Ahojte baby, rada by som sa inspirovala, co nosite v zime na tury, ako vrstvite, ake mate bundy. Asi nieco robim zle, lebo v poslednom case ako vonku prituhlo, tak mi ku koncu tury byva strasna zima. Ja nosievam tri vrstvy, dlhe termo tricko, mikina, zateplena softshellka. Rada by som, keby ste sa podelili o nejake vase obliekacie know how 🙂 poprosim ale naozaj tie, co chodia v zime do Tatier a podobne na naozaj dlhsie a narocnejsie zimne tury 🙂 vdaka 🙂
Na tury momentalne nechodievam, ale chodila som vela.
Nie je termo ako termo. Mam jedno termo tricko, a v nom je strasna zima. Nenosim ho, lebo je mi v nom zima este len vyjdem von.
Nosim merino hrube ponozky. Kvalitna obuv.
Spodne tricko najlepsie pre mna je merino, ak ti vyhovuje ten material. Najlepsie s menej primesami.
Potom horna mikina nejaka funkncna.
Mne by v softshellke bola zima, nosila som lyziarsku bundu.
V batohu nahradne ponozky (ak sa mi noha spotila) a tak isto nahradne tricko. Bud som nahodila este jedno na seba, ak mi bola zima, alebo po vystupe som sa prezliekla do sucheho a smerom dole z tury (ked sa uz clovek nepoti) som bola v suchu.
Dole termo nohavice a turisticke nohavice pripadnr hrubsie leginy a nepremokave stucn. Len nie oteplovaky. Tie som mala iba raz a zaparil sa mi zadok😂
A velmi sa mi osvedcili windproof ako nohavice, tak aj bunda. Nie waterproof, v tom sa na ture clovek zapari a spoti, nasledne je mu zima, ale hlavne windproof/windstopper.
Za mna TOP combo merino+softshel
@viestta inak mne je ak v prechodnej softshellke zima. Nedrzi teplo, sparuje sa. Mam 2ks rozne znacky a v oboch je mi zima. Nemam ich rada. Mala som tenulinku windstopperku ako papier a v nej bolo ovela teplejsie. Preto ani detom nedavam sit teraz tie modne softshelove overaly a nohavice a kadeco, co teraz fici. Kupila som jednu detsku zateplenu softshellku bundu a decko ladove a to bola jesen, len trosku hmlisto.
@ladyvi tiez neviem prist na chut tomu materialu
@tyrkysova_kobyla ja sa obliekam netradicne, ale zima mi nebyva.Som dievca z juhu, takze v Tatrach nosim hrube pancuchy, termo leginy a dobre oteplovaky, vrch termo tricko, hrubsia funkcna mikina a paperovku🙂v lyz.bunde mi byva zima.a na nohach pancuchy a 2 ponozky plus sa hore prezliekam
Zeny, dakujem za reakcie 🙂
@vulka vzdy mi prislo, ze termo ma byt prva vrstva, kedze ma zahriat, tak som nechcela pod to davat nic, ale vyskusam 🙂
@luccija uff, ty si riadna naobliekana cibula 🙂 to by mi uz bolo asi moc teplo, ako sa poznam 😅
Inak obdivujem to prezliekanie, ja ked vyjdem hore, tak vobec na to nemam "odvahu", vystavit svoje telo tej zime, brrrr 😀 No ale teda, rozhodla som sa, ze predsa len skusim zohnat lepsiu, zrejme lyziarsku bundu, lebo vidim, ze nie som jedina, co sa nekamosi so softshellom 😀
@tyrkysova_kobyla No ako prvá vrstva má byť taká, ktorá dobre odvádza pot. Tu záleží od toho ako si zimomravá a od toho ako makáš. U nás chlapi nosia ako spodnú vrstvu brynje. Ja keď to vidím, tak sa mi vždy oči pretočia.
@tyrkysova_kobyla Ja inak vôbec nenosím softshell Ten mi príde ako málo paropriepustný. Ja na hody nosím spodné tenké tričko(dlhé) na tom dajaké to funkčné hrubšie, flysku a tenkú vetrovku(zvonka je nepremokavá a vo vnútri má len tú sieťku). No a potom sa hore prezlečiem zo spodného prepoteného trička. Vieš aká je to paráda prezliecť sa do suchého a teplého(v batohu ho mám vždy pri chrbte).
@vulka no nepatrim k uplne najzimomravejsim a co sa tyka tempa, tak to mam dost rychle, takze potom aj preto mi je zima, lebo sa dost spotim pri chodzi. Hodila som to brynje do googla, fiiha, to som este nevidela 😲 v mojej partii nosia chlapi len klasicke termo 😀 No a budem sa asi fakt musiet donutit prezliekat sa na vrchole 😅 😀
@tyrkysova_kobyla Rozhodne to prezlečenie skús. Trocha erotiky aj chlapov zahreje 🙂 Ale je to fakt parádne.
@vulka no len aby skor nemali zdeseny pohlad a neotacali hlavy prec 😅 😅
Merino ako spodna vrstva je super, ale nie každý ho ma rad/znesie
Ešte zvaz nosit lahku teplejsiu bundu do vaku, na vymenu/doplnenie na zostup
Vrstvym pododne ako ty termo tricko tensia termo mikina a ked je fakt zima beriem si pod softshel zateplenu aj hrubsiu mikinu. Zakazdym si beriem nieco na prezlecenie ak sa dopotim, bo to potom len zamrza
@viestta 😃😃😃 ked uz nevideli v ten den kamzika, tak aspon kozy 😝
@tyrkysova_kobyla prezlecies si počas túry spotené veci??
@tyrkysova_kobyla definuj blizsie narocnejsiu zimnu turu casom alebo vzdialenostou
@teleskop tatranske chaty napriklad
Merino tričko tenké 175 dlhý rukáv, na to midlayer termo a a návrh nosim lyžiarsku bundu zatiaľ som spec. Bundu na turistiku resp túru zo sneznicami nekupivala nekupovala... Ale keď šľapeme hore mam strednú vrstvu vyzlecenu a na bunde odvetranie odopnute, a potom keď sme hore a je pauza oblečiem aj strednú vrstvu a odvetranie zapnem,... Dolu tenké termo nohavice a lyz. Nohavice nezateplene... A hrubé ponožky...
@tyrkysova_kobyla strašne záleží aj na znacke/kvalite oblečenia, nie všetko čo sa tvári ako funkčné naozaj aj nejakú funkciu ma.
Napríklad také "akozetermo" spodky z lidla majú podľa mňa jedinú funkciu: skrabat na zadku 😂
Takže keď ti býva na turistike zima treba naozaj zainvestovať do kvalitnejsieho oblečenia, vrátane spodného pradla
Určite pomôže oblečenie vrstvit, okrem tej spodnej vrstvy mat ostatné mierne voľnejšie (v úplne vypasovanom oblečení ci topánkach býva zima.)
Chrániť si trup/stred tela ( ideálne sú dlhšie mikiny pod zadok, pripadne dlhá originál flanelka na košele sa akosi zabudlo ale naozaj vie v nich byť teplo) , krk, hlavu (na toto sú fajn také tie kukly) dobre rukavice, ponozky... Toto keď máš v teple je ti fajn.
Pozor na batoh, zlý strih ci moc preplnený spôsobí že ho máš nacapeny na chrbte a moc sa spotis, potom ti je zima.
Celkovo spotenie je najčastejšia príčina chladu.
Ja keď sa hybem, pri slapani do kopca ci behu je mi teplo takže častokrat idem iba v termotricku ci dokonca iba v tielku a všetko ostatné v batohu. Pri pohybe sa snažím co najviac vyzliecť, aj keď mi je mierne chladnejšie - co pri intenzívnom pohybe až tak nevadi. Dôležité je ze nemám mokrý chrbát.
Môj zimný turistický evergreen:
Termo spodky nordblanc - také mega hrubé, neviem co to je za materiál ale je super.
Keď je iba okolo 0 tak si dám tensie termo z merino vlny (termovel)
Medzivrstva je mikina od craft, neviem co to je za materiál, zvnútra to pripomína fleese, zvrchu je to mierne lesklé, nieje úplne tenká ani hrubá. Mam ju už roky aj keď bola na môj vkus drahšia oplatilo sa. Už som mala na sebe podobne vyzerajúce mikiny ale tejto sa co sa týka funkčnosti nič nevyrovná.
Vesta millet z hrubého fleesu.
Gate mam nejaké tenké puma polosustiaky ci ako to nazvať, zo sekaca. Stačia mi, softshelky nemám rada.
Okolo krku hrubú satku "arafatku".
Tieto vrstvy mi väčšinou stacia keď som v pohybe aj keď je neviem aký mínus.
V batohu nosím nordblanc bundu, nieje zateplena ale je nepremokavá, neprefuka a hlavne je pod zadok (pánska, lebo pre baby skoro všetko robia krátke strihy).
Keď je naozaj, naozaj zima tak pri balím aj flanelku..... Ale bundu a košeľu si dávam iba keď stojíme.
Vdaka za reakcie, cenim si vase rady 🙂 Zhodnotila som, ze na vrch mi naozaj treba lepsiu bundu, uz mam kupenu taku slabsie zateplenu lyziarsku bundu s odvetravanim, takze uz nemusim vrch tak babusit, ale supnem pod to len termo a tensiu mikinu 🙂
Inak uvazovala som aj nad merino trickom, ale casto sa spomina, ze nie kazdy ho znesie, viete mi napisat jeho pre a proti? 🙂
@tyrkysova_kobyla ja na meine nevidím nič proti aspoň na tých čo mám ja... Ale čítala som tu že skriabe,ale tak to neviem mám značku odlo a icebreak
@tyrkysova_kobyla mam merino od devold, froggywear a obe su veľmi príjemné, mne su lepsie ako ine funkcne umelé veci. Odporucam sledovať nejake akcie a tak kúpiť, lebo nie je to prave najlacnejšie
@tyrkysova_kobyla za mňa merino takto:
+dá sa nosiť celoročne, v zime hreje ale na jar ci jeseň ti v ňom nieje horuco
+rýchlo schne, nesmrdi
+je celkom prijemne na nosenie (aj keď teda poznam aj príjemnejšie)
- vie sa po rokoch sprat, už sa nám to doma stalo s rôznymi znackami, myslím ze životnosť to ma asi kratšiu než iné materialy
Ja určite začínam tenkou najspodnejšou vrstvou(nie termo) s dlhým rukávom. Až na to ďalšia vrstva. A nosím 1 hrubšie(napríklad termo) tričko s dlhým rukávom a rolákom na prezlečenie(na vrchole). Vždy prezliekam(aj keď mrzne).