Ženy, slovo "MRTE", to používate bežne v komunikácii? Ja to tu na MK vidím často a dosť ma to "dráždi" 😂 v živote som nikoho nepočula toto slovíčko vysloviť.
Odkiaľ sa to slovo vzalo? 😁
Je mrte slov, ktoré dakoho dráždia. A toto je vo význame “veľa” (bratislavské nárečie). Niekedy počujem aj “mraky” namiesto “mrte”.
tiez som sa to tu na MK naucila, ale ja som uz takmer 25 rokov mimo Sk
Ja som mala spoluziacku z DK a ona toto pouzivala casto.
Ja ho práveže v písomnej komunikácii nepoužívam vôbec, ale pri rozhovore ho sem-tam použijem, hlavne keď sa rozkecám viac slangovo/nárečovo, v puberte to bolo omnoho častejšie... a síce som nevedela, že to je záležitosť BA, ale áno, som bratislavčanka 😀
V beznej komunikacii asi nie, nepoviem na urade, ze je tu mrte ľudí 😀 ale doma s rodinou a kamaratmi to obcas pouzivame
vôbec nepoužívame... a na Orave to nie je bežné slovo - ani v DK
My v Prievidzi bežne používame.. bolo toho mrte ..proste na mraky veľa🙂
Pouzivam casto,vacsinou v pisanom texte ale obcas mi ujde aj pri osobnom rozhovore s kamoskami 🙂 partizanske
Som povodne z Bratislavy, obcs to pouzijem. Myslim ze je to vzdy decentnejsie ako kde mi pravnik povie ze ma "po k...t" roboty.
Ja ako Bratislavčanka to tiež používam ale iba s kamoškami tiež z BA.😀 keď prepnem do takého nášho dialektu. Bežne v spoločnosti to nepoužívam. Skôr je to také ležérne slovo😀
Ano pouzivam to bezne. Mna irituje zas rupsak a zimusne veci🙈
občas použijem, čo ma viac irituje, je, že niečo "trebalo". Sloveso "trebať" neexistuje, takže netrebalo, ale bolo treba
Určite je "mrte" lepšie slovo ako "tehu,snažilkovanie". To už radšej slovo gravidná ako tehu😂
@danica2711 ale.. bolo treba je v podstate to iste ako trebalo :D po spravnosti to ma byt bolo potrebne ...
Mna slovo mrte naucila spoluziacka z kosic 😀 netusim aky to ma povod
Ja som z Prešova a presídlená do Bratislavy už 15 rokov…v rozhovore veru používam aj “trebať” aj “mrte” a dosť často 🙈.
Mňa zasa zdvíha zo stoličky “nadstaviť” namiesto “nastaviť” (napr. nadstaviť budík). Používajú to kolegovia tuším z okolia Trnavy a mňa to vždy podráždi 😅.
To znamená veľa
@deti95060810 no neviem či na Orave sa nepoužíva....lebo môj chlap je z DK a teda používa to tiež....od neho to slovo poznám....
Nepouzivam ho a ani sa s nim nestretavam nazivo
To je bratislavske? Zaujimave...
Ja som z východu a vážne som to ešte nepočula 😁 preto ma aj zaujímalo, či to niekto používa len v písomnej forme alebo bežne 🙂
Ale ste zlaté, že ste ma tu nepochovali pod "čiernu zem", lebo som čakala horšie reakcie 🤭
Tak či je niekde mrte ľudí alebo plná r.ť ľudí je snáď jedno. Furt je ich tam veľa...
Myslím, že to je také celkom ok slovo, poznám ho roky. Ale slovo kaveja a gratulka 😩😩 Mňa z toho vykacuje, úplne 🥴
Nepoužívam to slovo a vlastne poznám iba jednu babu ,moju naj kamarátku a tá ho veľmi často používa . Vôbec ma to slovo neirituje , počkaj , za chvíľu prídu Vianky , to je iná šmakocinka pre mňa
@lenka.25 Vianky? to som nepočula ešte 🫢
Buď rada, Vianky sú smrrrrrrť 🤣
@nikasmile Ďakujem 😁
Mrte som pocula a par krat pouzila pred 12 rokmi v partii 20 rocnych rovesnikov z BA. Momentalne ma dviha zo stolicky, ked kolegovia z tejto oblasti hovoria na plany v praci, ze su "namyslene" (nie "vymyslene"), u nas na vychode su namysleni iba ludia.
@autorka pôvod z čiech ale vraj je to aj nárečie BA, tam som to ešte asi nepočula. Kamarátov čechov som to v neformálnej konverzácií už počula povedať. Aj ľudí na festivaloch v čr. Ale inak nie, nepoužívam.