Čo so smradom z pračky?

lexica
18. okt 2014

už robím čo robím,vyskúšala som všetko možne a stale.....smrad smrad smrad.....vôbec neviem čo mám už robiť ☹ ☹ ☹

sisaha
18. okt 2014

skus kupit cistic pracky - Dr. Berckmann. U nas pomohol... naliat a na 90 stupnoch preprat

horana
18. okt 2014

Obycajny ocot. 2l ho nalej priamo do bubna, nastav nejaky dlhsi program na 60st. a nechaj ho "vyprat". Ucinnejsie nez kdeaky "profesionalny" drahy cistic.

katarinamarkova
18. okt 2014

vycistit pracku - davkovac, bubon, tesnenia, odtokove, pritokova hadicky, skontrolovat filter.potom preprat naprazdno pri najvyssej teplote , mne sa okrem cistica osvedcilo par deci obycajneho octu.
ak je pracka cista nema co smrdiet.

elienka
18. okt 2014

Prestat pouzivat gelove pracie prostriedky, prazdnu pracku mam stale otvorenu, savom som vystriekala nielen suplik ale aj cely priestor suplika, vycistit vsetky filtre, vyprat pracku s octom. U mna zabralo toto, tiez pracka smrdela a pradlo z nej tiez

mataba155
18. okt 2014

Stava sa to pokial si zvyknuta prat iba pri nizkych stupnoch. Staci raz za mesiac naprazdno pustit pracku aspon na 90 stupnov aj s praskom. A samozrejme treba ju vetrat aspon 2 hodinky po prani. Ak by nezabralo, odskusaj aj vyssie uvedene rady.

hradnapani
18. okt 2014

neporadim, ale moj postreh je ten, ze sa mi to stava, ked periem s gelovym praskom. Moja mama a ja mame rovnaku pracku. Ona perie s klasickym prachom a v zivote jej pracka nesmrdela (aj kedysi sme prali s prachom a nikdy nebol problem). Ta moja je, akoby som tam oprala psa. 😠

pribinak
18. okt 2014

Ja okrem octu, sem - tam pustim pracku naprazdno aj so sodou bicarbonou, len tak ju nasypem do vrchnacika z gelu, zarobim ju s vodou a pustim pracku, tiez velmi kvalitne stahuje pachy, ocot skor dezinfikuje

zita19
18. okt 2014

ja periem iba a len s gelmi, povacsine na 30 - 40° a pracka mi nesmrdi. Tak raz za 2 - 3 mesiace vyperiem uteraky bez prasku iba s litrom octu na 80°. Pomoze to aj uterákom aj pracke. A takmer nepouzivam avivaz, vacsinou nic alebo ocot miesto nej.

mamulka211
18. okt 2014

alebo savo dat namiesto octu

euphoria
19. okt 2014

to sa moze do kazdej pracky ocot? aj miele? ma niekto skusenost?

luliu
19. okt 2014

@euphoria samozrejme, preco nie? Vela ludi pouziva ocot aj namiesto avivaze

sev111
19. okt 2014

Čistenie práčky
Luxon - sóda kryštálová Vzdávajúc hold 8%-nému zázraku, napadlo ma niečo, čo by Vám zľahčilo život). Mnohé z Vás určite zacítili pri svojej pračke čudný, neprijemný zápach. Calgon je "daň na bláznov", ale aj ten ste určite vyskúšali, aby ste predlžili život svojej vernej pomocníčke - ako nás presviedčajú agresívne reklamy. Riešenie problému - žiadne! Kto hľadá - nájde! Dostala som radu od opravára pračiek, "z prvej ruky". Práčku je nutné 2 x do roka generálne očistiť . Potrebujete k tomu 1 kg kryštálovej sódy (natrium carbonat- washing soda) a dostanete ju kúpiť v predajniach polnohosp. a vinohrad. potrieb a aj v drogériach, plus 1 liter bieleho alk. 8% octu (môže byť aj normálny-nebiely.)

POSTUP: - priamo do bubna pračky nalejeme 3-4 l vody, potom k tomu prilejeme pripravený roztok kryštalovej sody (natrium carbonat) s vriacou vodou. Zatvoríme práčku. Nastavime na max. teplotu 95 °C (program na biele prádlo). NIE na predpranie! Len na hlavný dlhý program. Znamená, že perie prázdna práčka na 95° C! Čim dlhši (časovo) program, tým lepšie. Program odperie do konca so všetkými funkciami. V priebehu prania sa môže v "bubne" mierne peniť. To soda rozpúšťa všetky staré nanesené zvyšky pracích a avivážnych prostriedkov. Na konci práčku vypnúť a vyčistiť filter. POSTUP treba ZOPAKOVAŤ, ale teraz s našim 8% ZÁZRAKOM -octom. Pračku znovu nastavíme na max. teplotu 95 °C a na najdlhší program bez predprania. Ocot - 1 LITER nalejeme priamo do dózovacieho otvoru na prací prašok. Ocot zlikviduje všetky možné plesne nahromadené na nedostupných miestach našej pomocničky - práčky. Takúto generálnu očistu našej práčky sa odporúča urobiť 2 x ročne. Je to efektívnejšie ako používať drahý a nie celkom osvedčený nemenovaný odstraňovač vodného kameňa. Skúste!

Hodnotenie mojich známych a mňa je výsledok veľmi uspokojujúci. Predpokladané náklady: sóda cca 1 euro, ocot cca 0,40 euro+cena vody a elektrickej energie. Skúste porovnať s cenou drahého odstraňovača vodného kameňa !!!
ja používam roky toto + ocot a prestala som prať v gélových prachoch

maria263
19. okt 2014

Vyčistiť práčky raz za 3 mesiace s týmto čističom: https://www.dedra.cz/cz/produkty/?detail=TL0047
Nasypete celý sáčok do bubna práčky a práčku pustíte na 90 stupňov. Čistič vyčistí nielen bubon práčky, ale aj priestor medzi bubnom, tesniacu gumu, hadicu....Stojí za to!!! Stačí stáť pri práčke a vidieť vypúšťanie prvej vody (hnus, aká špina ide) a poslednej vody po žmýkaní (a je hneď viditeľný rozdiel). Potom po čistení sa odporúča dávať prať najprv tmavé prádlo (ja dávam manželove montérky). Prádlo opäť krásne vonia, a aj aviváž plní svoj účel (bude ju dlho cítiť na vypranom prádle, tak ako má). Ja používam len toto ( mne ocot a ani sóda nepomohli v ničom, ani v čistení práčky, či rýchlovarnej kanvice, či pri iných výrobkoch). Moja stránka Dedra: https://www.facebook.com/dedra.vt

dzejn80
19. okt 2014

U mna nieco podobne, periem gelom odjakziva a nesmrdelo to doteraz, pracka je super a ma uz 10 rokov, nemenila by som ju. Po googleni a vselijakych opravaroch sme nasli pricinu v odtokovej hadici. Zanasa sa ked pracka vypusta a ten sajrajt v nej sa rozklada a smrdi. Takze odporucam vymenit hadicu a potom aj tiez kupit nejaky cistic do pracky, co odporuca vyrobca, pripadne mne pomohol aj z lidla W5, 2x na 90 a uz nesmrdi. A tiez postreh od mojej mamy, kapsule na pranie tiez toto sposobuju, lebo ten obal ked sa rozpusti tiez zanasa a smrdi, jej to dokonca zacalo farbit biele pradlo do zelena.

gm
19. okt 2014

Prosím vás, nechcem vytvárať zbytočne novú tému. Ja mám zase taký problém, že po dopraní a otvorení práčky mám na dvierkach, na plaste kde sa leje aviváž, na bubne a niekedy aj na opranom prádle takú mastnú špinu, ako kúsky hliny, ale mastné. Pritom sa snažím používať aj sódu do prania aj na čistenie, a práčka mi ani nesmrdí. Vôbec neviem z čoho to je /a to sa mi stáva aj ked operiem iba záclony - takže napr. z monteriek to nieje/ Ako sa mám toho zbaviť?

adda
19. okt 2014

na smrad z pračky môžem odporučiť výrobok od firmy Betterware
link na katalog:
http://issuu.com/ivetabetterware/docs/katalog_o...

alebo mi rovno napíšte 🙂

peterkyjovsky
26. sep 2016

Ak má Vaša práčka čierne usadeniny na gumovom tesnení tu je riešenie. Čistič pračiek odporúčaný značkou Whirlpool, Hotpoint, Indezit. 12 mesačných dávok za cenu 30 Euro čo je 2,50 Euro na mesiac. Stačí do prázdnej práčky nasypať namiesto prášku na hlavné pranie a nastaviť teplotu nad 60 stupňov a zapnúť. už po prvom očistení zmiznú neprijemne mazľavé usadeniny ktoré podnecujú koróziu ložísk bubna a hriadeľového kríža. Čierna pleseň na gumovom tesnení a za násipkou začne blednúť a po ďalších čistiacich cyklov úplne zmiznú. Obednajte si u nás na emailovej adrese a pošleme Vám to na dobierku alebo môžete platit cez PayPal. Cena je vrátane poplatkov za poštovné.

natal12
20. júl 2020

@pribinak môžem sa spýtať? Tu sódu zarobenu s vodou dáš do bubna?

pribinak
20. júl 2020

@natal12 polovicu kelimku vysypem do bubna a druhu polovicu do nádobky na prášok/avivaz

viva13
27. máj 2022

2dni mam strasny zapach z bubna pracky.dala som kyselinu citr. Dalsia prazdna pracka savo a stalr zapacha

rada67
2. jan 2024

Zápach z práčky alebo ak cítite zápach pri vypúšťaní vody cez otvor v umývadle zo sifónu, tento často súvisy s tvorbou plesne v sifóne. Pleseň sa vytvára v hrdle sifónu, odtiaľ sa vytvára spätne vo vrúbkovanej hadici, ktorá odvádza vodu z práčky do sifónu pod umývadlom. Tento jav sa často deje, ak je práčka umiestnená v nevetrateľných jadrách panelových bytov. Zápach z plesne, ktorú vo vrúbkovanej hadici nevidíme často ovplyvňuje vôňu vypratého prádla. Ak perieme prádlo pri nízkej teplote, vytvára sa mazový nános v hadici, ktorý vytvára vhodnú živnú pôdu pre tvorbu plesne, tá sa šíri a usádza v sifóne. Pomôže mechanické čistenie sifónu z dola a z hora pri hrdle umývadla a čistenie hadice práčky. Skúste otvoriť sifón, pleseň sa usádza v čiernych šupinatých povlakoch, teda nános plesne je hrubší, ten by sa mal potom odstrániť mechanicky.

rada67
2. jan 2024

Zápach z práčky alebo ak cítite zápach pri vypúšťaní vody cez otvor v umývadle zo sifónu, tento často súvisy s tvorbou plesne v sifóne. Pleseň sa vytvára v hrdle sifónu, odtiaľ sa vytvára spätne vo vrúbkovanej hadici, ktorá odvádza vodu z práčky do sifónu pod umývadlom. Tento jav sa často deje, ak je práčka umiestnená v nevetrateľných jadrách panelových bytov. Zápach z plesne, ktorú vo vrúbkovanej hadici nevidíme často ovplyvňuje vôňu vypratého prádla. Ak perieme prádlo pri nízkej teplote, vytvára sa mazový nános v hadici, ktorý vytvára vhodnú živnú pôdu pre tvorbu plesne, tá sa šíri a usádza v sifóne. Pomôže mechanické čistenie sifónu z dola a z hora pri hrdle umývadla a čistenie hadice práčky. Skúste otvoriť sifón, pleseň sa usádza v čiernych šupinatých povlakoch, teda nános plesne je hrubší, ten by sa mal potom odstrániť mechanicky.