Prosím vás čo je toto za háveď ???
Mávame to na parapetke, byvame v panelákovom byte.
Väčšinou sú už mŕtve na parapetke.
Normálne mi je z toho zle.
Ďakujem za odpovede
@mymam nikde to nie je, iba na parapetke. Nemôže to byt od susedky?
Pripnem sa v poslednej dobe sa aj u mňa objavujú
Neviem ci to prelezie od susedov, ja by som si pre istotu všetko skontrolovala, človek nevie, čo si z obchodu prinesie.
Kožojed. Žijú v prašnom prostredí, živia sa prachom, odumretou kožou, tkaninami, často žijú v kobercoch. Tiež ich doma máme, sú neškodní.
Chlebova mola, koreniny, caje, orechy, struhanka, muka, dam sa zdržiavajú a množia, polovicu potravin som vyhadzala koli nim, je to pliaga, drzim palce
@ninusiak86 to nie je mola
Mali sme ich vo fazuli. Hnusné tvory.
@rurutiax parfon cervotoc chlebovy to je
Normálne mi zle zostalo.. to sa nachádza v jedle ??? Čo mám teraz robiť prosím vás ?
Carpet beetle, nemate nahodou koberce? Ono to mozu byt aj ine textilie, mali by zomriet v susicke pripadne pri zehleni alebo ked zistis zdroj sup s tym do pracky na 60ku minimalne....moja znama ich tiez mala a tak sa ich zbavila
@ninusiak86 Nie, je to kožojed. Po anglicky carpet beetle ako jedna kočka tu spomínala. Autorka nemusíš sa báť, v jedle nežijú, sú úplne neškodní a živia sa odumretou kožou a čiastočkami prachu.
@bora0123 presne, ja nemam nic a deti aj mnazel stipance ze som hladala ci mame plostice ale nakoniec nasla kozojeda 🙈… a teda makacka sa toho zbavit… vsetko som prevratila hore nohami, kupila parny cistic, koberce parou presla, kazdych 6 tyzdnov striekam cely byt, a uz sa zas bojim leta… ked je teplo sa liahnu
@bora0123 No áno, samotné chrobáky nehryzú takisto ani larvy, vyrážka sa môže objaviť ako alergická reakcia na chĺpky čo púšťa larva. Ale čo mám skúsenosť, tak mi ich v byte máme, v spálni, lebo máme potiahnutý koberec po celej izbe a ešte v obývačke ich viem semtam nájsť na parepete či na stene. Nikdy sme nemali žiadnu vyrážku. Stačí len častejšie vysávať a prať. Stále ich občas nájdem, ale pre mňa sú úplne neškodní.
@bora0123 hej presne taketo len menej… och neviem veru ci sme zbavili, vsetko sme do
vriec podavali, vsetko som prala na 60-90 stupnov ale aj tak obcas maju stipance deti aj ked nic nevidim nikde…
mame koberce v izbach, sme v prenajatom byte, tie koberce sa mi odzaciatku nepacili… ja som si povedala ze ked odtialto pojdeme prec ze noc neberiem… ze este si to donesiem do noveho..
ja nemam ani jeden stipanec… detom sa to ale
dlho hoji…
@rurutiax tak to podla mna zavisi od vela faktorov...znama sa zbavila sama ale je pravda ze si sama vytepovala koberec, vsetko oblecko islo do pracky alebo cistiarne a zehlila ako o dusu 😅 no ma pokoj teraz...este by som mozno skusila nieco z rady Sanytol, oni maju tusim aj spreje na taketo srandy, aj dezinfekcnu avivaz 🤔
no problem baby je ze zdroj tychto chrobakov mame na streche, byvame na 9 poschodi, a vsetko to zacalo neohlasenym zasahom do hniezd holubov na streche kedy to nalietalo cez okna k nam 🙈…
Všetke potraviny som prehľadala a nenašla som v nich nič, ešte zajtra pozriem koreniny, tých mám dosť. Ale teda neviem či sa jedna o toho chrobáka čo sa nachádza v jedle alebo o “kozojeda”. Syn ma na usku inak take štípance, môže byt že to je z toho???
My byvame v bytovke a holuby mi stále chodia na balkón, oproti oknu je veľký strom a maju tam hniezda. Môže to byt z vtákov ?
Koberce doma nemáme
Ja inak vysavam a umyvam prach každý deň aj zem umyvam, vôbec neviem z čoho to koze byt a čo ro vlastne je :(
@bora0123 no asi to nebol ani profi zasah… nechapem preco nam nedali vediet ze idu zhadzovat zo strechy na zem z 9 poschodi bordel (by som zavrela vsetky okna… bolo teplo ja som mala vsade dokoran otvorene okna, len som zbadala ze niekto chodi po streche, ale nevedela co robia 🙈 az na druhy den sme videli na druhej strane ulice trus a hniezda na chodniku… bolo to na konci maja tusim uz 2 roky to budu… ja som potom mesiac doma dezinfikovala a prala vsetko, vsetky veci sme dali do vriec ako ked plostice su… a odvtedy pravidelne striekam byt ked ideme na dlhsie prec cca kazdych 6 tyzdnov… uz nenachazam chrobaciky pod oknami ale vajicka mozu vraj byt dlho niekde (zavrtane v dreve, v omietke a pod) a ked maju optimalnu teplotu tak sa liahnu… larvy robia problem, ked uz su chrobaky tie vylietavaju von, idu za svetlom preto sa daju najst rano na parapete ci pod oknom…
moze, ja som nasla pod rostami v postielke tie zvlecene koze lariev, to bol dokaz a potom tie chrobaky pod oknami… hladala som plostice a nasla len tie prazdne koze mozno 2… vystriekala som horucou parou vsetok nabytok co sa dal, potom aj nejakymi pripravkami na lezuci hmyz, tee tree olejom to vraj odpudzuje, 3 tyzdne sme spali v obyvacke aby som niekolko krat maximalne dezinfikovala izby, vsetky spary za listami a pod… citala som ze to ide z tych hniezd holubov, tam su tie chrobaciky ktore nalietavaju dnu klast vajicka, chrobaky sa zivia nejakymi kvetinami takze oni potom zas vyletia, len tie larvy ostavaju… my mame vsade len balkonove dvere, do noveho bytu som dala vsade sietky na okna sj balkony, dufam ze to tam nejak neprenesieme odtialto…
My ich mame od kedy bol byt nad nami prazdny. Jedine, co aom zistila je, ze nemôžem mat zasoby potravin mimo dóz, mnozili sa v krupicovej kasi, jedia papier, muku, susene hriby, mletu papriku, vegetu ... Dlhorocne skusenosti. Ked som vsetko vyhodila a vyumyvala, navyse dala do dóz, tak bol chvilu klud. Ale mam pocit, ze ich nosim z obchodu 😡
Prezri čaje, múku atď, v potravinách to žije, v otvorených sáčkoch. Veľa šťastia