Čo všetko potrebujeme pre mačičku?

medovka14
2. feb 2014

ahojte, chceli by sme si zadovážiť mačičku, už máme vybratu, má 6 mesiacov, bude sterilizovaná, len by som potrebovala poradiť čo všetko kúpiť na začiatok 🙂 je už naucena na záchod, ale ako bude u nás doma vedieť kde ho ma? ako často tam treba meniť ten piesok? ďakujem za akékoľvek rady 🙂

janulik2008
2. feb 2014

Ahoj. My mame dve britske. Tak na zaciatok potrebujes misky. Zachodik pre macku, skrabatko, a nejaky peliesok kde bude spinlat. Na zachod staci vziat cicu polozit ju tam a prednymi labkami pohrabat v tom piesku. A ano potrebuje zverlit teda piesok do zachoda najlepsi je podla mna zverlit ten urobi taku hrudku a to v pohode upraces. Ako casto je individuálne .y cistime kazdy den ledze ich mame dve. Ony macky su take ze ak maju plny zachod urobia ti to aj na rohozme viem z vlastnej skúsenosti .. keby nieco tak napis ip 🙂

redhairgirl
2. feb 2014

@medovka14 Mám doma 2 tigre gaučové - mačku a kocúra 🙂
Na začiatok bude treba určite záchodík. Ja používam krytý. Dobré skúsenosti mám s hrudkujúcimi bentonitovými podstielkami, ako je Zverlit alebo BioKats. Používam pól na pól voňavú a neutrálnu. Dezinfikujem cca raz za 4-6 týždňov. Výhoda oproti silikátovým, že hrudky po cikaní a exkrementy lahko vyhodíš a podstielka ostáva čistá. Záchodík stačí po príchode mačičky niekam umiestniť a ukázať jej ho. Prípadne ju do neho vložiť, aby si to tam oňuchala. Ja som mojim pre istotku aj labkou zahrabkala, aby vedeli na čo to je.
Ďalej aspoň 3 misky. Jednu na mokrú stravu, jednu na granulky a jednu na vodu. Moji pijú z fontány, lebo nemajú radi stojatú vodu. Ale to uvidíš, ako bude reagovať tvoja. Granulky nech má k dispozícii stále, keďže bude kastrátka, tak RC robia aj kitten sterilised granulky. Do jedného roka odporúčam mačiatkovské dávať.
Ešte by bolo dobré zabezpečiť škrabadlo. Na začiatok aj menšie, ale nech nejaké má. Inak bude likvidovať gauč, koberec, čokolvek na čom si bude vedieť brúsiť pazúrky. Tie z času na čas strihám cvakátkom. Nejsú to potom také smrtonosné zbrane 🙂
No a nejaký peliešok, u nás je v kurze také iglu, do ktorého si zalezie a chrní. Ale nie každej mačičke to tak vyhovuje. Niektoré majú radi otvorený peliešok a niektoré žiadne neakceptujú, spí sa na gauči, kresle, v posteli,... Druhá spí najradšej na škrabadle. No a samozrejme nejakú hračku. Či už plyšovú myšku, mäkkú loptičku, udičku s nejakou hračkou na konci, pierka,... Hračiek je na výber neúrekom. V každom väčšom petshope je ich habadej.
A bude treba aj nejaké "česátko" - buď hustá kefa alebo hrebeň, podla toho či je krátkosrstá alebo dlhosrstá.
Bude to prvá mačička? Ďalšie info kedykolvek 🙂

medovka14
autor
2. feb 2014

@janulik2008
@redhairgirl
baby dakujem 🙂

@redhairgirl ano, bude to nasa prva, chcem dopredu nakupit veci, aby uz mala vsetko nachystane ked pride 🙂 dcera bude mat narodky, tak by som jej ju chcela vtedy dat, aj ked ona ju uz videla, lebo sme ich boli pozriet v docasnom domove 🙂

redhairgirl
2. feb 2014

@medovka14 Tak verím, že dcérke sa poteší a nezunuje sa jej tento darček. Pri zdraví sa dožije hravo aj 15 rokov 🙂 Mačičky sú úžasné bytosti, len majú svojskú povahu. Nie sú ako psíky a nedajú sa "vycvičiť". Aj keď moje aportujú myšky a loptičky.
Velmi dobrý je portál a fórum Cats.sk, kde je mnoho skúsených chovateľov, dajú sa tam nájsť dobré rady, tipy, triky, nápady, množstvo informácií o výžive, ale tiež o zdravotných problémoch, veterinároch, ... na čítanie sa netreba registrovať. A fakt sa tam dá nájsť úplne všetko. No a samoška, rada poradím aj osobne. Som zarytý mačkofil 🙂

janulik2008
2. feb 2014

mačička sa nikdy nezunuje. a nie je s ňou veľa práce 🙂 stačí záchod, plná miska, a sem tam pokoj 🙂

danjelca
2. feb 2014

@janulik2008 joj ale behaju po kredenci a sú "všade"

janulik2008
2. feb 2014

@danjelca ... keď ich nepustíš do kuchyne tak nie. napríklad naše dve chodia do kuchyne a na kuchynskú linku neskáču. akurát pýtajú kapsičky ktoré dostávali každý deň len sme to museli stopnúť na 2x do týždňa 🙂 ale inak neskáču hore ... jedna spí celý deň na radiátore a druhá spí na posteli celý deň a vidím ich v pohybe akurát keď idú na wc, jesť alebo piť 🙂

kaktusik007
2. feb 2014

@danjelca ako ktora...

Ja mam macku mesiac, vzala som si trojrocnu z utulku. Jednoznacne tak doporicujem aj dalej. Z macata nikdy nevies co vyrastie, tato moja je presne ako ju pani z utulku popisala - neskace na stol, na linku, zavesy a kvety ju nezeujimaju. Spava na podnozke pri kresle, cez den na gauci. A z celej domacnosti je to najviac posluchajuce stvorenie ;)

Co sa starostlivosti tyka, je to fakt velmi nenarocne - misky, pelech, zachod, skrabadlo. A na srst pouzivam furminator - genialna vecicka.

@medovka14

veverka24
2. feb 2014

@medovka14 pevne nervy🙂 ale nie, staci zachodik, piesko do zachoda, misky - 3 ks, zradielko a nejak pellisek resp. skrabadlo pripadne neskor.kazdopadne macicka sa sama rozhodne, kde bude spinkat avylihovat🙂 pripadne hracku ale moja sa s nimi napriklad vobec nehra, ale maciatko loptickou tou palickou s pierkami urcite nepohrdne
Neskor hreben, kefu podla typu srsti.
V konecnom dosledku macka vacsinu dna prespi, my casto ani nevieme, ze ju mame ( vybrala som si kludnejsie plemeno) predtym som mala " obyckovu" bola trochu akcnejsia ale aj tak dost spinkaju.. A vtedy sa na ne super pozera
Zverlit cerveny alebo biocats mam najradsej. A uplne top je taky z rakuska, co sa trochusfarbi namodro a vyborne hrudkuje.

veverka24
2. feb 2014

@danjelca moja si na linku nedovoli.. Toto by mi dost vadilo..
Teda raz vyskocila, lebo som polozila kyticku a nedala jej ovonat.. A ona kyticky zboznuje🙂

terkalr
3. feb 2014

Zachodik odporucam kryty...my mame jednu potvorku a znici vsetko..mam dotrhane zaclonky,dolamane garnizky,co uz porozbijala ani nespominam.Naucili sme sa,ziadne pohare nenechavat na linke,hlavne na noc.Mrauci,ked spime...a rano nas budi,pyta ranajky...ak nikto nejde,tak bucha do dveri.Musim zakryvat kocik,lebo na noc sa tam rada upelesi.Vyhrabava hlinu z crepnikov,pravidelne zhadzuje orchideu...ale aj tak je to mazel.Pevne nervy a este krajsie zazitky s macickou!

terkalr
3. feb 2014

Este dodam...k zachodiku samozrejme lopatku..ale to uz asi viete...a dostat kupit aj travicku pre macky.Mozte skusit.