. Je to pekné, že si uvedomuješ aj svoje pozitíva a teda stávaj na nich. Svoje postoje a presvedčenia Ti môže pomôcť zmeniť vzhliadnutie vhodného filmu, prečítanie článku, knihy. Napríklad kniha od Louise L. Hay : Miluj svoj život. Alebo Láska duše od Sanaya Roman. Dá sa aj prečítať online a dá sa aj vypočuť ako audio kniha. Samozrejme, je takých kníh mnoho... Z filmov napríklad Malý Budha. Len pre inšpiráciu, určite Ťa osloví ( aj) niečo iné 🙂

1sally12
15. apr 2021

Akokeby som o sebe čítala😁

matafich
15. apr 2021

@bloger pekne si to napísal, vážne. Keby si ešte oddeľoval vety bodkami a čiarkami, bolo by to super.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bloger
15. apr 2021

@matafich dobre pani učiteľka polepším sa

autor
15. apr 2021

Ďakujem za odpovede.
PPracovať na sebe musím jak na vzhalde, aj na vnútornom živote.

@bloger povzbudili ste ma velmi vasou odpovedou a pozitivoitou.
takíto ludia su mi velmi vzacni, a preto mám chuť meniť sa. Najmä pre takýchto podobných ľudí. A o to viac, ked mam takýchto zopár aj v okolí, ktorí držia nad vodou.

@katkamatka7 dakujem za odporucania. Myslím že, to využijem, aj keď som si radšej istejšia niečím čisto kresťanskom. Premena svohjho vnútra je pre mna dôležitá pre mnohé iné dôvody, A naozaj sa rada stretávam s inými odporucaniami na danú tematiku.

@cocolino234 ďakujem za podrobnú úkažku. Lepšie by som to nepomenovala, alebo nenašla lepší návod.
Dobrovoľnictva mám za sebou a asi aj pred sebou. Nejaké aktivity v neziskovke, ale aj tak je to oveľa lepšie. Iba ten pocit, že niečo človek robiť nezištne je fajn aj ked stale to je len aby to dobre vyzeralo pred inými. A iným to je vlastne úplne jedno a ja ani neviem úplne presne prečo robím nejaké veci. Je to iba maska, aby som sebe verila, že aj ja som dobrý človek, ako vy všetci ostatnní. Len tým, že sa too snažím dokázať iným ľudom je zbytočné. A preto potrebujem zbúrať všetko staré vo mne a postaviť niečo lepšie.

A prave to ste ma uplne popísali správne a čo sa to deje, že len si opakujem v izbe taka nechcem byt, ale stale to je take falosne, lebo takato som a nič sa nemeni už npár chvil. Preto si postupne hladam niečo kde budem vychadzat zo seba a meniť to. S tým je možno aj spojene sebavedomie. A pohľad na seba samu navonok. Aj ten charakter a možno aj to, že človek viac introvert.

A tam sa velmi človek stretava aj s otazkou či naozaj sa chcem zmeniť? a S tým možno súvisi aj naozaj vychadzat z komfortnej zony. A najma ked to skusam a robím veci, na ktorým iným zalezi tie drobnosti.. tak tam sa strevam ešte aj sama so sebou.. padne na mna otazka nebola by mi pohodlnejsie keby som to nerobila pre iných?

čiže ak sa rozpisujem pokojne ma nemusíte čítať.

Niekedy nám samota prospeje a dostaneme sa do iných rozmerov lásky, porozumenia.

A časom podla mna možno aj zrejeeme ešte do väčších objavov o sebe samých, o láske, porozumení, odpsutení.

O to viac sa skôr prikládam viac a viac ku krestanstvu. A nie ku iným kadajekým spekulaciam.

Nie len o láske a obete, ale aj utrpení a krížu. Ešte toho veľa neviem asi o ničom, ale verím že časom každý dospjeeme do toho bodu kam sa máme dostať.

Tento už skoro rok pandémie, bol veľmi dobrý. Aj keď už by mohol skončiť.