Dá sa zapísať zahraničné meno do SK kalendára?

natalia777
17. sep 2010

Ahojte kocky, ma niekto pojem ako to urobit? zahranicne mena napr. ako rebeka, sofia alebo sara tam uz su 😵 moja dcerka sa vola chiara a tiez zopar chiar poznam...... za kazdy napad dakujem 🙂

junovka
17. sep 2010

moja je Timea a za 9 rokov som sa este nestretla, zeby som ju niekde v slovenskom kalendari nasla.Kedze je to madarske meno, tak oslavujeme podla madarskeho 🙂 ...detto mladsia dcera je Nela, je to dost frekventovane meno a aj tak som ho zatial nenasla v kalendari.Kedze je to ceske meno, tak ho oslavujeme podla ceskeho kalendara 😀 😉

Zeby jednoduchy cloviecik vedel zariadit,aby ake-take mena boli v slov.kalendari, tak to pochybujem. 😉

ani3012
17. sep 2010

Zavolám ti sem @monkula ,tá ma Chiaru 😉

Inak môj názor:
Chiara oslavuje meniny 29.10. spolu s menami:
Klára, Narcis, Zenob, Klarisa, Narcisa, Zenóbia, Chiara
http://sk.wikipedia.org/wiki/Meniny_na_Slovensk...

Zaraďovanie mien do kalendára
Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV nevydáva kalendáre a ani jeho pracovníci nie sú členmi takého orgánu, ktorý by mohol ovplyvniť zaraďovanie mien do kalendára. V minulosti existovala kalendárová komisia, ktorá zabezpečovala revíziu súboru mien v kalendároch a v ktorej mal zastúpenie aj Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV. Nemáme však nijaké informácie o tom, že by v súčasnosti takáto komisia existovala. O prípadnom zaraďovaní mien do kalendára, resp. o zmenách v uvádzaní mien v kalendári rozhodujú v súčasnosti samotní vydavatelia, čo sa odráža aj v niektorých rozdieloch pri uvádzaní mien v jednotlivých kalendároch.

@junovka
31.5. Petrana, Petronela, Petrónius, Blahoslav, Nela, Petrónia, Nelly

andika10
17. sep 2010

aj si calendar.sk a tam maš mená ktoré sú v kalendári, Inač som tam našla aj Timea 😉 ale má rovnaký dátum ako podla maďarska.

monkula
19. sep 2010

Ahoj Natalia..
My Chiaru oslavujeme 12. augusta, podľa talianskeho kalendára, link, čo sem dala @ani3012 to je nejaká novinka, pretože meno Chiara som v slovenskom kalendári nikde na nete nenašla.
mmch Chiara je významovo úplne to isté, ako Svetlana, keďže slovo chiaro - znamený svetlý, jasný, nie je to Klára, ako si veľa ľudí myslí, to je len určitá podoba - Clara

ikke
19. sep 2010

podla mna je chiara klara

sv. klara (a meniny su odvodene od kalendara svatych), ktoru tak nazyvame v slovencine, bola Chiara Offreduccio
http://en.wikipedia.org/wiki/St._Clare_of_Assisi
aj v talianskom kalendari je Chiara 11. augusta
http://www.namedaycalendar.com/italy/august
presne tak, ako je v cirkevnom katolickom kalendari Klara

vyznamy mien klara aj chiara sa vysvetluju viacerymi slovami, pre obe mena vsak velmi podobnymi: cisty, jasny, svetly - vid napr. taliansky slovnik
http://slovnik.azet.sk/preklad/taliansko-sloven...
😉

o zapisovani novych mien do matriky je tu niekde cela tema

😉

gerci90
19. sep 2010

baby a smiem sa spitat moja je LILI nie Liliana ..ale len Lili...neviete kedy taketo detičky s tymto menom slavia? viem že je potom aj Lily s tvrdym..Y....ale neviem ked maju mena...dakujem za odpoved. 😉

nivejka
19. sep 2010

gerci90....ja dávam mojej malej síce meno Lilien,ale ked ti to pomôže tak má meniny 23.júla. 😉

berus222
19. sep 2010

raz volakedy davno hovorili v radiu, ze sa to da. neviem presne uz ako, moc som tomu nevenovala, ale nieco take, ze si napises ziadost alebo co do konkretneho vydavatelstva, zaplatis si a tam budu tlacit kalendare s tym menom ale iba na 1 rok. alebo nejako tak. ale da sa to.

maggie2
20. sep 2010

@natalia777 Podľa môjho názoru je oslavovanie menín prežitok. Nemusí so mnou nik súhlasiť, ale podľa mňa to aj na SK bude spieť k tomu, že meniny sa prestanú oslavovať. Je oveľa viac mien ako je dní v roku, to po prvé, a po druhé, oslavovať narodeniny úplne postačí.

cindy315
21. júl 2012

Aj ja mam Chiaru a meniny oslavuje podla talianskeho kalendara 11.8. Chiara neznamena Klara ale skor Svetlana.

konyova
6. feb 2014

ahojte som rada zesom sa mohla snekim otom pisat moja cerka sa vola roxana ale jej meno neni v kalendari stale sa pita ze preco nema menini ako druhe diti ale podla nemeckeho kalendara ma menini v 13.12.ale bolabisom kebi sa dalo zapisat aj do slovenske kalendara