Čo si myslíte o súčasnom trende prezentovať obezitu ako normálnu?

annm81
16. jan 2023

Ahojte,

prečítala som si tu jednu diskusiu a celkom ma zaujíma, aký je postoj iných žien. Zakladám novú diskusiu, lebo tamtá sa zvrtla na sprosté nadávky a urážky. Čo si myslíte o súčasnom trende prezentovať obezitu ako normálnu, dokonca ako peknú? Najmä v kontexte vzorov pre deti. Prosím slušne a vecne.

Kedysi boli v móde úplne anorektické typy žien, ktoré boli v každom časopise a každej reklame. Po čase prišiel trend, že sa začali viac presadzovať normálne vyzerajúce ženy. Mnohé matky, najmä dievčat v puberte, to privítali ako niečo, čo konečne ukáže, ako má vyzerať zdravá žena. Teraz sa to ale preklopilo do opačného extrému a bežne vídame modelky a influencerky trpiace silnou obezitou s odkazom, že aj to je krásne, normálne a v poriadku. Nebojíte sa, že vaše dcéry si namiesto toho, aby sa snažili o zdravé telo, povedia, že nadváha nevadí a budú kašľať na šport a stravu? Ak ste na svojom dieťati začali vidieť, že priberá, ako ste reagovali a riešili situáciu? Nemusíme zachádzať k tomu, že smiať sa iným pre vzhľad nie je pekné - to je snáď základ slušného správania. Zaujíma ma postoj k prípadnej vlastnej obezite (vlastného partnera, detí), nie k vzhľadu cudzích ľudí.

julish
16. jan 2023

Ja som si trend, ktorý by glorifikoval silnú obezitu, nevšimla, akurát sa teším, že sa už konečne ukazuje telo, aké je, vo všetkých jeho podobách. Poruchy príjmu potravy sú vážna vec, veľmi rozšírená, tak toto môže mať pozitívny vplyv na sebaakceptáciu.

nikolka1986
16. jan 2023

Ja evidujem na MK jedine trend debility.

jane89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
annm81
autor
16. jan 2023

@julish
V bežných reklamách, na prehliadkach známych módnych značiek taký trend nie je. Ale na sociálnych sieťach, kde sa mladí zdržujú viac ako na uvedení jarnej kolekcie módneho domu, je to vcelku silný trend.

@nikolka1986 Prosila som v úvodnom príspevku o slušné komentáre... ale slovo slušnosť a slušné vyjadrovanie asi mnohé nemajú v slovníku...

kvetinka75
16. jan 2023

tak obezita - hlavne tá extrémna nie je OK. Hlavne po zdr.stránke. Ale treba o tom hovoriť, pretože nie je obezita ako obezita. Niekto má psychické problémy zajedá, niekto má zdr.problémy, štítna žľaza a pod. a niekto si nevie iba apetít ustrážiť. Mať pár kg navyše je úplne normálne, hlavne u žien. Ale extrémna obezita nie je v poraidku podľa mňa. Človeku - nielen ženám hrozí kvantum chorôb od kardiovaskulárnych, cez problémy s klbami a iné. Takže určite by som ju neprezentovala, že je to v poriadku.
Aký je trend neviem, soc. siete nesledujem . Ja si idem svojou cestou. A u mňa by toto nebolo úplne v poriadku, a ani by som necítila dobre. Už keď som mala 15 kg navyše bola som viac unavená, zadychčaná, bol problém sa pekne obliecť - nič sa mi na mne nepáčilo, aj keď veci boli pekné , nehovoriac o možných zdr.komplikáciách.

nikolka1986
16. jan 2023

@annm81 Nechoď na mňa so somarinami. Chudé baby tu začnú urážať tlsté, nič iné sa tu zázračne neudeje a ty to dobre vieš.

kittykat22
16. jan 2023

Ano, vnimam to tiez. Co s tym? Nic. Zoberiem si z toho to, ze su rozne postavy a zeny. Ale samozrejme nebudem akymkolvek sposobom podporovat obezitu u seba, svojej rodiny a nebudem obezne zeny v okoli chvalit, ako dobre vypadaju. Nebudem ich hodnotit vobec.
Doma riesim, ze deti maju mat sportovu postavu a dolezite je byt spokojny vo vlastnom tele. Samozrejme dbam na zdravu stravu, pohyb a postava musi mat urcite proporcne hodnoty. Nedovolim aby moje dieta sikanovalo obezne deti - vediem ho k tolerancii. Ale nedovolim aby bolo samo obezne. Nech si to ostatni riesia ako chcu.
A ano, mame v triede deticky ktore su pomaly sirsie ako vyssie. Som ticho, ale vnutorne si poklepem na celo, ze mamicky nechaju zajst svoje dieta do extremu, ze v 9 rokoch maju 140 cm a aj 50kg. Je to ich vec ... priviest dieta do nestastia.

sense
16. jan 2023

Ono je rozdiel nadváha a obezita. Osobne som si žeby bol presadzovany trend obezity pred zdravým štýlom nevšimla. Ale možno nesledujem toľko také dianie. Aj keď pravda je ze prv si pekne kúsky oblečenia kúpila max do veľkosti 40, zvyšok boli jednotvárne tmavé vrecia. Dnes už kúpiš pekne veci aj pre ľudí väčších rozmerov a možno o to ide aj dotyčnému módne u domu.

julish
16. jan 2023

@annm81 a nebude to tým, že sociálne siete sú dostupné všetkým ľuďom bez ohľadu na postavu? Vieš si to predstaviť, že by to bolo inak??? tak sa nepozeraj

darius_a
16. jan 2023

Hranica plnsia zdravá postava, nadváha, obezita je u ľudí vnímaná rozne.
Je na to BMI ale na každej žene tých 90 kg vyzerá inak.
Vidím to aj ja a sama som už v pásme obezity.
Podla mňa sa to trošičku už preháňa.
Vyberajú sa zámerne silnejšie postavy.
Skôr sa jedna o reklamu, takže tu sa stale bavíme o PREDAT.

trema
16. jan 2023

Pochybujem, ze si nejake dievca v puberte povie, ze "hej, ona je tucna a ma vela sledovatelov na insta, aj ja teraz priberiem 50 kil".. skor si mozno nejake dievča s nadvahou povie, ze aj ono by mohlo byt uspesne aj napriek tomu, ze nie je stihle

annm81
autor
16. jan 2023

@nikolka1986 Ja sa slušne baviť viem aj na takúto tému. Možno by stačilo, aby ste si toto diskusné vlákno ty a tebe podobné odpustili. AK na tému veľmi túžiš diskutovať, založ si vlastnú diskusiu a tam môžeš používať podobný slovník s akým si začala tu, keď to už inak nevieš.

zuzitko74
16. jan 2023

Obezita určite nie je OK, ani esteticky a ani zdravotne. Dôležité však je, aby z nej nikto neupadal do depresie a do komplexu menejcennosti. Mnohí obézni dospelí sú obeťami nesprávnych stravovacích návykov v detstve, čo nemali ako ovplyvniť. Mnohí dospelí majú jedlo ako závislosť, kvôli nejakým citovým problémom. Iste, nie je to OK, ale je to stále lepšie, než alkoholizmus, fajčenie, alebo drogová závislosť. Netreba ľudí odsudzovať za to, že sa v tejto dobe zameranej na dokonalý vzhľad snažia cítiť dobre aj v nedokonalom tele.

januska12323
16. jan 2023

Je lepšie, že sa prezentuje normálna postava. To, že väčšina ľudí si pod tým predstaví chudú/tučnú postavu je ich problém. Som za aby boli modelky všetkých tvarov a veľkostí.

maryetta
16. jan 2023

Ja som nic take nepostrehla.
Mozno konecne prichadza trend normalnosti. Kde nie su zeny “vychudnute”. Ale urcite nie trend akejsi “obezity”. To fakt?
Ved prave ze dookola aspon ja sledujem ako upozornuju na to 🤔

cecilia29
16. jan 2023

Nemám insta a neviem uplne ako to funguje teraz. Ale určite neni ok ani jeden extrém ani druhý. Tak ako môže človeka zabiť anorexia tak aj obezita (extremna) . Čiže ak je to tak tak to neni OK. To prežieranie sa časti ľudstva fakt needie k ničomu dobrému.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sima338
16. jan 2023

Nevšímam si to často, ale je fakt, že mnohé mladé dievčatá majú veľa kíl navyše, ale vplyvom soc. sietí nato veľakrát kašlú, lebo si povedia, že veď sebaláska, mám sa rada aká som a už nevidia ďalej. Napr. možno niektoré poznáte Sugar Denny, mladá 20 ročná dievčina, 150 kg má určite, ale skoro v každom videu si večer dá milkshake, objedná jedlo, pije sladkú kávu a už xykrát povedala, že je so sebou spokojná. Pritom je vidno, že slečna má nezdravú obezitu a škodí si. Na jednej strane sú poruchy príjmu potravy, extrémne štíhle postavy, na druhej mnohí mladí majú ozaj kilá navyše a ten stred normálnych postáv sa v tom tak stráca. Každopádne, báť sa nebojím, snažím sa dcéru učiť zdravým návykom, pohybu, vidí mňa, že mám normálnu postavu, starám sa o seba, usmerňujem ju. Na druhej strane dávam pozor aj na reči, aké som si vypočula ja ako decko, kedy mi vlastná babka povedala, že mám tučné lýtka ( mala som tak 10 rokov a normálnu detskú postavu ), potom mama mi stále vyčítala väčší zadok ( mám typ postavy hruška ) a to som pri 168 cm nikdy nemala viac ako 60 kg. Že si tie poznámky pamätám dodnes, že s 53 kg som sa v 20tke hanbila dať si plavky a mala iracionálne komplexy zo svojho zdravého tela nemusím ani hovoriť.

nikolka1986
16. jan 2023

@annm81 😂 Nebuď smiešna ! Tu keď založíš diskusiu, tak môže reagovať ktokoľvek a nie že ty si povieš kto má reagovať a kto nie 😂 Ak si chceš honkať ego na tlstých, tak navštív odborníka, lebo v poriadku to nie je.

barborachors
16. jan 2023

Ze je to tak isto choré ako propagácia anorexie a vychudnutých tiel. Konecne, nech len ukazujú tluste, mne to naopak vyhovuje. Konecne tie otrasne tlaky byt chuda prestali. Ved to uz bolo choré a kopu dievčat zomrelo - na depresie, drogy pod lebo neboli “dokonale”

h2
16. jan 2023

@trema Tu nejde o to, že štíhla priberie, lebo je inšpirovaná sociálnymi sieťami. Ale o to, že obézna neschudne, lebo ju sociálne siete presvedčia, že to, ako vyzerá, je v poriadku.

Ja som úprimne v šoku, že v dnešnej dobe, kedy majú ženy oveľa viac estetických úprav a investujú do svojho vzhľadu oveľa viac peňazí, ako v minulosti, je ich paradoxne oveľa viac s nadváhou, či dokonca obéznych. Že ich viac trápi, aké majú mihalnice, obočie, nechty... dávajú si botox, predlžujú vlasy a ja neviem, čo všetko ešte. A postava ich nejako netrápi.
Keď som ja bola dieťa, mali sme v triede jednu akože "tučnú" babu. Aj to tak, že v dnešnej dobe by už bola považovaná za priemernú. Z toho, ako vyzerajú dnešné mladé dievčatá a celkovo deti, som naozaj nemilo prekvapená.

simona92101
16. jan 2023

@annm81 takto..je normalne ak v reklame na oblecenie XL postavy je plnsia zena,ved pre nich to je vyrabane.a je rozdiel napr.90 kil na vysokej zene a na nizkej.napr.moje krsniatko ma 14r a vyzorovo je akp dospela zena,avsak ma 185 cm a postavu velmi zensku,prsia pomaly D kosik,avsak postavu presypacich hodin.vela sportuje,neprejeda sa,napriek tomu si kupuje oblecenie L-XL,kvoli vyske,inak by jej bolo vsetko kratke a cez prsia uzke.jej rovesnicky nosia S velkosti a su o 3hlavy nizsie 🤷‍♀️ niekto by povedal,ze je tucna.ona sama ma problem so svojou zenskou postavou,zakryva sa,hrbí...a presne pre toto,lebo sa hanbi..a pritom nema preco,je zdrava a nieje obezna.
Je fajn,ak sa prezentuje inakost,je vsak rozdiel 4XL zena ktora vyslovene žere,a je rozdiel ak je niekto vazne chory a pribera z liekov,napr.kolega ma mamu,ktorej transplantovali pluca,pred operaciou ledva 50kg ziena,po operacii do 3m pribrala vyse 50kg,denne kvanta liekov jedla aby telo fungovalo.
Cize,aj na toto treba prihliadat...

jankalukasova
16. jan 2023

@annm81 tá diskusia "vedľa" je katastrofa. Ja som prešla v živote viacerými veľkosťami. Najviac som mala tuším 78kg. Potom dlhý čas okolo 70kg, po troch deťoch 65kg... S odstupom času tých 78kg vnímam ako katastrofu. Dnes mám 59kg (výška 174cm).
Presne ako píšeš, mám v dnešnej dobe pocit, že sa z núdze robí cnosť. Silnejšie ženy sa oháňajú tým, že mužom sa to páči viac. Úprimne, vidím, že ako som schudla, tak manželovi sa páčim viac. Takže nie, neplatí generálne, že radšej obtlstlú ako štíhlu. Ja sa cítim o dosť lepšie, mám viac energie, môžem si bez výčitiek obliecť v podstate čo chcem. Samozrejme... Som mamina troch malých detí, takže nebudem niekde po ulici behať s holým zadkom.
Ale v neposlednom rade je to zdravotný aspekt. K tej váhe som sa dostala dobrou stravou a pohybom. Tzn. žijem zdravšie. Mňa nepoburujú ľudia s nadváhou. To v žiadnom prípade ale nepáči sa mi tá prezentácia nezdravého života, že je vlastne ok vyžrať sa nad 100kg, chodiť po ulici v legínach a crop tope, lebo je to úplne v poriadku.

panelacikova
16. jan 2023

@annm81 ja osobne prezentujem názor, že obezita jednoducho nie je zdravá. bežné/normálne BMI alebo mierna nadváha, beriem. s obezitou ako takou prichádzajú zdravotné problémy, či už kardiovaskulárne, bolesti kĺbov, odchádzajú kolená, dýchavičnosť apod. súhlasím s názorom
@kvetinka75
a čo sa týka mňa a komunikácie s dcérou, jasne jej vysvetlím, čo jej hrozí (ak by šla do vysokých čísel na váhe) alebo iným ľuďom hrozí. po zdravotnej stránke. čisto po zdravotnej. vzhľad vidí aj sama, nemá 5 rokov... ten nekomentujem a ani ju nevediem k tomu, aby sa vysmievala. a nejde len o tučnotu ale aj iné "inakosti", jednoducho dcéru vychovávam k normálnemu a slušnému prístupu ku všetkým.
čo sa týka stránky estetickej, tiež som názoru, že extrémne obézne osoby proste nie sú pekné. nemusia to byť zlí ľudia, môžu byť fakt fajn povahovo, ale nie je to pekné. píšem o extrémnej obezite... čiže BMI 35 a viac... o zdraví nehovoriac...
čiže záver: prezentovať obezitu ako normálnu za mňa normálne nie je... rovnako ako kedysi prezentovali anorektické typy postáv. ideálna je bežná, normálna postava so všetkým, čo k nej patriť má 🙂

cecilia29
16. jan 2023

@h2 súhlasím s tým. V triede nás bolo 32, 30 nás vyzeralo ako s koncentraku a 2 boli takí že trosku pri sebe. Dnes vidím ako obézny človek ide 300m do obchodu na aute. Nepomáha sebe akí prírode

nikolka1986
16. jan 2023

@cecilia29 Čože !!!! Ja poznám kopu mladých, štíhlych ktorí to robia tiež ! 👎

mimka1402
16. jan 2023

@nikolka1986 Ja som štíhla a za celý život si na mne vybijali komplexy baby ktoré boli pri pásme obezity, sebavedomie mali až do neba.. Bodyshaming je poslednú dobu často na štíhle ženy od práve týchto radoby "krv a mlieko a kilá slaniny", ktoré nevedia čo so sebou.
@annm81 Ja tvrdím roky, že tie co kričia, že ručné su znevyhodnene tak často obťažuju chudé baby s poznámkami o tom ako by sa mali najesť. Ja naopak som v živote babe s nadvahou nepovedala aby schudla.😀
Ja si tiež myslím, že sa preferuje 20kg nadváha a snaží sa to tváriť aké je to super zdravé... Uhm no to určite.
Vždy som bola v tíme, že sa to nemá riešiť, ale teraz posledné roky vnímam väčší tlak na baby ktoré sú štíhle alebo preto cvičia práve od tých, ktorí nerobia nič...
A v školských kolektívov detto. Nerozumiem kde tí rodičia majú rozum, že prváci v prvej triede vážia ako niekedy tretiaci... Nevedia sa hýbať a jedia takú stravu, že sa niet čomu čudovať ale aby mal 8r chlapec "prsia" to je extrém... Bohužiaľ to mám odsledovane v školách.

kristiii
16. jan 2023

@annm81 ja to teda doma neriešim, ja aj syn sme zatiaľ tak nejak prirodzene štíhli, ale mala som napríklad plnsieho partnera a veru mi riadne vadilo, keď mi začal domov pravidelne nosiť colu (nič iné nepil), čipsy, bonboniéru a učil mi na to syna. Nie že by sme my tieto veci nejedli, ale určite nie každý deň.
A áno, všímam si, že práve štíhli ľudia sa začínajú pokladať za tých divných, keďže sa pomaly ale isto stávajú raritou. Kedysi sme mali v triede z 30 detí jedno plnšie, teraz má syn z 20 detí len asi 5 vyslovene štíhlych, potom pár takých pevnejsich a asi 10 vyslovene s nadváhou a sú to prevažne dievčatá. A je pravidlo, že tieto deti majú minimálne jedného, často oboch rodičov obéznych. Nie s nadváhou, ale naozaj na pohľad obéznych. Čiže tie deti to majú podľa mňa hlavne z domu a internet ich v tom len podporuje, respektíve utvrdzuje, že je to tak v poriadku.
Ale ako písal niekto vyššie, tiež si vždy len pomyslím svoje, nekomentujem.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz