Čo znamenajú tieto porekadlá?

evelyn72
17. nov 2021

Dobrý večer chcela by som sa spýtať či niekto nevie čo znamenajú tieto príslovia/porekadlá
Dostal sa z dažďa pod odkvap.
a
Každý má svoj kríž.
Lebo moja dcéra to dostala ako domácu úlohu a my to nevieme nájsť čo to znamená (vysvetlenie toho).
Ak viete prosím poraďte nám niekto

jaskolka
17. nov 2021

Je to úplne jednoduché
Z dažďa pod odkvap-predtym bol v nejakej zlej situácii a teraz je v rovnakej, alebo horšej
Každý má svoj kríž - každý má nejaké problémy a to, čo musí znášať

evelyn72
autor
17. nov 2021

@jaskolka Ďakujeme že ste nám poradili🙂

mandala77
17. nov 2021

@evelyn72 z dažďa pod odkvap - poopravila by som prvý príspevok. Bol v nepríjemnej situácii - dážď, ale ak stojí pod odkvapom je v omnoho horšej situácii. Povedz dcére nech si to predstaví. Odkvap je to, kam steká voda zo striech. Napr. ak videla ako niekomu steká voda zo strechy do suda na dažďovú vodu. Ja by som jej ukázala obrázok nejaký z internetu.

sandokanka36
18. nov 2021

inak vdaka za tuto temu, clovek sa moze aspon zamysliet, ci to co si myslel, ze to znamena, je aj fakt pravda 🙂

jaskolka
18. nov 2021

@mandala77 písala som, že "aj v horšej situácii" porekadlá sú obrazne, to nie je, ze doslova sa na človeka leje z odkvapu voda, teda sa zamokri viac ako na daždi. (teda ze nutne musí byť v horšej situácii ako predtým)

alchemilkazltozelena
18. nov 2021

@evelyn72 z dazda pod odkvap je ako z blata do kaluze - bol v srackach a aj v nich dalej je.. doslova 😂

evelyn72
autor
18. nov 2021
evelyn72
autor
18. nov 2021

@mandala77 Ďakujem