Čo všetko potrebujem, ak si chcem otvoriť materskú škôlku?

viki179
12. feb 2021

Dobrý deň. Už dlhšie uvažujem nad tým, že by som si chcela založiť materskú škôlku. Áno, viem. Je to beh na dlhé trate, treba veľa financií.. snáď to zvládnem. Deti milujem, a preto, by som to chcela robiť. no problém je ten, že mám vyštudovanú Strednú odbornú školu s maturitou. Žiadna pedagogická škola ani nič podobné.. Preto sa chcem spýtať Vás.. potrebujem nejaký pedagogický kurz alebo pedagogické minimum? Či si musím spraviť VŠ? veľmi by mi to pomohlo.. prípadne poznáte niekoho kto to tiež tak riešil? A neviete kde robia nejaké také pedagogické minimum? Veľmi veľmi pekne Vám ďakujem 🙂

evkamotka
12. feb 2021

Tak na "zalozenie a vlastnictvo" "firmy" by si pedag vzdelanie nemala potrebovat, skor tie ucitelky. Keďže ty budes manazerka

viki179
autor
12. feb 2021

@evkamotka a ak by som tam napr. Chcela ucit aj ja?

jarinka33
12. feb 2021

@viki179 ak by si chcela ucit musis mat aspon pedagogicke minimum

elizabet173
12. feb 2021

@jarinka33 pedagigicke minimum urcite nestaci. Musi mat VS, alebo dvojrocne pomaturitne studium - ucitelstvo pre MS

viki179
autor
12. feb 2021

@elizabet173 a to dvojročné pomaturitne štúdium- učiteľstvo pre MS,je ako VŠ,alebo je to akože by nadstavba🤷‍♀️

szdan
12. feb 2021

@viki179 nadstavba. Vš na titul Bc je na 3 roky

mogaa
12. feb 2021

@viki179 klasická nie ale mohla by si si otvoriť denné centrum pre deti - u nás sú to súkromné jasle/škôlka kde sú deti od 2do 3rokov, čiže tam nie je potrebné pedagogické minimum keďže je to skôr brané ako opatrovanie detí....cena je ako pri súkromnej škôlke cca 300,-/mesačne a aj aktivity tam robia ako v škôlke......sú tam 4"učiteľky"aj s riaditeľkou , každý deň tam s deťmi chodia na prechádzky, robia rôzne aktivity - kreslenie lepenie, strihanie, vymalovávanie - deti to tam milujú a tie čo následne prechádzajú do štátnych škôlok by chceli ísť späť tam😉ale ano je to na dlhé lakte, momentálne v tejto dobe stratové keďže zase musia byť zatvorené škôlky, mamičky odtiaľ deti jednoducho poodhlasujú keďže nechcú platiť toľké peniaze ak je dieťa doma.....

szdan
12. feb 2021

@mogaa u nás v meste nie je žiadna súkromna škôlka evidovaná ako škôlka. Všetko denne centrá, jazykové centrá.
Všetci to takto obchádzajú, koli tým nižším kritériám na učiteľky, na hygiene by im inak priestory na škôlku neprešli...

viki179
autor
12. feb 2021

@szdan takže to by som potrebovala aj titul Bc a aj tu nadstavbu?

viki179
autor
12. feb 2021

@mogaa a na to by som nepotrebovala žiadne pedagogické minimum ani tie ,,učiteľky,,? ....ano v tejto dobe a v momentálnej situácii je to asi aj nereálne..preto rozmýšľam do budúcna keď už sa ta ukludni

szdan
12. feb 2021

@viki179 nie. Ja len, že na 2 roky to nemôže byť vysoká škola 😊
Ako učiteľke mš ti stačí to dvojročné, musíš mat samozrejme maturitu, ale odbor z akého ju máš nie je podstatný.

stevvvka
12. feb 2021

Vela stastia v prvom rade prajem.

Je dost rozdiel "mat skolku" a "byt ucitelkou/riaditelkou". Aku mas predstavu o riadeni skolky, o uceni? V prvon rade by si si mala vyskusat ucenie, kde získaš ake take predstavy o tejto praci. Ako chces mat skolku, ked nebudes vediet svojim ucitelkam poradit a pomoct s ucenim? Nezalezi ani tak na skole, ako na praxi.. Ako jasne, su urcite zakony, ktore obist nemozes.. Ale ak milujes deti a zalezi ti na nich, treba si to najprv vyskusat. A skola ti pomôže k tomu, aby si vedela, ako s detmi pracovat. Je ine byt s dvoma detmi a s 15timi. Zo dna na den to nepojde..

viki179
autor
12. feb 2021

@szdan ahaaa tak uz chápem. dúfam😁

elizabet173
12. feb 2021

@mogaa aj to je cesta, ale ja by som do takeho zariadenia dieta dala len v ozaj zufalom pripade a len na nevyhnutny cas

viki179
autor
12. feb 2021

@stevvvka ďakujem pekne. Ano,ja som si vedomá toho,ze to nebude ani ľahké a mozno mi to zaberie dost veeeela času. Ale podla mňa ak človek niečo chce tak sa to dá. Samozrejme nemám v plane obchádzať zákony ani nič podobné. Snad všetko bude dobre😁 ano a tiež ta prax to by tiež trebalo aby som vedela co všetko.

viki179
autor
12. feb 2021

@elizabet173 to ano,ale sú takí ľudia,ktorí tam to dieťa dajú aj keď nie je zúfalý pripad.

elizabet173
12. feb 2021

@viki179 to je v poriadku, je to na rozhodnuti kazdeho. Ja nemam problem dat dieta do sukromnej skolky, no nie do opatrovatelskeho centra s este za to cvakat tolko, ako za tu MS

evkamotka
13. feb 2021

Bud nadstavba 2r alebo bc 3r.nie oboje.
A súhlasím s vyssie spomenutym, riaditelky skolok pobudli ako ucitelky v inych skolkach, vytiahli odtial skusenosti co je dobre a co nie a nasledne zalozili vlastnu. Poznam take pripady aj u nas a je to tak len dobre