Cudzie mačky

20. máj 2023

Ahojte, bývame v dome na dedine a stále tu pribúdajú nejaké mačky ktoré nám kedykoľvek vojdú do domu po stromoch sa vyšplhajú aj na balkón a robia všade capky, kakajú,vracajú nám na nábytok vonku, do črepnikov nosia kadejaké hlodavce (položivé) a neraz sa stalo že sa dostali s tými hlodavcami aj do domu keďže máme dvierka pre psíka, nevieme si s nimi dať rady. Nie sú naše stále prichádzajú ďalšie a ďalšie. Čo mám robiť ? Som už zúfalá nenavidim mačky. Susedia vraj mačky nemajú nie sú to ich. Už mám pocit že sa na našú ulicu ľudia chodia zbavovať mačiek.

tripetta
20. máj 2023

Mačky zvyknú nosiť človeku myš ako prejav pozornosti, ako darček. Možno si ťa len obľúbili a chcú ti vyjadriť náklonnosť. Mačky majú svoj rajón, kde lovia, nanešťastie (alebo aj našťastie) si vybrali váš dom a okolie. Kde sú mačky, tam myši nemajú "pré", takže možno nejaký úžitok vám prinesú. Možno keby ste mali doma svoju mačičku, pre cudzie by jej pach bol signál, že teritórium je už obsadené. U nás to celkom dobre funguje
To memečko neber prosím vážne, nedalo mi 😅 Rešpektujem, že nemáš v láske mačky, každý sme iný. Dúfam, že nájdete nejaké dobré riešenie pre obe strany, pre vás aj tie mačky.

maria1989
20. máj 2023

Dvierka na psa kup take na čip. Tak sa ine zviera okrem vasho cez ne dnu nedostane.

aurinia
20. máj 2023

Mačky sú super. Sú inteligentnejšie ako pes

lenkadenisa
20. máj 2023

Súcitím s tebou, @autorka. Tiež bývam na dedine a všade sa tu je8ú mačky, všetko od nich smrdí, ošťaté, osraté. My sme si kúpili psa a je pokoj zatiaľ. Predtým som si občas od mamy alebo svokry požičala psa na víkend a bol relatívne kľud na pár dní, kým nezistili, že pes tu nie je.

autor
20. máj 2023

Môj pes ich j8be
@lenkadenisa 😭😭😭 takže možno to ich láka no fakt je hnoj od nich zničili mu aj závesy vonkajšie proste toto nie. Všade sa kotia ešte minulého roka sa mi vykotili malé v garáži pod gumami v aute

mayben
20. máj 2023

Ak viete, ktorého suseda/ov sú, dobré by bolo, keby ste im povedali či by si ich dali vykastrovať. Nebudú tie mačky potom ani tak chodiť, ani značkovať (a určite ich moč nebude tak zapáchať) a hlavne si medzi sebou nebudú prenášať choroby a podobne ako keď sú premnožené. My sme tak susedovi išli dať vykastrovat (po dohode s nim) jeho mačku, čo neviem či sa vo vašom prípade dá 😃, ale aj to je riešenie. Pripadne osloviť kastračný program, útulok, OZ v obci, či by s tým vedeli pomôcť. Alebo si zaobstarať svoju mačku, zvyknú si strážiť svoje územie. Hlavne prosím tie mačky nebite a podobne, ony nemôžu za ľudskú hlúposť…

8aslan147
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majlo1234
20. máj 2023

Ano, treba ich postriekat vodou, ak ich zbadas. No a najlepsie asi funguje vlastna teritorialna macka.

elmivelmi
20. máj 2023

a psa mate kde?No kebyze mas psa a nie gaucovu prachovku mas aj macky vybavene.

janulik2008
20. máj 2023

Mačky nevychováš 😁 tiež máme aj vonku mačky a ako tu niekto spomínal myši nemáme tak to je plus a ak máte aj psa, neviem sice kde ale ak lezú na balkon tam pes nepomoze

dota6
20. máj 2023

Najlepšia je vlastná mačka, najlepšie kocúr. Moj vykastrovaný starec rozmetá všetko, čo by sa len náznakom chcelo natrepat na dvor (aj psov). Stíha strážiť dom u našich aj môj :D tiež mi chodili cudzie mačky, nekastrované značkovať terasu. Ale náš kocúr to vyriešil. 😉 A mám super kocúra, neznáša maznanie a hladkanie :D je top.

luccija
20. máj 2023

Tiež som z toho na nervy prídem ráno na terasu a na obruse capky od labiek.Nam označovali sedenie na terase ten smrad cítim mesiace.
Vraj existujú nejaké spreje na mačku neviem čítaj na webe

janulik2008
20. máj 2023

@dota6 k tej mačke. Tiež sme takú mali, prvá mačka ktorú sme ešte ako decká doniesli. Volala sa Filipa a tá nemala problém aj psa vyhnať z dvora 🤣 sme sa z nej toľko nasmiali, chodieval pred dom ju cakať čierny kocúr a keď jedného dňa zmizla, tak odvtedy sme ani kocúra nevideli. Doteraz ju spomíname a to sú už roky ❤️

autor
20. máj 2023

Keby sa tie mačky dali chytiť, to sa túlia len keď chcu jesť…😔 som z toho na nervy susedov mám 3. Sme na ulici 4domy no ani jeden z nich nevyzerá ako vášnivý chovateľ 6 mačiek

aurinia
21. máj 2023

Osloviť občianske združenie, pomaly sa zblizit, pochytat, cez OZ vykastrovať. To je riedenie. Inak tam bude budúci rok 30maciek.

elmivelmi
21. máj 2023

No a preco nemas poriadneho psa?Kup si vlciaka alebo nieco podobne a mas po probleme.Maciek sa nezbavis,nam tak chodili na zahradu srat 7,az ked dosla nova suseda-inak mackofilka a odvliekla ich do lesa bolo po probleme,vratil sa len jeden kocur a toho si nechala.

janulik2008
21. máj 2023

@elmivelmi naozaj "super" suseda odvliecť mačky do lesa 🤔😳

elmivelmi
21. máj 2023

@janulik2008 a co teraz?Vidis a to je mackofilka,miluje macky ale nemala problem odvliect ich a za dva roky ,co jej zdochol ten kocur si kupi novu macku.Ako nam susedom to samozrejme vyhovovalo,ked nam macky prestli chodit po zahradach a kadit,vadit by mi nevadili ale tie hovna zbierat veru ano.A zasa ved ich nezabila,daroval im slobodu v lese,a macka predsa je diva,vies sa o seba postarat.Takze nic take hrozne neurobila,ktovie, mozno este ziju niekde zatulane.
Skor nezodpovedna bola ta suseda,co jej predala dom aj s 7 mackami.Ona si to mala upratat a nie krmit zatikane macky a potom ich necha na pospas.

mayben
21. máj 2023

@elmivelmi darovala im slobodu v lese??? Možno ešte žijú niekde zatulane?? Nemám slov naozaj. Toto nie je riešenie. Pani mačkofilke sa nechcelo hľadať mačkám adekvátny domov, dať ich vykastrovať, preto ich radšej vyhodila do lesa. Úbohé fakt…

ukulela
21. máj 2023

Su odpudzovace maciek. Macky tiez neznasaju niektore bylinky. Nastuduj.

lenka_xy
21. máj 2023

Treba si uvedomiť, že za takúto situáciu môžu len a len nezodpovední ľudia, nie tie zvieratá.
Takže nejakým spôsobom mačkám ubližovať, vyvážať ich do neznámeho prostredia a podobné skvosty, sú úplne scestné a nehumánne.
Takéto problémy treba riešiť komplexne a jediné riešenie je naozaj tie mačky poodchytávať, vykastrovať a nechať ich pokojne si žiť, bez toho aby sa množili, značkovali, prenášali choroby. Prípadne adoptovať.
Keď teraz máte na ulici 6 mačiek, o pár mesiacov ich bude 20, takže jednoducho sa toho niekto musí chopiť a vyriešiť to, aj keď len nahlásením nejakej organizácii na to určenej.
Ja mám tiež pribrzdených susedov, ktorí si boli schopní ročne namnoziť desiatky mačiek, ktoré lozili po celej dedine, tak sme ich pochytali, všetky dali vykastrovať, odparazitovať, choré sa preliečili a ešte sme im v prednej záhradke vytvorili kŕmne miesto, kde sa môžu zdržiavať a nikomu tam nevadia.
Počet mačiek sa výrazne znížil, všetky sú pekné, zdravé a akurát tak redukujú počty hlodavcov.

sense
21. máj 2023

K nám kedysi tak chodila susedov a mačka robiť potrebu pod živý plot, párkrát som ju drzo ostriekala a prestala chodiť. A inak sa čudujem ze mate psa a nevie sfi dat rady z mačkami. Ďalšia možnosť odpudzovač maciek

janulik2008
21. máj 2023

@mayben skoda energie, ona v mackach ktore ziju vnutri vidi trpitelov

simca06022011
21. máj 2023

Tak macky su aj tulave, dive, a kadejake cize to nemusia byt niekoho macky. Proste sa ku vam pristahovali. itez mame teraz plnu ulicu, postupne od leta z nich ubudne prirodzene. A potom ostane par. Potreby tu u nas nerobia, lebo ja mam psa... ale za to mysi chytaju intenzivne, cize sme radi 🙂) Ked tak to treba vsetko nalakat, pochytat do boxov a odviezt do utulku, treba sa o ne postarat, vykastrovat/sterilizovat a bude. Mozno nejakych vet, alebo utulok sa spytat ako to riesit. Macka je dive zviera, je to proste fakt, to nie je skrecok ani rybicka. Vonku beha, lovi... len treba to regulovat,aby ich nebolo 100... niekdy prirodzene priroda sa postara, auta sa postaraju... potom je to na cloveku

8aslan147
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elmivelmi
21. máj 2023

@mayben a kto bude kastrovat cudzie macky,7? Ty?vyhodis 700€ za kastrovanie?Ja by som to nedala.Kazdy ma iny postoj,mne to je jedno,ako pisem nam sa ulavilo,macky si mala hlavne riesit stara majitelka domu a nie ten ,kto take nechceme macky dostal ako bonus.Ale ja aspon sa nebram na mackofila a nechovam macky.Tato suseda co im darovala slobodu je mackofilka ,svoje macky si kastruje a ockuje.A sprava sa k nim zodpovedne,akurat tieto bonusove takto vyhostila z ich domu.No mozno im nemala davat zrat a vyhanat z donu a same by sa odtulali.Ale ona mackofilka to asi nevedela tak radsej ich pobalili a venovali im novy domov.A zasa nedeamatizuj,mack sa o seba postarat dokaze.Vidis jeden sa im vratil a toho si nechali.A tie ostatne sa zatulali inde alebo si to s nimi vyriesila priroda.

elmivelmi
21. máj 2023

@simca06022011 a ty budes chytat macky a davat ich sterilizovat?No ja by som si take naklady nerobila,nech si to robia mackofili,co si chovaju macky a potom sa im to nekontrolovatelne rozmnozuje.Rada fajn sice ale uz vidim kto sa do toho hrnie dobrovolne.

simca06022011
21. máj 2023

@elmivelmi bezne sa to robi v spolupraci s utulkami, ked to nevies tak nevies.. nasa vet napr. chodi kastrovat macky do utulkov, predpokladam, ze su to podobne odchytene.
A tie macky nie su "cudzie" nie su nikoho, to treba pochopit. Tak ako pes na ulici, nikoho nemusi byt a je na case aby to ludia pochopili.. su to proste ulicne zvierata, treba ich len reguloavt. Maju svoj ucel v prirode. U nas vychytaju haldu hlodavcom, preto predpokladam, ze sa v okoli rozmnozili lebo prisli domy, ludia - a to na 1000% NIK zo susedov mojich macky nechova, nekrmi, nema...

elmivelmi
21. máj 2023

@simca06022011 a co robia tie macky v utulkoch?Su zavrete v klietkqch a cely zivot cakaju na spasitela?Uz vidim ako kazdy chce staru,tucnu,bezzubu macku k sebe domov.Za kstrovanie suhksim mas pravdu a ak to robi utulok zadarmo ok,lebo zas tolko ludi nepoznam coby vrazali peniaze do kastrovania cudzich maciek.

mayben
21. máj 2023

@elmivelmi sú rôzne OZ, ktoré s tým vedia pomôcť. Kamarátke sa takto pritulali 3 mačky k domu, napísala myslím OZ Topoľčianske mačky, oni jej preplatili kastráciu, jednu mačku darovala a dve si nechala a má pokoj. Nemusí mať každý rád mačky, len nech im neubližuje. Preto sa aj volajú mačky domáce, lebo žijú s ľudmi a nie v lese. A áno, ja som si dala mačky vykastrovať a cena dokopy je podobná ako si napísala a nemám s tým žiaden problém. Plus mám čisté svedomie, neoznačkovaný dvor a som si istá, že riziko rôznych chorôb je oveľa nižšie. Nemám problem to nikdy povedať ani susedom, nech si dajú svoje vykastrovat tak ako nemám problem to napísať tebe. Úplne chápem, že autorka príspevku má nervy, že jej chodia na záhradu. Napísalo tu veľa ľudí riešenia, snáď sa jej podarí vyriešiť situáciu k dobru všetkých.